Početna Društvo Zašto novi vlasnik još ne može da dobije UT uslove za...

Zašto novi vlasnik još ne može da dobije UT uslove za adaptaciju Autobuske stanice?

42

Sva je prilika da, uprkos nastojanjima novog vlasnika, stara Autobuska stanica u Herceg Novom neće biti adaptirana do ljeta, a vrućine su već pritisle i sve je više turista. Izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za natkrivanje perona i ograđivanje autobuske stanice još je u procesu, jer od samog početka nedostaje dokumentacija.

Zašto je došlo do ovakave administartivne barijere? Lokalna uprava u Herceg Novom izašla je u susret novom vlasniku, kompaniji D station iz Budve, sugerišući na koji način može da iskoristi svoja prava, navodi v.d. sekretarka za prostorno planiranje i izgradnju, Marina Sekulić:

– Tu su bile različite parcele, a da bi postavio jedan pomoćni objekat poput pergole, mora postojati jedna katastarska parcela. To u ovom slučaju nije bilo, pa je trajalo objedinjavanje katastarskih parcela, da bi vlasnik uopšte mogao da uđe u proces izdavanja građevinske dozvole – navodi ona.

Pored toga kompanija “D Station” mora da ispoštuje i konzervatorske uslove, jer zgrada stare autobuske pripada Starom gradu, koji je zaštićeno kulturno dobro. Potrebno je da izmijeni i idejno riješenje za regulisanje soabraćaja.

– Direkcija za saobraćaj je dala negativno mišljenje na prvobitno idejno riješenje koje je dostavljeno, tako da je to bio splet radnji i nepotpune dokumentacije koja je na neki način kočila samo izdavanje UT uslova – ističe Sekulić.

“D Station” vjerovatno do glavne sezone neće stići da dovrši započeti posao, čak i ako u skorijem roku dobije UT uslove, jer izgradnja pergole ne može početi bez građevinske dozvole, za koju je obavezno riješiti imovinsko-pravne odnose.

– Niko nema problema da u ovom Sekeretarijatu ostvari, po zakonu, svoje pravo. Šta više, pomažemo ljudima i pravno se edukuju kako bi mogli da ostvare svoje pravo, jer dosta građana su laici i ne poznaju ovu materiju – objašnjava Sekulić.

Podsjetićemo, firma D Station, u saradnji sa kompanijom Lalatović travel DOO, kupila je na tender Vektra Boke sredinom novembra prošle godine preko 60 godina staru Autobusku stanicu Herceg Novi, za 370 hiljada eura.

Do sada su vlasnici uspjeli djelimično da osavremene unutrašnji dio uvođenjem mikrofona, razglasa, kamera, tehničke zaštite…Uredili su toalet i za invalidna lica, postavili šaltere… Autobuska satnica bi trebalo da ima više poslovnih prostora, od turističke agencije do poslovnice banke i Pošte, te još dosta toga po ugledu na tusrističke gradove..No, natrkrivanje perona i ograda kasne, pa ni i ostali planovi vlasnika za uređenje ovog objekta sa platom ne idu kako je zamislio, a sve i na štetu opšte turističke slike grada.

42 Komentari

 1. Do ovoga napisa sam mislio da je za gradnju necega potrebno to nesto uraditi na urbanistickoj parceli kad ono treba katastarska parcela. Koje to parcele treba ujediniti? Pergola (vjerovatnije nastresnica jer pergola ne sluzi zastiti od atmosferilija) ce imati oslonce na dijelu dje su peroni a oni sigurno nijesu na parceli koja nije u sastavu (sopstvenosti) stanice. Postavila se fasadna bravarija, instalacija za rampe, vrse se enterijerski radovi i sve to bez dozvole? Lazite manje , nijesmo djeca. Ako ste dali saglasnost za izvodjenje radova rekonstrukcije i obnavljanja (a pogotovu sto je objekat zakonom zasticen) zasto cekati na saglasnost za nastersnicu? Ili je sve ovo spin u smislu “Evo vidite kakvo se ruglo cini od postojece stanice zato cemo mi odmah zapoceti i zavrsiti novu stanicu a lazu oni koji kazu da je u igri i debela provizija. Mi cemo to ucinjeti samo iz ljubavi prema Nov(cu)ome”
  Da spomenem da restitucija (vracanje nacionalizovanog) nema veze sa Zakonom jer treba izvrsiti obestecenje nacionalizovanog zemljista buduci da je na istom predvidjena gradnja DUP-om (autobuska stanica) privedena namjeni i zemljiste ne moze se vratiti. Ovo je nesto slicno kao i sa porodicom Madjar: Opstina nacionalizovala, nacionalizovano dala-prodala “Boki” a “Boka” prodala drugim firmama.

