Početna Društvo Zašto novska sela svakodnevno ostaju više sati bez struje?

Zašto novska sela svakodnevno ostaju više sati bez struje?

15

Skoro dva puna mjeseca, novski zaseoci Kameno, Mokrine, Petijevići, Vrbanj, Žlijebi, Kruševice, Ubli po nekoliko sati dnevno su bez napajanja električnom energijom, najviše u prvom dijelu dana. Razlog tome su radovi koje CEDIS sprovodi kako bi se poboljšalo snabdijevanje električnom energijom na ovom području.

Mještani, svjesni činjenice da su stubovi i ostala „oprema“ dotrajali i moraju biti zamijenjeni, uvažavaju svaki napor da se funkcionisanje na selu unaprijedi. Međutim, negoduju, jer su se radovi „otegli“, svakodnevne obaveze otežano obavljaju, a sezona za one koji se bave turizmom bila je jako loša.

Predsjednik MZ Kameno-Žlijebi, Goran Stanovčić, ogorčen je zbog ukupne situacije, pogotovo što ne znaju do kada će ovakvo stanje potrajati:

„Nijesmo mi protiv radova, naprotiv. Sve nam je to neophodno, ali ovo više prelazi svaku granicu. Skoro svakog dana mi smo bez struje po 4, 5 sati, nekad i duže posljednja dva mjeseca. Nama koji izdajemo ponešto od smještaja – u nekoliko tura gosti su skratili boravak, otkazali rezervacije, jer dođemo u situaciju da bojler ne možemo uključiti jer nemamo struju. Oni koji se bave poljoprivredom, stočarstvom, imaju električne muzilice recimo, ne mogu ih koristiti jer nema struje, a ručni proces oduzima im previše vremena. Treba li da napominjem da moja porodica skoro svakog mjeseca u prosjeku plati račun za struju od 400-500 eura ? Ako se ovako nastavi, moraću da kupujem agregat, a to mi je novi, ne baš mali trošak, od 2 ili 3 hiljade eura“, priča Stanovčić.

Pomoć/objašnjenje potražili su u hercegnovskoj Elektrodistribuciji, međutim rješenja i dalje nema.

U CEDIS-u, koji izvodi radove, Radiju Jadran kazali su da je u toku revitalizacija dalekovoda 10 kV Kameno, koji je jedan u nizu vrijednih projekata. Na pitanja do kada će radovi trajati, kada će biti okončani te kolika je investiciona vrijednost posla, odgovor nijesmo dobili.

Iz CEDIS-a pojašnjavaju da se pomenuti dalekovod napaja iz trafostanice 35/10kV “Herceg Novi” i obuhvata 22 trafostanice sa kojih se električnom energijom snabdijeva oko 500 korisnika. Projekat podrazumijeva ravitalizaciju dalekovoda, sa pripadajućim trafostanicama, uključujući i revitalizaciju niskonaponske mreže:

„Konkretno, plan predviđa zamjenu oko 130 dalekovodnih stubova, 230 niskonaponskih stubova, postavljanje 10.000 m SKS-a (samonosivog kabla), kao i zamjenu niskonaponskih ormana na trafostanicama. Biće zamijenjeno i preko 400 keramičkih izolatora i odvodnika prenapona na dalekovodnim stubovima. Korisnici koji se napajaju sa ovog dalekovoda (Kameno, Lazarevići, Mokrine, Petijevići, Sitnica, Vrbanj, Žlijebi, Kruševice, Ubli) nakon završetka radova mogu očekivati značajno poboljšanje naponskih prilika, kao i smanjenje broja prekida“, navode u CEDIS-u.

Dodaju da su u prethodnom periodu uspjeli da završe oko 80 odsto aktivnosti na 10kV naponskom nivou, koji je podrazumijevao povremene prekide u napajanju ovih sela.

„Neophodno je da naši korisnici imaju na umu da smo prilikom planiranja radova posebno vodili računa o tome da prekide u napajanju svedemo na najmanju mjeru, odnosno da su aktuelni prekidi doista neophodni kako bi realizovali ovaj važan i skup projekat. Dakle, nakon radova na srednjenaponskoj mreži nastavljamo sa radovima na niskonaponskoj mreži (postavljanje samonosivog kabla, zamjena stubova …), ali prekidi u napajanju će obuhvatati značajno manja područja, odnosno biće ograničena na selo ili zaselak, o čemu ćemo kao i do sada, blagovremeno obavještavati korisnike“, tvrde u CEDIS-u.

15 Komentari

 1. Ubismo se od turizma na kameno .A sve sama gospoda nemogu kravu pomus rucno u cijelo Kameno nema petnes krava .A gospodin Stanovcic kako ga zovete veliki ugostitelj neka kupi agregat ima se moze se valjda se toliko zaradilo od turizma.

  7
  8
 2. Svaka kuca u Hercegnovome gradu sunca i okolnim selima bi trebala da na krovovima ima solarne panele.
  Pa visak struje neka prodaju nazad u mrezu ..

  38
  2
 3. Solarni paneli su definitivno rjesenje
  5kv kapaciteta i rijesili bi veliki problem ..
  Drzava bi trebala da subvencionice gradjane koji zele da ugrade solarne panele..

 4. Sve što CEDIS sprovodi to je u cilju naplate i daljinskog isključivanja struje ljudima koji nisu u mogučnosti redovno da je plate zbog dugogodišnjeg terota DPS-a,sve je ostalo laž.

  9
  1
 5. Sve je to unapredjivanje mreze nego vi to ne kapirate. Za 70 godina kad unaprede nece nestajat. Samo da gospodaru ne nestaje a mi cemo pregurat nekako. Pregurali smo i nestanke struje dok su ratove vodili pa cemo i ove. Sad bar imamo kruva i mlijeka mada ne previse!

  10
  2
 6. I u Sasovićima često nestaje struja, večinom izjutra, ali nenajavljeno.A tada i pumpe za vodu ne rade pa nemamo ni vode.Kao da na selu nidje nikoga nema, tako se ponašaju ovi iz EP! U znaju mjesečno da naplate taksu od 5 do 7 eura iako nema potrošnje.

  12
 7. Greska !Sruju selima gase dva puta sedmicno nekad i vise .Oni rekose minimalno gasenje .ako je minimalno od 7 do 12 ja neznam vise sta je minimum .znaci mi seljaci smo bez vode i struje po 15 sati sedmicno.Samo vas pitam da li je to normalno u 21 om vijeku.Ako jeste onda nastavote pa gasite po cijeli dan ne treba nama zivjeti samo vi u novi da se nacifrate i sjedeci da zaradjujete poprilicne plate.Mi ovdje moramo da zavrnemo rukave i dobro ruke da izglibamo da bi zaradili vasu trecinu a jos pride te ruke nemamo gdje oprati radi vase neeazurnosti cijenjeni direktore nekadasnje Elektrodistribucije .

  16
  3
 8. Plate direktora zavise od njihove sposobnosti da se izoluju od naroda,od običnoga života,ali u njima je zamka za njihov život,tako da je jedini upravljač svima nedostupan.Zato pomoźimo sebi koliko sami možemo,a mi možemo bez svega ako znamo što je obični život na koji smo navikli.

  11
  1
 9. tako je GORANE ali ti kao pojedinac nazalost malo sto mozes ucinjeti , glavni problem je sto nema sloge medju mjestanima zloba i ljubomora su preovladali ovo je jedina istina pa svidjelo se to kome ili ne !! jos da dodam da bi pojedinci potpisali da nema stuje i 10 sati dnevno kolika je mrznja medju narod !

  22
  3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code