Početna Eco Zatrpavanje i mijenjanje toka potoka u Baošićima zahtijeva reakciju nadležnih

Zatrpavanje i mijenjanje toka potoka u Baošićima zahtijeva reakciju nadležnih

14

Eko serijal Radija Jadran REŠETKA i emisije koje su na programu četvrtkom u podne, a mogu se poslušati i na you tube kanalu, imaju dosta odjeka u javnosti. Tako smo nakon 6. epizode pod naslovom- “Odosmo li u more – zatrpavanje potoka i izvora” dobili više reakcija građana. To samo potvrđuje da se u Herceg Novom  nastavlja višedecenijska stihijna gradnja kojom se uništava hidropotencijal i dovodi do katastrofalnih posljedica i klizišta. Jedna od reakcija je iz Baošića.

Već pola godine u Baošićima traje devastacija potoka koji prolazi u blizini crkve sv Nikole i Muzeja Štumbergera i dijela strme privatne parcele, odnosno placa površine 579 m2 koji se priprema za izgradnju, skreću pažnju mještani. Naime, vlasnik placa, Slobodan Keranović, dobio je u novembru prošle godine UT uslove opštinskog Sekretarijata za prostorno planiranje i izgradnju na osnovu zahtjeva za izgradnju pomoćnog objekta – betonskog zida radi oivičavanja placa.

Parcela je u zahvatu PUP Opštine Herceg Novi do 2030. godine.

Vlasnik je izgradio potporni zid usred korita kojem će izmijeniti tok, a koji vjerovatno planira da zašaluje i podigne na nivo od 10 m, a uz to na placu je počeo da deponuje građevinski šut. Zbog toga je vlasnik placa prijavljen nadležnim komunalnim službama i kažnjen, ali mu dalja gradnja nije osporena, pričaju za Radio Jadran mještani.

UT uslovi su mu dati, a da prethodno niko nije izlazio na teren, kazali su mještanima  u opštinskom Sekretarijatu. Oni su fotografije poslali Komunalnoj policiji i inspekciji I, kako kažu, vlasnik je kažnjen. Međutim, I dalje ništa nije preduzeto, jer ne postoji katastarski registar bujičnih potoka.

– Problem je što se UT uslovi izdaju na osnovu nekih snimaka, bez izlazaka na teren, dozvole se naplaćuju. Tako je recimo i u Mojdežu, 100 m od klizišta, izgrađena kuća, što nije problem. Pitanje je kako je neko napravio kuću sa svim dozvolama tamo gdje je klizište ? Dakle bitno je samo naplatiti građevinsku dozvolu, a što će kasnije biti manje je bitno- komentarišu Baošićani.

Fotografije slučaja mijenjanja vodotoka u Baošićima su dostavljene i Komunalno stambenom preduzeću, s obzirom da su oni sačinili interni spisak bujičnih potoka. Međutim, reakcija, tvtrde naši sagovornici, nije bilo.

Zanimljivo je da je lokalni put koji postoji više od 30 godina presjekao tu vododorenu, odnosno bujični potok. Sada je put proširen i rekonstruisan zahvaljujući MZ Baošići i samim stanovnicima, što je za pohvalu. Međutim, nije iskorišćena prilika da se kanališe vodotok koji ima čak kameni propust iz doba Austrougarske.

U Herceg Novom je neophodno izraditi katastar bujičnih potoka, što je zakonska obaveza Opštine, jer neki uveliko ugrožavaju parcele, neki od njih su presiječeni, kao potok u blizini semafora, ili u Meljinama u blizini auto dijelova Kosać.

Što kažu regule?

Prema Zakonu o vodama, mijenjanje prirodnog toka vode je zabranjeno. Članom 260 navodi se, između ostalog, da vlasnik zemljišta ne može na štetu susjednog zemljišta mjenjati pravac ili jačinu vode koja prirodno otiče preko njegovog zemljišta ili kroz njegovo zemljište ( podzemne vode ). Vlasnik zemljišta duž obala, vodotoka i jezera, dužan je da ih iskorišćava tako da ne ometa prirodni tok, ne ugrožava stanje ili iskorišćavanje korita, obala i vodoprivrednih objekata na obali i pored obale i da ne sprječava njihovo održavanje. Takođe, vlasnik zemljišta koje se nalazi niže dužan je da dozvoli da preko tog zemljišta teče voda koja prirodno otiče sa susjednog višeg zemljišta. Vlasnik susjednog nižeg zemljišta nema pravo da svojevoljno odvraća prirodni tok na štetu gornjeg zemljišta niti vlasnik susjednog gornjeg zemljišta može sam svojevoljno uraditi nešto što bi u većoj mjeri opteretilo niže zemljište.

