Zaštita jadranskog podmorja interes svih

Zaštita jadranskog podmorja interes svih

0
Podijeli

Problem takozvanog “ghost fishing-a” predstavlja veliku opasnost za riblji fond Jadranskog mora, a odnosi se na mreže, vrše i svu ostalu opremu za ribolov koja biva izgubljena i ostavljena na morskom dnu. To je zaključak drugog međunarodnog sastanka u okviru projekta Adrinet, održanog u Velikoj sali Skupštine opštine Herceg Novi, saopšteno je iz lokalne uprave.

Otkrivanje i vađenje ove opreme, kao i stavljanje čipova na mreže onih ribolovaca koji budu zainteresovani da učestvuju u projektu predstavljanja okosnicu projekta ADRINET, kazao je projekt menadžer Anđelo Vilani (Angelo Vilani) sa Univerziteta Bari. On je predstavio glavne ciljeve i aktivnsot ovog projekta.

Picerija i restoran

Prema njegovim riječima, projekat je zamišljen kao zajednički poduhvat  akademske zajednice, lokalne samouprave, udruženja građana i svih onih društvenih aktera koji mogu doprinjeti zaštiti jadranskog podmorja. Samim tim projekat predviđa i izradu priručnika koji bi se bavio ribarstvom, potpisivanje memoranduma o saradnji, donošenje strategija o upravljanju priobaljem. Takođe projekat će omogućiti povezivanje i razmjenu iskustva ribolovaca iz Crne Gore, Italije i Albanije.

Sastanku su prisustvovali predstavnici udruženja ribolovaca, ronilaca, kao i predstavnici lokalne samouprave. Prisutne je u ime Opštine Herceg Novi pozdravila potpredsjednica Danijela Đurović, te ukratko i predstavila projekat ADRINET i ulogu Opštine Herceg Novi u njemu.

Rukovoditeljka Kancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi, Simonida Kordić govorila je o značaju ovog projekta za lokalnu zajednicu, kao i o drugim mogućnostima koji pružaju ovaj i drugi programi prekogranične saradnje.

Zaštita Jadranskog mora kao zajedničkog prostora i resursa zahtijeva uključenost svih relevantnih društvenih aktera, a upravo programi prekogranične saradnje pomažu u ostvarivanju ovog cilja, navela je Kordić.

U kakvom stanju je novsko podmorje i koji su to izazovi sa kojima se susreću sportski ribolovci i ronioci, predočili su prisutnima Dejan Drašković iz SRK Mamula i Danijel Đorđević iz Udruženja ronilaca Herceg Novi.

Problem izgubljenog ribolovnog alata, a naročito mreža, uveliko je prisutan i kod nas, naveli su oni. Pored toga što “ghost fishing” ugrožava riblji fond predstavlja potencijalnu opasnost za sve one koji se bave podvodnim ribolovom ili ronjenjem na takvim lokacijama.

Projekat ADRINET sprovodi se u okviru programa Interreg CBC Italija-Albanija-Crna Gora, uz učešće šest projektnih partnera. Vodeći partner je Univerzitet Bari, a na projektu pored Opštine Herceg Novi još učestvuju opštine Kastro iz Italije i Vlora iz Albanije, kao i Univerzitet iz Tirane i Institut za biologiju mora iz Kotora (Univerzitet Crne Gore).

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code