ZASELAK ĐILOVIĆI TRAŽI NOVAC DA TRAJNO UTOLI ŽEĐ

ZASELAK ĐILOVIĆI TRAŽI NOVAC DA TRAJNO UTOLI ŽEĐ

105
0
Podijeli

kumbor rj1Snabdijevanje vodom mještana Kumbora znatno je poboljšano, čak i u višim prigradskim naseljima otkako je s odlazećim turističkim talasaom smanjena potrošnja. I zaselak Đilovići koji je ovoga ljeta imao najduže suve slavine mogao bi trajno imati vode, ali najveći problem su i dalje finansije.
Predsjednik MZ Đenovići, Gojko Vujnović, kazao je za naš radio da je sa vlasnikom jednog dijela zemlje u tom zaseoku, ruskim državljaninom (inače vlasnikom restorana “Traktir” u Sutorini kod graničnog prelaza Debeli brijeg) dogovoreno da on da dio svoje zemlje kako bi se krenulo sa iskopavanjem bazena za vodu za Điloviće.
“Nijesmo pomoć tražili od viših državnih instanci, jer nam je predsjednik Opštine, Dejan Mandić obećao da će Opština dati dio novčanih sredstava da se napravi novi bazen za zaselak Đilovići. Opština bi sada trebalo da uplati taj dio novca, a mi da nađemo najpovoljnijeg izvođača radova. Bazen će imati zapreminu 10 kubnih litara, i novu i jaču pumpu, tako da bi to trebalo da riješi problem s vodom u Đilovićima za narednih bar 20 godina” – ističe Vujnović. Saglasnost na korišćenje zemlje Rus je dao u subotu, kaže Vujnović i dodaje da se trenutno sakupljaju ponude za izvođača radova. Oni bi trebalo da počnu kada Opština uplati svoj dio na račun Mjesne zajednice Kumbor. Vujnović još ne može precizirati kolika će biti vrijednost te investicije.
Sanirane su i rupe na cjevovodu u naselju Đilovići zbog kojih je ogromna količina vode oticala, a pritisak mještanima bio veoma slab. Ipak, postoje manja oštećenja na cijevima pored glavnog magistralnog puta, ali mještani imaju vode. Trenutno se iskopava šaht na priobalnom putu kod kuće Mustura i to bi trebalo da bude završeno narednih dana.
gojko vujnovicEnormna količina vode i dalje otiče iznad restorana “Olimpija”, a nadležni iz “Vodovoda” ne reaguju iako je to prijavljeno prije dvadeset dana.
“Niko još ništa nije preduzeo, a voda i dalje otiče, ide valjda za Regionalni vodovod ili do Sv. Neđelje i ako se ovako nastavi, mogao bi se pokrenuti i čitav taj zid, jer popušta pod tolikom vodom” – plaši se predsjednik MZ Kumbor.
Pored sanacije cjevovoda koje su Kumborani konačno dočekali mještanima i dalje nejasno zbog čega su ovog ljeta bili uskraćivani za ono najosnovnije, jer kako kaže Vujnović, prošlih godina su isto bile velike suše, ali vode je ipak bilo više.
“Ove godine ljudi su počeli da sumnjaju, što možda nisu mogli da dokažu, da se voda transportovala negdje drugo i prodavala, u svakom slučaju, to je ove godine bilo više nego sramota. Vode uglavno nije bilo, a ako jeste – pritisak je bio jako slab”.
Podsjetićemo, da je zajedničkim naporima ministra održivog razvoja i turizma, Branimira Gvozdenovića, predsjednika Opštine Tivat Miodraga Kankaraša uz monitoring Regionalnog vodovoda i saradnju sa predsjednikom Opštine Herceg Novi Dejanom Mandićem, voda iz Regionalnog vodovoda prvi put potekla i ka Herceg Novom 13. avgusta, što je donekle ublažilo problem sa vodom koje su mještani novske rivijere imali tokom ljeta. Dotok vode iz Regionalnog vodovoda prekinut je 31. avgusta na zahtjev Opštine Herceg Novi.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code