ZAŠTO JE TURISTIČKA ORGANIZACIJA HERCEG NOVI NA DOMENU AUSTRALIJE?

ZAŠTO JE TURISTIČKA ORGANIZACIJA HERCEG NOVI NA DOMENU AUSTRALIJE?

99
0
Podijeli

 

to hnNastavljamo priču o domenima web sajtova javnih ustanova, ali i drugih organizacija u Herceg Novom, koje su registrovane na strane domene umjesto na crnogorski .me.
Osim JU Gradska biblioteka i čitaonica koja je za svoj izabrala domen Srbije .rs, sajt Turističke organizacije je registovan na domen Cocos (Keeling) Islands , koji su teritorija Australije.
Iz Turističke organizacije Herceg Novi objašnjavaju da je domen .cc (www.hercegnovi.cc) nasljedila od Turističkog centra Herceg Novi koji je poslovao u sastavu Nacionalne Turističke organizacije Crne Gore. Razlog zakupa tog domena koji je prvi put registrovan 04.02.2003. godine, kako smo dobili objašnjenje, jeste zbog zauzetosti ostalih domena u tom momentu (cg.yu, com. …).
– Takođe, u tom momentu na tržištu domen .cc je bio jedini na raspolaganju, tako da je Turistički centar Herceg Novi zakupio domen .cc i napravio web sajt www.hercegnovi.cc kazali su Radiju Jadran.
Oni dalje podsjećaju da je po obnavljanju državnosti, Crna Gora dobila domen .me i domen .me je po automatizmu pripao Opštini Herceg Novi, i kako navode, rezervisan je samo za ovu instituciju. (www.hercegnovi.me)
S obzirom da su u tom periodu sve lokalne turističke organizacije i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore imale različite domene, na jednom od zajedničkih sastanaka Turističkih organizacija je dogovoreno, da sve Turističke organizacije, kako LTO tako i NTO CG zakupe domen .travel i taj domen maksimalno promovišu.
– Imajući u vidu da su domen .cc koristili Turistički centar Herceg Novi i Turistička organizacija Herceg Novi, odlučili smo da ga još neko vrijeme zadržimo, dok se svi posjetioci ne preorjentišu na domen .travel, tj. do isteka zakupa 05.02.2015. godine kada će u upotrebi ostati samo domen. travel. (www.hercegnovi.travel) rekli su nam iz TO Herceg Novi.
Podsjećamo da u Crnoj Gori ne postoji zakonska regulativa kojom je definisano da sve javne ustanove moraju koristiti domen “.me”.
No ipak, kako su ranije Radiju Jadran rekli diretorka Nacionalne biblioteke, Jelena Đurović, kao i u Ministarstvu za informaciono društvo i telekomunikacije, bilo bi logično da se korisiti državni domen, kada već i postoji.
Inače, nacionalni domeni svakako ukazuju na pripadnost nekoj državi. Ove domene može registrovati samo građanin zemlje čiji domen registruje, ukoliko drugačije nije naznačeno. Svaka država ima svoje domene, pa tako postoje domeni rs (Srbija), ba (Bosna), me (Crna Gora), hr (Hrvatska), de (Njemacka), us (Amerika), nl (Holandija), co.uk (Engleska) itd.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code