Zašto malo Novljana koristi besplatan skrining debelog crijeva i pregled dojki?

Zašto malo Novljana koristi besplatan skrining debelog crijeva i pregled dojki?

5
Podijeli

Mnogi stanovnici Herceg Novog ne pokazuju odgovornost prema sopstvenom zdravlju i javljaju se ljekaru tek kada bolest uhvati maha. Iako stalno slušaju o tome da preventivni pregledi spasavaju živote, a u Domu zdravlja već 4 godine postoji mogućnost skrininga debelog crijeva, a duže preventivnog pregleda dojke, veoma malo je onih koji se podvrgnu testiranju.

U rizičnoj grupi su građani preko 50 godina, ali preporuku i poziv izabranih doktora  na besplatno testiranje za većinu ne znači mnogo. Odbacuju tako ponuđenu mogućnost da prevencijom poštede  sebe mogućeg dugotrajnog liječenja sa  kobnim ishodom.

Picerija i restoran

Institut za javno zdravlje Crne Gore  je organizator i koordinator nacionalnog programa skrininga na kolorektalni karcinom. U Herceg Novom on nije doživio puni uspjeh među stanovnicima starijim od 50 godina, jer se ne odazivaju na pozive izabranih timova.

-Dobio sam preporuku da bi bilo dobro, s obzirom na mojih 56 godina, probleme sa varanjem i uopšte metabolizmom, nadimanjima, da uradim skrining debelog crijeva u Domu zdravlja. Ali, mene je to , priznajem, sramota da uradim i da preuzmem, pa da donesem  test. Plašim se i da rezultat bude pozitivan, pa onda da moram na kolonoskopiju. Dok guram, guram- priča nam otvoreno Vladimir, koga smo zatekli u jednoj apoteci da kupuje lijek protiv nadimanja i Portalak za probavu. Tako razmišlja većina potencijalnih pacijenata.

Dio prevencije je i pregled dojki ultrazvukom i mamografom, kojeg imaju u Bolnici Mlejine i Kotoru. Uz uput iz Doma zdravlja i ti pregledi su besplatni. Njima se može spasiti dosta života, ukoliko se otkrije početni stadijum bolesti. Zato iz hercegnovskog Doma zdravlja poručuju građanima  da ne oklijevaju i da  kod izabranih doktora počnu proceduru za  testiranje.

5 Komentari

 1. A gdje u radno vrijeme da izadjem zbog svog zdravlja! Propala bi firma. Prevrce sef ocima i kada dijete treba da vodim na pregled, gdje jos ja da se lijecim.

 2. Kako da idemo u DZ. prosto covjeku se ogadi . Moras se najaviti kod izabranog i cekati bio zdrav ili bolestan ili ako vam treba recept i tu morate da se najavite . Pre neki dan dobila sam recep iz bolnice od specijaliste sa napisanim lijekovima .Izabrani doktor napisao mi recepte podjem u apoteku a gospodja me pita zasto sifra 44 to jest da lijek platim a dijagnoza vam 20 . Nisam imala pojma ali eto vjerujte i to se dogadja . Nisam imala zivaca da vise cekam kod izabranog i naravno platim lijek jer mi je bio potreban. Sve ovo mogu dokumentovati i moze se provjeriti . Moras biti upucen i u ove stvari da te nebi varali . Muka mi je od bezobrazluka pojedinaca sto rade ovom narodu.

  1
  1
 3. …uostalom,mi sve plaćamo od plata kroz doprinose i zašto se naglašava da je besplatno? Promjenite taktiku,posvetite se malo učenju i radu,očistite čekaonice u Meljine i ne brecajte se,jer se sve plaća.

  17
  2
 4. Što pitate,psihologija će vam reći.Ne treba nama džabe ništa,nego treba ljudski primit čovjeka,a ne mili nam se kročit više ni u crkvu,ni u školu, ni baš niđe.Ova konstatacija da Novljani ne pokazuju odgovornost je izraz neznanja i pogrešnoga pristupa,odbija i vrijeđa.Ne idem niđe po cijenu života,vjerujem najviše sebi.

  20
  1
 5. Ljudi više nikome ne vjeruju odkad su pare važnije od duše,prevareni su mnogo puta,ono što je bilo nekad zdravo sad je zabranjeno.Povjerenje u sve je izgubljeno.

  27
  2

Ostavite komentar

*

code