ZAŠTO NAŠA DRŽAVA JOŠ NEMA NITI JEDNO ZAŠTIĆENO PODRUČJE U MORU?

ZAŠTO NAŠA DRŽAVA JOŠ NEMA NITI JEDNO ZAŠTIĆENO PODRUČJE U MORU?

83
0
Podijeli

Crna Gora je jedina zemlja u Sredozemlju koja još nema ni jedno zaštićeno područje u moru.

Zona od rta Platamuni pa do Rukovice označena je kao potencijalna zaštićena zona, ali pošto su donji Grbalj i Luštica geomorfološki jedna cjelina, onda su i Luštica i uvala Trašte uključeni u istraživanje Instituta za biologiju mora – kazala je Radiju Jadran naučna saradnica u kotorskom Institutu, dr Vesna Mačić.
Registrovano je dvadeset pećina i 24 manje šupljine, napravljeno je mapiranje pozicija i kolekcija fotografija.
– Pećine su prema našem zakonu specifično i zaštićeno stanište, a prema evropskoj direktivi to je jedno od prioritetnih staništa. Jer, ima ih malo, a u njima često žive i organizmi koji su čestoiI endemični – ističe naša sagvornica nakon prezentacije istraživanja budućeg zaštićenog područja u moru Platamuni i susjednog poluostrva Luštica, sa posebnom pažnjom na morske pećine. Jer one su i potencijalno stanište za ugroženog sredozemnog tuljana.
Za osnivanje zaštićenog morskog područja u jednom od skoro netaknutih dijelova naše obale neophdno je obezbijediti podatke o morskim pećinama i tuljanima.
Morske pećine su važan rezervoar biodiverziteta karakterističan za Sredozemlje. Zbog velikog naučnog interesa zaslužuju dalja istraživanja i zaštitu, iako Crna Gora još uvijek nema podzakonske akte koji detaljno regulišu pitanje pećina, kazala je Mačićka.
“Katastar pećina trebalo bi da postoji. Napravili samo ga za dio od Arze do Platamuna. To je predato nadležnim institucijama u Crnoj Gori i očekujemo da će istraživanja biti nastavljena”.
Pećine su veoma važne za razmnožavanje i opstanak morskih sisara kao što je sredozemni tuljan, foka ili morska medvjedica. U Crnoj Gori tuljan je posljednji put viđen sedamdesetih godina prošlog vijeka kada je kao jedinka ubijen u okolini Herceg Novog.
Institut za biologiju mora ovaj istraživački projekat realizovao je proteklih mjeseci zahvaljujući donaciji „Jugopetrola”, i partnerima grčkoj NVO „Archipelagos” i crnogorskoj „MedCEM”.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code