Početna Društvo ZAŠTO NOVLJANI PLAĆAJU OPERACIJE U BOLNICI MELJINE?

ZAŠTO NOVLJANI PLAĆAJU OPERACIJE U BOLNICI MELJINE?

0

bolnica-u-meljinamaPrvi put nakon dvije godine otkako je Atlas grupa kupila Vojnu bolnicu Meljine, iz menadžmenta su progovorili o problemima, koji su toliki da prijete i opstanku bolnice. Izvršni direktor PZU Opšta bolnica Meljine, doc.dr.Budimir Šegrt, podsjetio je da je jedan od uslova iz kupoprodajnog ugovora bio i besplatno liječenje građana Herceg Novog, na što su ovdje uvijek spremni. Zato su i sačinili novi  ugovor sa Fondom zdravstva. Danas, međutim, Novljani i Novljanke sve češće plaćaju hirurške intervencije, jer Fond zdravstva odbija da prihvati fakture Bolnice za hitne slučajeve, a i Dom zdravlja umjesto u Mlejine osiguranike šalje u Kotor i KC Podgorice. Iz menadžmenta su ukazali na press konferenciji  da su na gubitku ne samo oni, nego i država, a najviše osiguranici iz Herceg Novog. U Fondu zdravstva, pak, na sve kratko odgovaraju „da se drže potpisanog ugovora“. No, da li je tako?

Na odjeljenju hirurgije u Bolnici Meljine zatekli smo Dragana Đurišića iz Kumbora. Čekao je red za veoma zahtjevnu operaciju koju je obavio spec.otorinolaringolog, načelnik odjeljenja u Klinici za ORL VMA u Beogradu, dr. Milanko Milojević, u saradnji sa  timom ORL odjeljenja iz Meljina. Nije dobio uput Doma zdravlja Herceg Novi i zato plaća intervenciju, koja je inače ugovorom između Bolnice Meljine i Fonda zdavstva besplatna. Osim toga za ovakve  operacije  sinusa koje sada rade u Meljinama, Fond šalje pacijene iz Crne Gore u kliničke centre okruženja.

– Živim u Kumboru, posao mi je u Kotoru i pripadam tamošnjem  Fondu zdravstva, zato su mi rekli da nemam pravo da mi Fond bar pola operacije refundira, iako sam stanovnik Herceg Novog, koji bi trebalo da u Meljinama imaju besplatno liječenje – priča nam Đurišić. On dodaje da bi bilo dobro i zbog  drugih građana Herceg Novog da što prije Bolnica, Fond i Ministarstvo nađu zajednički jezik.

– Ovdje rade operacije metodom koja ni malo ne ugrožava pacijenta i on se brzo šalje kući. Valjda je i u interesu države da se pacijenti što prije  oporave, da što manje leže u Bolnici, a kamoli da ih šalju iz Crne Gore, ako ovdje postoji mogućnost da se operišu. Zvuči apsurdno da za istog ovog dr.Milovića sa VMA  iz Fonda daju uput za Beograd a taj isti doktor dolazi u Crnu Goru i ovdje nam je na kućnom pragu, u Meljinama. Dakle, država bi prošla zntno jeftnije, jer ne bi pacijentu plaćala putne troškove, liječenje i ležanje u bolnici. Pravo svakog pacijenta je  da dobije najbolju medicinsku uslugu i zaštitu što bliže mjestu stanovanja. Eto, ja sam pristao da je platim, jer nije naivna dijagnoza, a nisam mogao ni da čekam našu administraciju da se dogovore , ali ima ih koji to ne mogu da plate – priča Đurišić.

Spec. otorinolaringolog, dr, Zorica Glamočanin nam kaže da je njihova svakodnevica na ORL odjeljenju da pacijenti iz Herceg Novog ne dobijaju upute za preglede, da operacije ili plaćaju ili idu u druge ustanove izvan Heceg Novog, iako im u Meljinama mogu pružiti sve usluge ORL patologije.

