Početna Politika Zatišje pred buru: Sjutra završetak decembarske Skupštine o TO Herceg Novi, pa...

Zatišje pred buru: Sjutra završetak decembarske Skupštine o TO Herceg Novi, pa onda još dvije sjednice

16

Neobična konstruktivna rasprava i zaključci lokalnog parlamenta u Herceg Novom obilježili su nastavak decembarskog zasjedanja, sa čak 15 tačaka dnevnog reda. “Pretrčavali“ su novski odbornici gotovo preko svih. Najvažniju temu, Program rada za ovu, sa finansijskim izvještajem Turističke organizacije za prošlu godinu, dogovorili su da ostave  za sjutra, u okviru nastavka 24. redovne sjednice.

Za očekivati je da otvorenu i obimnu diskusiju o poslovanju Turističke organizacije u uslovima kada su članovi Skupštine TO iz DPS-a inicirali smjenu IO TO, kada ključna akta nijesu dobila zeleno svjetlo parlamenta, a VDT i ODT preispituju neke projekte. No, odmah poslije zaključenja redovne 24. sjednice SO Herceg Novi uslijediće nova sa jedinom tačkom Nacrtom budžeta za 2017. godinu, a onda i vanredna sa inicijativom opozicije za smjenu predsjednika SO, Andrije Radmana.

Inače, danas je povučen Predlog odluke o utvrđivanju lokacije za rekonstrukciju Vatrogasne stanice i izgradnju Autobuske stanice  u Meljinama, kao lokalnih objekata od opšteg interesa, a zahtjev predlagača.

Odbornici su se odmah saglasili oko utvrđivanja lokacije za postavljenje trafostanica Žager sa priključnim kablom u Bijeloj, kao i kablovskih dalekovoda na Kamenom, za izgradnju pješačke komunikacije od Manastirske ulice do magistrale, kao i o zaključenju sporazuma o regulisanju  međusobnih prava i obaveza sa Rajkom Draževićem iz Poda.

Glatko su prošle i odluke o prodaji katastarske parcele na Podima radi kompletiranja urbanističke parcele, o davanju saglasnosti predsjednice Opštine o izmjenama i dopunama Odluke o postavljanju, građenju i uklanjanju privremenih objekata, inicijativa za bratimljenje opštne Herceg Novi i opštine Zvezdara-Beograd, dopuna Odluke o osnivanju Parking servisa, informacija o korekciji separata UP Stara Banja.

Informacija iz oblasti obrazovno vaspitnih djelatnosti na kraju školske 2015/016 godine, malo je zatalasila atmosferu, jer je podstakla odbornike na priču o sve većoj konzumaciji narkotika, alkohola i opojnih droga u školama, o čemu nema statistike. Skupština se saglasila da inspekcija treba da obavlja strožu kontrolu točenja alkoholnih pića i korišćenja opojnih sredstava u blizini škola. Izvještaje treba da  dostavljaju SO svaka tri mjeseca i jednom godišnje. SO iniciraće kod nadležnih držanih organa izmjenu Zakona kako bi se onemogućilo otvaranje kladionica u radijusu od 300 m od vaspitno obrazovnih ustanova.

Bilo je riječi i o kriterijumima za dodjelu sredstava NVO.  Sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti i sport, Vladimir Dželetović kazao je da se Izmjene odluke donose radi efikasnijeg djelovanja prema NVO sektoru, da im se opredijele sredstva i mimo usvojenog budžeta, ali i da im se omogući da imaju svog predstavnika u Komisiji za raspodjelu sredstava. Predstavnica NVO sektora, Olivera Doklestić iznijela je primjedbe koje se odnose na rokove za prijavu projekata, nejasne kriterijume, potrebi jasnog propisivanja minimalnih sredstva koja NVO može da dobije za projekat. Smatra da opredijeljena sredstva treba usmjeriti NVO u roku od 10 dana. Zamjerila je što nije poznato na šta se troše  neopredijeljena sredstva za NVO i što su zaspostavljeni ekološki projekti. Primjetila je da su do sada neke NVO dobijale ogromna sredstva, a neke ništa. Pri tom, smtara i da je odnos Opštine prema nezavisnoj kulturnoj sceni veoma loš.

16 Komentari

 1. Konačno ćemo vidjeti ko podržava nelegalne radnje u Turističkoj organizaciji neusvajanjem najvažnijih akata,kao i nezakonito trošenje sredstava od boravišne takse.

  11
  5
 2. “o davanju saglasnosti predsjednice Opštine!!!!?????????Šta ovo bi? Zar njeno ništa nije legalno ili možda za određene slučajeve, jeste legalno????KO je ovde lud,ma svi ste isti.

  13
  5
 3. @ Betula
  Spricas otrov kao poskok, valjda ima neko i da valja na obije strane ili spadas u one kojima nista i niko ne valja (osim sam sebi)!
  Volim da se zezam ali danas sam stvarno osjetio pozitivne vibracije iz Skupstine.

  11
  4
 4. Opozicija je bojkotovala izbore u NK jer je znala da opet neće imati većinu.Bojkotuje državni parlament i ne priznaje rezultate izbora od 16.oktobra , izgovarajući se da su bili zastrašeni birači od državnlog udara,ali zato oni u Budvi i Kotoru su po njima bili “hrabri” i pobijedili DPS,pa su poslije 4 mjeseca oformili vlast.
  Oopozicija bi bojkotovala i u HN izbore,ali još je rano.Nadaju se većini,jer ovo je “srpski” grad pa će se svi udružiti opet da nas dokusure jer im je bilo malo 14 godina.Jadna opozicijo,jadna pozicijo.Đe su vam novi,hrabri i stručni ljudi,od povjerenja,lojalni svom gradu i državi Crnoj Gori,đe su?? No sve ista pašta samo s drugim,sve bljutavijim toćom…

  20
  20
 5. Propali izbori u Niksicu:DF 0,SDP 0,DEMOKRATI 0…..Sad se kajete znog bojkota.Treba to ponoviti i u HN pa potpuni “uspjeh”.Samo vi iz opozicije lazite svoje birace ali i oni ce se opasuljiti.

  21
  20
 6. Ovo bi bilo najpametnije da se uradi!
  ” SO iniciraće kod nadležnih držanih organa izmjenu Zakona kako bi se onemogućilo otvaranje kladionica u radijusu od 300 m od vaspitno obrazovnih ustanova.”
  Takodje kao na zapadu mladji od 16 g. poslije 22 h nema sta da traze po gradu bez pratnje roditelja , da ne pominjemo postovanje zakonskih propisa o zabrani prodaje cigareta i tocenju alkohola mladjima od 18.g.

  32
  1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code