Početna Eco Zaštititi masline, agrume, ratarske kulture

Zaštititi masline, agrume, ratarske kulture

0

Nagle vremenske promjene uz temperaturne oscilacije koje su proteklih dana zahvatile region, ostaviće posljedice na gajenim kulturama kojima predstoji sezona berbe. Stoga u Savjetodavnoj službi Ministarstva poljoprivrede i ruralnoj razvoja u Herceg Novom apeluju na poljoprivrednike, naročito maslinare, da zaštite zasade.

Promjena temperature i kiša u ovom periodu može uticati na pojačanu infestaciju fitoparazitne gljive, paunovog oka priča savjetnica za biljnu proizvodnju, Mileva Marić:

Picerija i restoran

– Proizvođači koji imaju mlade zasade maslina, treba da tretiraju zasade bakarnim preparatima, dok oni čiji su zasadi u rodu koji je ove godine jako diskutabilan, isti tretman bi trebalo da odrade nakon berbe, jer preparati imaju karencu 30 dana – savjetuje Marić.

Uskoro berba maslina

Ovog mjeseca će biti organizovana, deseta berba maslina. Maslinarsko društvo Boka, trebalo bi da zakaže berbu sredinom mjeseca, ali još nije poznato na čijem će maslinjaku ona biti obavljena. Domaćin prošlogodišnje prve berbe bio je predsjednik Društva, Obrad Mandić. Berba će biti upriličena na maslinjaku u kojem je rod bio najbolji, pa stoga članovi Maslinarskog društva Boka obilaze maslinjake i procjenjuju koliki bi mogao biti rod, kazalanje ranije našem radiju, izvršna direktorica Društva, Vesna Đukić:

– Ima mjesta na kojima je maslina dobro rodila, jer su maslinari na vrijeme obavili zaštitu, pa su plodovi ostali čitavi. Međutim, većina lokaliteta koje pratimo nijesu na vrijeme tretirani, pa će tu biti najviše štete. Najbolja situacija je u Kavaču, Radovićima i na Luštici. U Tivtu, Donjoj Lastvi, na još nekoliko lokacija u Donjem Grblju maslinina muva je dosta toga „ponijela“, precizirala je Đukić.

Vrijeme, ipak, pogoduje krtoli i mrkvi

Sa druge strane, ovakve vremenske prilike mogu biti dobre za neko povrće, kao što je krtola, jer se produžuje period vađenja roda, budući da dok je zemlja vlažna, vađenje krtole nije preporučljivo, navodi Marić. Ova godina bila je izuzetno dobra kad je riječ o rodu krtole i mrkve u novskom zaleđu, ali pred poljoprivrednicima je drugi problem:

– Najveći problem trenutno nije distribucija nego skladištenje proizvoda. Znam da su neki i aplicirali za IPARD sredstva za izgradnju skladišta, međutim nemam informacija da li su te aplikacije okončane pozitivno ili negativno. Jer, ukoliko je jedan proizvod “načet”, na kojem je počeo proces gljivične ili druge infekcije, ugroziće čitav skladišteni prostor. Iako svi koji se bave ovim poslom već znaju. Napominjem da proizvodi za skladištenje moraju biti potpuno zdravi, a da se uslovi u skladištima održavaju kako ne bi došlo do truleži – navodi dalje Marić.

Agrumi napadnuti štitastim vašima

Veliki problem evidentan je i na agrumima, gdje je zabilježen pojačan “napad” štitaste vaši, koje su toliko polisadne da ih je bilo i na vinovoj lozi, ružama i pitosporima.

– Uskoro kreće berba ranih mandarina, zato sada nikakvo tretiranje nije moguće. Nakon berbe, obavezno je tretiranje mineralnim uljima i to u jačoj koncentraciji kako bi se smanjio infestacioni potencijal za naredni rod. Za sada koristimo samo modro ulje u kombinaciji sa bakarnim preparatima – kazale je Marić.

Kad je riječ o ratarskim kulturama, naša sagovornica savjetuje da je neophodno duboko oranje, kako bi se prirodnom selekcijom odstranile štetočine- žičnjaci, grčice i drugi.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code