Zatvoren hrvatski granični prelaz Vitaljina, crnogorska strana bez obavještenja

Zatvoren hrvatski granični prelaz Vitaljina, crnogorska strana bez obavještenja

28
Podijeli

Hrvatski autoklub objavio je na svom sajtu da će od danas biti zatvoren najjužniji hrvatski granični prelaz -Vitaljina, prema Crnoj Gori. O tome, međutim, u crnogorskoj graničnoj policiji zvanično nijesu obaviješteni, saznaje Radio Jadran.

– Od 26. Studenog (novembra) 2017. godine do 1. srpnja (jula) 2018. godine za sav promet bit će zatvoren granični prijelaz Vitaljina, zbog radova. Moguće je koristiti granični prijelaz Karasovići – najavljeno je na sajtu HAK-a.

Picerija i restoran

Za ovu vijest Jadran je prvo saznao od nekih stanovnika Vitaljine, koji često dolaze u Herceg Novi i koriste prelaz Vitaljina-Kobila, pa putem HAK-ovog portala, a onda su nam jutros to potvrdili pripadnici granične policije Postaje Gruda na Vitaljini:

– Tačno je, prijelaz će do daljnjeg biti zatvoren za promet, jer se gradi novi -kartko nam je kazao službenik na hrvatskoj strani.

Čudno je da o radovima nije obaviještena crnogorska granična policija i to što počinju nedjeljom. Na Vitaljine su putnike uzgred obavještavali proteklih dana da će zatvoriti prelaz. Doduše i ranije su iz Hrvatske najavljivali da će urediti Vitaljinu da bi mogla ispuniti propisane standarde kao međunarodni granični prelaz.
Nakon proteklog mučnog ljeta za to je bilo krajnje vrijeme.

Hiljade putnika je negodovalo zbog višesatnog zastoja, “prženja” na suncu u kilometarskim kolonama. Jer, Hrvatima je često “padao sistem”, nije bilo struje, interneta, čak ni dvije trake, a granična policija i carina radili su u montažnom malom kontejneru. Taj prelaz bio je sve osim doličan za zemlju EU.
Nešto malo bolja situacija je na crnogorskoj strani, na Kobili, gdje bar postoji rampa i po jedna ulazna i izlazna traka, mada je neophodno uložiti i u njegovu rekonstrukciju.

Posljednjih godina registrovan je sve veći promet na ovom crnogorsko-hrvatskom prelazu, iako njegova prednost više nije bio brz prolazak, već samo to što vodi lijepim morskim krajolikom, s pogledom na zaliv Boke, Mamulu, Prevlaku… Mnogi su, ne znajući, da bi izbjegli gužve na većem crnogorsko-hrvatskom prelazu Debeli Brijeg-Karasovići, birali ovaj neugledniji, Kobila-Vitaljina i zapadali u duže kolone.

Za razliku od ljeta, kada je dnevno prolazilo preko 600 vozila, ovih dana, prije nego što je Vitaljina u ponoć zatvorena, promet je bio samo 70 lica i 40 vozila.

28 Komentari

 1. zadnja vijest.kako nasi reporteri javljaju granicni prelaz bice votvoren 15 rujna a za uzvrat novljanima zatvotice nam dotok vode 21 dan.misel nije uspio sa pregovorima.

  7
  1
  • @Barba
   Poštovani gospodine,jako lijep,blag i korektan komentar.
   Ali vidite ove minuse,nažalost vi i ja ne živimo u mjestu gdje ljudi vole svoj grad i svoju državu,Herceg Novi i Crnu Goru.
   Zato ne navijaju za Jadran,za Primorje,raduju se pomoru palmi i mole Boga da to “strefi” i mimoze.
   Nadajmo se da će njihovi potomci nešto naučiti,vrijeme brzo prolazi.

   4
   3
  • Da je sudbina omogućila Mišelu da bude Predsednik Opštine Herceg-Novi siguran sam da bi nam svima 300% bilo bolje nego li što doživljavamo od Mandića pa naovamo.

   17
   10
 2. Zaista neodgovorno s hrvatske strane. Inače, službenici na Vitaljini su uvijek neugodni i bahati za razliku od onih na Krasovićima gdje su ljubazni i profesionalni na EU nivou.

  Opštinska i državna vlast da pokrenu incijativu da se jedna traka na prijelazu ustupi samo za prolaz domicilnog stanovništa obje države, svake sezone stanje je sve gore

  21
  4
 3. A kako se odmah napale ovi paćenici što još ne mogu da se pomire da je CG nezavisna država.Alo gospodo, to je propust administartivni hrvatske strane i tačka. Dobro je što je Jadran dao ovu informaciju da se putnici ne maltertiraju i vraćaju . To je najbitnije.Da smo zdravo!

  17
  15
 4. cg strana treba da pokrene inicjativu da se ovaj granicni prelaz koristi iskljucivo za drzavljane ch i hr, trazeci rjesenje u skladu sa pravnom tekovinom eu.ovako je nesnosno za domicilno stanovnistvo i jedne i druge strane kad krene sezona.

  27
  6
 5. Ljetos sam tu čekao 5 ipo sati jer su namjerno zadrzavali kolonu i još se carinar na kraju sprda kad smo mu rekli koliko cekamo uz komentar “Popravljamo prosjek hehe..”. Politika mrznje ih ubija. Sve ce uraditi da nam napakoste.

  43
  12

Ostavite komentar

*

code