14 Komentari

 1. nakon izdavanja ut uslova, radi se projekat i izdaje se dozvola….pa tek nakon toga prijava radova i izvodjenje….cim je komunalna pisala prijavu i kaznu ocigledno je propust nastao nakon izdavanja ut uslova u nekoj od pomenutih faza ….Vi ih niste pomenuli…predlazem da sledeci put istrazite ….zatrazite i strucno misljenje…

  6
  2
  • Komunalna je pisala prijavu samo zbog nepropisnog odlaganja smeća i grsđ.otpada pored saobraćajnice
   Drugo je nije interesovalo niti razumije što so bujični potoci.

 2. Nisu se mogli na osnovu PUP izdati UT za izgradnju pomoćnog objekta u Baošićima, jer to područje nije tim planom detaljno regulisano kao Igalo, Topla i Herceg-Novi.

  12
 3. Naši Stari su derogativno nazivali potok -Potočinom -što je izraz našeg odnosa premau njemu-u njega se odvodile otpadne vode izbacivalo smece a danas sa bumom gradnje potoci se suzavaju,betoniraju zatrpavaju .Nidje u Boku nećete naći bolji primjer devastacije potoka nego u Baošiću: od mora preko magistrale ,Luga,Stumbergera do puta za crkvu.Ako ste bili idje sjetite se kako izgledaju potoci u Sloveniji ,Austriji Njemackoj….zakasnili ste!Pasato.

  10
  2
  • E sada da uporedjujemo Bašićane sa Slovencima i Austrjancima. Pa ovdje i danas smeće bacaju u te potoke. Istina malko manje nego prije 20 godina. Biće i ovo Slovenija za 100.g.Zamislite Slovence ili Austrjsnce da nešto grade bez dizvole. Tamo je kazna ako auto upališ a auspuh mu prema zelenilu okrenut….tamo ne raste SNP i njegov podmladak.

   10
 4. Kako smo sistematski uništeni od idiota ?
  Pa lako, privilegije gode, sluganski mentalitet, niska, odnosno malobrojna građanska svijest.
  Seže sve to daleko u prošlost, koje nikako da se ostavimo i prihvatimo savremena načela življenja.
  Legenda kaže, jedan naš sugrađanin, došao kod Predsjednika opštine da završi neki posao. Ali ovaj počeo da vrda i poziva se na Zakone. ” Ma pusti sada Zakon, to je kad nećeš da učiniš”.
  Jeste simpatično i dovitljivo, ali nam neda naprijed.
  Evo primjer su Baošići, Mojdež, Savinska dubrava … moćni i danas grade i svi se prave mrtvi i Inspektori i Novinari i Ekolozi …

  13
 5. Pored Opštinske inspekcije odgovoran i nadležan i Državni inspektora za vodoprivredu koji nikad nije ni došao u Opštinu da prekontrolise što se radi.

  16
  • Kako kada, većinski SNP, dobrim dijelom jedinstveni DPS, dvije godine DPS i njihov kompanjon DRK sa Izborom i Ordenom Sv.Save, zadnje tri i po Demokrate, DF, Novska i SDP.To su dijelom i odgovorni za stanje u HN.

   16
  • A Predsjednici Opštine HN od 45.te su bez izuzetka bili
   srpske nacionalnosti, što ne mora ništa da znači ali jeste činjenica. Nije se moglo desiti da bude neko druge nacionalnosti kao na primjer juče u Sarajevu Opština Centar dje je izabran Srbin Mandic Srdje a glasalo 70%
   Muslimana i Bosnjacka. Pa se vidite malkice među
   sobom osobno.

   21
   3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code