 2. Ma sto ce nam uredjena Autobuska?? Sto ce nam uopste Autobuska? Ugasimo je i cekamo novu. Nova Autobuska?? ..pa cek cek to se vec pominje 12 godina…

 3. Ovaj da je pametan,dao bi im rok 5 dana da mu izdaju svu potrebnu dokumentaciju,u suprotnom zatvori Autobusku pa neka stručnjaci vide sta ce bez autobuske stanice u sred sezone !

  11
  1
 4. Cijela Opština ne funkcioniše kako bi trebalo i ne služi građanima.Niko ništa ne može da završi od neznanja i partijskih lidera svih stepena .Narod je kriv i tako nam i treba,naviklo se na sređivanje preko veze,a to ti može samo tvoja partija i to ako ti njima trebaš.Ovaj nije njihov,ne treba im ni zašto i gone ga podmuklo i nedokazivo.

  21
  1
 5. Neznam ko se moze cuditi ovome,ovakva nam je svaka rabota.Ko nije bio u opstini za najmanju glupost da rijesi ne zna kakvi ga jadi cekaju,ko nezna za prijasnje i sadasnje i opozicione i pozicione b…. nezna ni za muke.

  13
 6. Što vi je, ljudi, koja je preša? Biće spremna za iduću sezonu. Ove se nećemo sjećat već u decembru. Nije to jedini, a ni najveći, novski problem koji nije riješen do početka sezone. Uostalom, turisti koji dolaze autobusom teško da će svojom potrošnjom izvući grad iz nevolje.

  17
  3
  • Bravo, potjerajte i to malo turista. Zadrzite samo turiste koji dodju avionom i to direktno u Herceg Novi i sa jahtama na Skver. Ove ostale sve potjerat, ima da procvjetamo.

   6
   1
 7. Ne znam gde je treba premestiti,to je stvar analize,ali sigurno je da bi i ova autobuska koja se nalazi tu gde jeste trebala pristojno izgledati
  Mnogim turistima to je prvi kontakt sa gradom,a po slikama koje se ovih dana pruzaju sa nje,mogao bi se steci dojam da ste stigli na bliski istok.
  Ne ulazim u polje politike ko koga i zbog cega koci,ali moglo bi se urgirati da onaj pjesak i sut budu u okvirima pristojnog omedjeni,a ne kao sada ostavljeni na gomili da uz pomoc blagog povjetarca prase turiste davajuci im obrise bliskoistocne idile na koju scenografija vec pomenute autobuske stanice danas podseca

  17
  2
 8. Ovo što se vidi na slici se po zakonu zove rekonstrukcija objekta. Za rekonstrukciju je potrebna građevinska dozvola. To me edukovala mlada Sekulićka kad su me vratili sa šaltera jer ne smijem da promijenim vrata i prozore i ogradu na balkon na moju kuću bez njihove saglasnosti. Hvala joj.
  Ko počne gradnju bez građevinske dozvole odgovara po krivičnom zakonu. Ko mu od nadležnih organa to omogući ili pomogne u tome, odgovara krivično. Ko od nadležnih organa propusti da reaguje a u saznanju je da se krši zakon, odgovara krivično.
  Molim da nas edukuje u ovoj oblasti neko od mnogobrojnih opštinskih pravnika. Ja sam laik i čini mi se da je Sekulićka rekla da nema UT uslova niti dozvole. Mora bit da ima ali ona ne zna jer bi inače neko već morao da bude na sudu. Jer u Novi moj balkon i prozori mora po zakonu. Ako ne za ovu protivzakonitu rekonstrukciju a ono za bezobrazno zanemarivanje svojih obaveza.
  Dragi sugrađani, ko normalan može dopuštiti da se poruši pola autobuske stanice u turističkom gradu mjesec pred sezonu bez dozvole, plana i projekta?!????
  Pravično.

  28
  1
 9. Pa evo ovako.Demokrate&saveznici su odustali od ideje da se u Meljinama gradi autobuska i promovisali Bare (sada drugu lokaciju) i tu stali.Dozvolili su da se kupi postojeca ,neodgovarajuca autobuska i da novi vlasnici gaje iluziju da ce tu ona i ostati iako ne ispunjava ni minimum uslova.Sada mi jedni ni drugi ne znaji sto ce.D$S kako da se izvuce iz price o autobuskoj(a dobro bi im dosla kakva-takva) a kupac sta da radi sa ovim prostorom.Opsti haos,tipican za nekoga ko ne zna,ne moze i nije sposoban da nalazi rjesenja.Ali sve to treba priznati ovom narodu a to,kako ono rece SM “malo morgen”.

  20
  2
 10. Prostor Autobuske stanice se mora riješiti u procesu restitucije. Prvobitni vlasnici prostora imaju svoje zakonske nasljednike. Lako je upravljati tuđom imovinom.

  29
  7
 11. Ma ovako je najljepša: polu srušena, peroni puni šuta, bez ikakvih dodatnih sadržaja …
  Prva slika i prilika našeg grada i gradske vlasti.
  Od 1. juna više nema građevinskih radova, i sva je prilika da ćemo sa polurazrušenom autobuskom stanicom dočekivati turiste.

