Početna Društvo Zašto Muzička škola u Herceg Novom nije obilježila svoj Dan i 7...

Zašto Muzička škola u Herceg Novom nije obilježila svoj Dan i 7 decenija rada?

31

Škola za osnovno muzičko obrazovanje u Herceg Novom ove godine, uz Dan škole, slavi veliki jubilej – 70 godina postojanja. Tim povodom je, prema ranijim najavama, čitava koncertna godina u školi trebalo da bude posvećena obilježavanju ovog značajnog datuma, uz gostovanje istaknutih crnogorskih muzičara i profesora koji su školovanje ili radni vijek proveli u njoj. O tome su profesori škole obaviješteni na sjednici krajem decembra prošle godine.

Prema Statutu škole, Dan škole proslavlja se 9. Maja. Međutim, „praznik“ je, makar za javnost , prošao kao svaki drugi (ne)radni dan. Danima pred rođendan škole, ni na jednom mjestu u gradu ili putem sredstava informisanja nije se mogla naći obavijest o jubileju, jer je – nije bilo. Tako je dvostruki, veoma značajan praznik ne samo za one koji je trenutno pohađaju i u njoj rade, već i za grad, prošao bez bilo kakve zvanične svečanosti, što je ravno presedanu, pogotovo imajući u vidu dugogodišnju tradicionalnu praksu škole.

Picerija i restoran

Radio Jadran od ponedjeljka pokušava da stupi u kontakt sa novom v.d direktoricom škole, Jovankom Veljović, koja nije odgovarala na više telefonskih poziva iz naše redakcije, kao ni na mejl. Tako će naši čitaoci i slušaoci ostati uskraćeni za objašnjenje zbog čega je došlo do propusta. U međuvremenu, Veljović se ,ipak, oglasila, na drugom lokalnom, za nju vjerovatno “bezbolnijem” mediju.

Prema nezvaničnim informacijama, proslava Dana škole planirana je u oktobru, skoro pola godine kasnije, u sklopu programa kojim će biti obilježen Dan Opštine, 28. Oktobar. Ostaje nejasno i kako direktorica škole, koja ima status vd na pola godine (koji ističe u avgustu) zamišlja/organizuje program proslave dva mjeseca nakon isteka mandata? Novi konkurs trebalo bi da bude raspisan u junu.

Obaviješten i ministar

O ovom propustu obaviješten je i resorni ministar, Damir Šehović. Njemu i kabinetu pismom se obratila master kulturološkinja, umjetnička rukovoditeljka Muzičkog društva “Musica Viva” iz Sombora, Marita Topić. Ona je, inače, sa svojim horom nekoliko puta nastupala u Muzičkoj školi kao i na Međunarodnom festivalu horova Herceg Novi, prvom takvom u Crnoj Gori, gdje je bila i jedna od članica žirija.

U pismu koje je, između ostalih dostavljeno i redakciji Radija Jadran, Topić kaže da je „iznenađena i začuđena činjenicom da značajan jubilej, 70 godina postojanja i uspješnog rada Muzičke škole u Herceg Novom, 9. maj, prošao neobilježen“:

„Krajem prethodne godine, tadašnja direktorica, Nada Karadžić, obavijestila me je o nadolazećem jubileju, uz želju da se pridružim i posjetim školu u to vrijeme. Veselila sam se tome znajući da je organizacija koncerata i događaja do sada tamo bila na visokom nivou. Međutim, kako se situacija u ovoj školi promijenila, nikakav događaj povodom jubileja nije priređen, što je šteta za cjelokupnu kulturu Herceg Novog i sve one koji su učestvovali u radu škole i širenju muzičke kulture među mladim naraštajima. Ne pokazati svoju istoriju i kvalitete javnosti jeste propust“, poručila je Topić u pismu ministru.

Inače, Škola za osnovno muzičko obrazovanje u Herceg Novom četvrta je u Crnoj Gori koja slavi 70 godina postojanja. Prije nje to su svečanim akademijama učinile najveća Muzička škola u Crnoj Gori – Vasa Pavić u Podgorici 2017., dok su tokom prošle godine jubilej proslavile kotorska, Vida Matjan i nikšićka, Dara Čokorilo.

Počeli prijemni

Inače, u Muzičkoj školi počeli su prijemni ispiti za I razred i solo pjevače koji će trajati do 12. juna 2019.godine. Ispiti se obavljaju u nekoliko termina: od 11 h  do 12 h i od 17 h do 18 h. Ispit se sastoji od provjere sluha, ritma, muzičke memorije i interpretacije pjesme po slobodnom izboru.

Takođe, Muzička škola će svečanim koncertom profesora tradicionalno obilježiti 21. Maj – Dan nezavisnosti Crne Gore. Koncert u Sali škole je najavljen za večeras u 19.30 h.

Tradicija

Muzička škola u Herceg Novom osnovana je 11.januara 1949. godine. Redovna nastava je počela u maju, a prva potpuna školska godina je bila 1949/1950 godine. Nakon šest preseljenja, 1986. godine škola je dobila novu zgradu na  Trgu Mića Pavlovića, Trgu od muzike u kojoj se i danas nalazi.

31 Komentari

 1. U oktobru i trajace 70 dana. To su kreativci ovoga grada koji i ne znaju gdje je ova skola.
  Bivsa direktorica,licno nesimpaticna ali je radila. Novski jad je sto vole raspadanje i trulez. Tako i biraju kadrove. Kad ih poredjas pocev od celnice kulture Pistaljke preko genijalaca koji su 50 dana se sprdali sa mimozom ne mozes a da se grohotom ne nasmijes. Pi,pi,pi,pi,

  10
  5
 2. Nema potrebe spomonjati prethodnu direktoricu.Znamo koliko je uradila za Muzičku .školu,da vidimo šta će uraditi nova vd,ako je prije ne ispraše.

  24
  20
 3. Meni jedino smeta sto direktori ili vd kad dodju na tu poziciju ne znaju da se ponasaju pa osnovnu kulturu i javnu rijec i odnos sa medijima ne znaju da upraznjavaju. Cutanje znaci da nesto muljate, a to je lose. kakva god da je bivsa ovde je rijec o sadasnjoj direktorki

  29
  8
 4. Nema obiljezavanja 70-to godisnjice osnivanja…. Ocekujem da nova vd direktorica ukloni i crnogorsku bandijeru koju je postavija prethodna. E, jadni Novi.

  30
  26
 5. Muzicka ima usvojen koncept proslave jubileja, koji sigurno zavrijeddjuje vise od jednog dana. Nova direktorka, pa makar i vd, mora da pokriva brljotine prethodne direktorke koja je svoju funkciju shvatala vrlo privatno. A pisma iz okruzenja i licna obecanja zaista ne znace nista. Za cudjenje je tekst koji plasira samo vidjenje bivse direktorke i njenih satelita. Ill je I ovo neka politika?

  47
  21
  • Kao sto pise u tekstu, nova vd se nije odazivala na pozive, pa joj ti kao njen satelit poruci da ne moze selektovati medije. A prosloj hvala za “brljotine”-gradu je donijela nekoliko festivala, skolu renovirala od poda do plafona itd…. No tebi osim crtanja treba i obojat…

   22
   22

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code