Početna Eco Zasade agruma i maslinjaka napada štitasta vaš

Zasade agruma i maslinjaka napada štitasta vaš

1

Crni, “spaljeni” listovi i ulijepljene stabljike najvidljiviji su simptomi oboljenja biljke, koju je napala štitasta vaš. To je štetočina sa kojom se proizviođači suoačavaju u Crnoj Gori već četiri godine. Lani je  u ovo doba bukvalno desetkovala zasade agruma, citrusa, ali i maslina i vinove loze.

No, pruisutna je opet u voćnjacima i maslinicima, mada za sada  nijedna kultura nije posebno ugrožena. Vremenske prilike  joj pogoduju,  pospješuju njeno razmnožavanje. Prema informacijama sa terena, ove godine štitasta vaš je zastupljenija  nego prošle, priča nam savjetnica za biljnu proizvodnju, Mileva Marić.

Picerija i restoran

“Zasadi su održavani i rađena je zimska zaštita koja značajno desetkuje vaš. Takođe, važno je i da je rezidba urađena na vrijeme i kvalitetno, jer štitaste vaši vole skrovita mjesta u kojima nema dosta cirkulacije vazduha”, pojasnila je ona.

Ova štetočina  “najaktivnija” je bila prošle godine na području Herceg Novog, kada su voćari tvrdili da je riječ o epidemiji. Marićka kaže da trenutno ne raspolaže informacijama da li je neka voćna vrsta posebno ugrožena, ali podsjeća da su agrumi, stradali početkom godine, do sada obnovili lisnu masu.

“Ako rezidbom nisu odstranjene “stare” grane koje su bile pune toga, njih i dalje ima u gustim krošnjama. Ono što sam vidjela na terenu, ima ih u agrumima, raznih oblika vaški i tretiranje je neophodno. Sa druge strane, maslinari su revnosniji u zaštiti, i obavljaju je crvenim uljem u februaru, tako da su vaške dosta desetkovane i nijesu toliko prisutne”, dodaje ona.

Štitasta vaš direktno oštećuje – iscrpljuje biljku usnim aparatom za sisanje, ispuštajući mednu rosu, na koju se naseljavaju gljive čađavice, koje onemogućavaju fotosintezu. Najbitnije od svega je nadgledati biljke i prepoznati vrijeme kada treba da se reaguje, što je najbolje u periodu od juna do avgusta. Kao preventiva najbolje je pregledati stabla i rodne grančice gdje je najveći problem, jer ukoliko se ne tretiraju dođe do sušenja grančica i vaši onda prelaze na list i plodove, isisavaju sokove i postepeno iscrpljuju biljku što dovodi do sušenja:

“Preventivne mjere sprovode se najprije u zimskom periodu, kad se koriste neka mineralna ulja, od 2%, kako bi se suzbile zimske forme. U ovom periodu, jun – jul, javljaju se mlade vaši, koji izlaze ispod štita, a za zaštitu se takođe koriste mineralna ulja, ali u manjem procentu, zbog visokih temperatura. Poželjno je dodati i neki insekticid iz grupe neonikotinoida”, zaključila je Marić.

Štitasta vaš nije opasna po ljude, a ukoliko zahvati nešto od povrća kao što je blitva ili zelje, dovoljno je samo isprati pod mlazom vode i može se nakon termičke obrade slobodno konzumirati. Isto tako, nesmetano se može konzumirati i plod voćke čije je listove napala ova štetočina.

1 komentar

  1. Ko nam to sad uvaljuje te vaši?Ali je malo leda bilo?Kad ćemo počet da živimo sa prirodom,da čuvamo ovu našu životnu sredinu i da sve ne pretvorimo u pare ?Ili nas nije briga ili ništa ne učimo.5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code