– Pacijent Đurišić je primjer koji se ponavlja. Ima polipe nosa, indikovana je operacija sinusa. Imamo mogućnst da na našem odjeljenju uradimo operaciju uz jednu od najsavremenijih FES metoda, bez velike traume sinusa i okolne regije. Pacijent iako je iz Herceg Novog nije donio uputnicu, operacija košta 1200 eura. Moraće da plati iako po ugovoru sa Fondom na našem ORL odjeljenju osiguranici iz Herceg Novog imaju besplatno liječenje i opreacije – potvrđuje  dr.Glamočanin.

Mnogi nemaju novac za operaciju, pa onda čekaju da ih Fond zdravstva uputi u Beograd, ili druge kliničke centre.To onda višestruko  košta državu. U posljednje vrijeme iz Fonda bolnici Meljine ne priznaju ni  troškove za pacijente iz Novog koje su na odjeljenju hirurgije  primili kao hitne slučajeve. A to je takođe usluga koju bi trebalo po ugovoru da refundiraju.

Segrt– Poslije dvije godine otvoreno saopštavamo javnosti da do danas nijesmo uspjeli da obezbjedimo da se ugovor koji imamo sa Fondom zdravstva poštuje, ali ne sa naše strane. Ne priznaju nam upute građana  iz oblasti hitnih slučajeva  za opštu hirurgiju, interne mediciine, ORL dijagnostike i porodilišta. Najaviše problema imamo sa zbrinjavanjem pacijenata na otorinolaringologiji, mada iz Doma zdravlja sada upućuju i trudnice u Kotor, a ovdje im ne treba ni uput. Čini mi se da smo iscrpili sve ljudske i stručne argumente  u kontaktima sa Domom zdravlja i Fondom i došli smo u situaciju da ne mogu da objasnim zašto je to tako – kazuje dr. Šegrt.

Bolnica Meljine zbog nepoštovanja obaveza Fonda jedva održava finansijski sistem sa 230 zapolenih, a dr.Šegrt smatra da može doći u pitanje i njen opstanak.

– Poslije dvije godine izašlo je na vidjelo da koncept ugovora koji je napravljen nije održiv, jer mi imamo trećinu ljudi,koji su na plati, jer poštujemo sve iz socijalnog programa, ne učestvuju u procesu rada. Mi držimo  53-oje zaposlenih na opštoj hirurgiji  da bi jednom ili dvojici pacijenata u toku dana kao hitnim slučajevima  pružili uslugu.

U Meljinama je neuposleno i 20 radnika sa fizikalne terapije, a pri tom država  plaća fizikalnu rehabilitaciju instituciji koja je van zdravstvenog sistema, u punom iznosu cijene Fonda, a pacijent ne dobijaju ništa, tvrde u menadžmentu.

Novi finansijski udarac Bolnici Meljine zadala je i lokalna uprava fakturom  od 180 hiljada eura za porez na nepokretosti, iako je ustvari ta ustanova u sistemu javnog zdravstva Crne Gore.

– Po zakonu postoji mogućnost da se to naplati. Ali nijesu gledali na bolnicu kao na  instituciju od posebnog društvenog interesa. Nama je 80 odsto usluga koje  pružamo kao i ostale državne bolnice preko ugovoa o Fondu zdravstva i o tome nijesu vodili računa u lokalnoj upravi. Iako nas time još finansijski opterete, jednostavno ćemo staviti ključ u bravu. Jer, po ovakvom konceptu, bez obzira ko je valsnik, država, privatnik ili bilo ko drugi, bolnica u finansijskom smislu ovako ne može opstati – kategoričan je dr.Šegrt.

Ipak, ovdje kažu da za sve muke imaju razumjevanje Ministarstva zdravlja, koje im pomaže da ublaže nevolje. Zato se spremaju od jeseni i za nove projekte. Najvažniji – invazivna kardiodijagnostika, po principu privatnog javnog partnerstva koštaće oko tri miliona eura. Od jeseni u Meljinama će početi da rade i neurohirurgiju, operacije diskus herrnije laserom i miniinvazivnom tehnikom, kao i vaskularnu hirurgiju, lasersko operisnaje vena i karotidne arterije.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code