  A i na onom plato preko puta je potpuni haos, zbog nakaradno parkiranih automobila.
  Da se mene pita, vratio bih garažu o trošku onog pametnjakovića koji je naredio rušenje!

  34
  4
 12. Zakon je zakon i treba da je jednak za sve. A da je gđa Sekulić izdala UT uslove mimo potrebne dokumnatcije opet bi bila po nekima kriva, je li ? I opet biste je kritukovali, je li?

  16
  21
  • Javni interes ako znas sta je to? Tad se resavaju administrativne stvari vrlo lako.
   A ako nam Autobuska stanica nije javni interes, onda dobro, neka ljudi cekaju.. a turisti neka se iscudjavaju

   18
  • normalno da je kriva, kako su Rusu izdali dozvolu da kod autobuske gradi bunker-pogledajte projekat !!! Hoćete li da vam kažem kako je on dobio dozvolu ?

   16
   3
  • Majstore, kako su počeli radovi ako nije izdata dozvola niti UT uslovi? Zakon je jednak za sve, kako da ne. Ja vjerujem da bi nadležni organ smjesta prekinuo radove i pokrenuo postupak protiv odgovornih jer je to po Zakonu. Ali, nadležni organi ne prolaze tuda pa ne znaju za problem. Komunalna šparta gradom ne izlaze iz kola. Mora bit da voze jednosmjernom ili šetalištem, jer preko stanice eto ne prolaze. Mlada načelnica ide pješke na poso, ali preko Igala pa ne zna. Inspekcije ne znaju. Đurovićka ne zna. Ajde Katić što ne zna on je sa Žvinja.
   Kako se radi bez dozvole, nadležni sekretarijat javno priznaje da je nema i niko nije kriv?
   Šefica edukuje laike? Ajmo šefice edukuj nas

   15
 13. Da ima volje i zelje svi ti administrativni ,,problemi,, su se mogli prevazici, naravno u skladu sa zakonom i svim rokovima. Ovako bez volje bez imalo savjesti i uz zanemarivanje javnog interesa najvise stete imaju gradjani i grad.. ali koga je briga za to.. navikli smo.

  29
 14. Demokrate, skup nesposobnjakovica. Puna opstina nekih arogantnih balavica koje nista ne znaju i prave opstrukcije. Zavrsili su sa ovim gradom!

  50
  6
 15. E da je jedini koji ne moze da dobije Utu, pitajte ljude koji traze dozvole ili Utu, uzasna situacija, zato mnogi i izbjegavaju HNovi za investicije !

  34
  1
 16. Posto smo mi li laici, a vi strucnjaci, ko je uopste dozvolio da se zapocnu radovi uredjenja za koje nema dozove…? Pa je sad to problem i n3 moze se zavrsit do sezone. I ovako nam je grad nakaradna, a sad prvo sto ce turisti ugledat je polu rusevina.
  Jos jedno pitanje od strane laika za strucnjake, ko je dozvolio da se preko mermernog kamena radi fasada na staru robnu kucu (buduca CKB) na trgu. Ovo mezete i vi iz radija da pitate nadleze!

  43
  2
  • Polufabrikati od kamena,na zgradi robne kuće potiču iz vremena obnove nakon zemljotresa.I ne znam kako je tada to dozvoljeno,da onako “štrči” donji sprat.Ali na trgu je bilo svega,čak i zelenih pločica na fasadi na prehrambrenoj radnji na drugom kraju trga,ko se toga sjeća…kraš,planika,šeširdžija, sdk…

   5
   1
 17. ZATO STO URBANIZAM NE FUNKCIONISE. NECE DA RADE I NE ZNAJU DA RADE. ZAPOSLILI SU SNAHU DRUGOG ILI PRVOG COVJEKA DEMOKRATA, KOJA NIJE U ZIVOTU NISTA RADILA. NIKO NE MOZE DOBITI UTU ILI DOZVOLU. DA LI CETE IH NAPOKON SMJENITI

  50
  4
  • u oktombru ce MICA da napravi novu stanicu , da kupi banju , napravi novu bolnicu , ukine prelaz na sitnici ….. samo zavisi od sezone koliko ce imat prometa u kafane ali se nada da cega KATIC pogurat ako otvori nelegalni sank i eto para !!

   35
   4
 18. “Niko nema problema da u ovom Sekeretarijatu ostvari, po zakonu, ostvari svoje pravo. Šta više, pomažemo ljudima i pravno se edukuju kako bi mogli da ostvare svoje pravo, jer dosta građana su laici i ne poznaju ovu materiju “– objašnjava Sekulić.

  Pametnice to ti je obaveza!!!!

  40
  5
 19. A jesu li uostalom u Novome ikada dvoje tijesno saradjivali i na vrijeme napravili nesto nesto sto ima dvije noge i dvije ruke, cega se godj dohvate ispadne cotavo.

  29
  3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code