ZAŠTITA MORA OD ZAGAĐENJA NACIONALNI PLAN CRNE GORE

ZAŠTITA MORA OD ZAGAĐENJA NACIONALNI PLAN CRNE GORE

232
0
Podijeli

uprava_pom_svetionikUprava pomorske sigurnosti Crne Gore, sektor za zaštitu mora od zagađenja, dorađuje nacionlni plan za hitno reagovanje na moru, u čijoj izradi su imali veliku pomoć Međunarodne pomorske organizacija (IMO) kao i Regionalnog centra za hitno reagovanje pri iznenadnim zagađenjima mora (REMPEC).

– Država Crna Gora nema potrebnu opremu za hitna reagovanja u slučaju zagađenja. Nedostaju brane, čamci, pumpe, prenosni i plutajući tankovi i to će uskoro biti nabvaljeno preko IPA projekta za koje smo konkurisali, objašnjava za Radio Jadran, načelnik odjeljenja za zaštitiu mora od zagađenja sa plovnih objekata, Predrag Ratković. On kaže da Crna Gora mora biti potpuno spremna za zašititu od mogućih zagađenja mora sa brodova.

U toku je nabavljanje opreme, preko IPA projekta, neophodne za  moguće slučajeve zagađenja. Uprava pomoske sigurnosti „na svu sreću do sada nije imala razloga da reaguje na našem moru“, kaže Ratković.

Picerija i restoran

Prije godinu je počela primjena Zakona o zaštiti mora od zagađenja sa plovnih objekata. Odmah nakon toga Vlada Crne Gore je na sjednici održanoj 28. aprila 2011. godine. donijela Nacionalni plan za hitno reagovanje u slučaju zagađivanja mora sa plovnih objekata.

– Plan je operativan i funkcionalan i rađen je po preporukama Međunarodne pomorske organizacije, ali će i on pretrpjeti određene izmjene – rekao nam je Ratković, uz tvrdnju da je plan ispunio 4 uslova koja moraju biti uključena u izradi nacionalnog projekta.

– Njime su stvoreni principi saradnje između države i privatnih preduzeća (luka i brodogradilišta), zatim tu je i prijedlog koliko će država opreme dati na korištenje preduzećima. Stovrene su mogućnosti i za uključivanje specijalizovanih privatnih preduzeća koje će se baviti uklanjanjem posljedica zagađenja sa brodova i veoma važan četvrti uslov je međunarodna saradnja – kaže Ratković.

 

 

Inače, norveška Obalska straža radi na unapređenju regionalne saradnje država Jadranskog mora, pa su 6. i 7. juna najavljene finalne konferencije o zajedničkoj vježbi u Jadranskom moru, koja bi trebalo da se održi u septembru.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code