ZATVOREN KLUB HERCEGNOVSKOG POZORIŠTA – DOKLE PODSTANARI?

ZATVOREN KLUB HERCEGNOVSKOG POZORIŠTA – DOKLE PODSTANARI?

114
0
Podijeli

pozoriste hnTuristička i inspekcija rada zatvorila je u petak veče klub Hercegnovskog pozorišta, u zgradi bivše Muzičke škole, gdje se više od 20 godina okupljaju članovi i njihovi gosti. I dok na jednoj strani postoje želje da ovo jedino gradsko pozorište postane profesionalno, na drugoj, ono još nema ni siguran krov nad glavom. Ne samo što je zaista cijela zgrada trošna, već Muzička škola ne odustaje od prava da koristi sopstvenu zgradu i želje da iseli Hercegnovsko pozorište.
– Na sastanku kojem su prošle godine prisustvovali prvi čovjek grada, uprava Herecgnovskog pozorišta i ja kao direktorka Muzičke škole dogovoreno je da do 1. oktobra 2012. godine Hercegnovsko pozorište mora da iseli iz prostorija stare Muzičke škole, kako bi one ponovo bile ustupljene pravom vlasniku – Muzičkoj školi Herceg Novog – podsjeća za naš radio, direktorka Muzičke škole, Nada Karadžić. Iako još nema nikakvih saznanja da li je za HP odabrana nova lokacija, ona tvrdi da će s neophodnom dokumentacijom koju posjeduju sigurno povratiti stare prostorije.
– Mi uopšte nismo uticali na zatvaranje kluba. Ali, dogovor je bio da se pozorištu obezbijedi druga i ljepša zgrada od ove, jer za pozorište je potreban i adekvatniji prostor. Mi ćemo svakako istrajati u nastojanju da tu zgradu vratimo, jer je to naše – uporna je Karadžićka.
Radio Jadran je od predsjednice UO Hercegnovskog pozorišta, Vitke Vujnović dobio drugačiju potvrdu o “trojnom” dogovoru oko rješavanja prostorija Hercegnovskog pozorišta.
– Tačno je da je postignut dogovor da Hercegnovsko pozorište ostane na staroj adresi još godinu, ali sa mogućnošću da se produži ugovor još godinu, kao i da se u međuvremenu nađe rješenje za novi prostor i stalni boravak. Svi prisutni su potpisali takav dogovor osim direktorke Muzičke škole, iako se na sastanku ona sa tim saglasila – tvrdi, Vitka Vujnović.
Nada Karadžić dodaje da postoji mogućnost da su članovi Hercegnovskog pozorišta bili revoltirani njenom izjavom da će zgrada sigurno ponovo biti vraćena Muzičkoj školi:
“Ja stojim iza toga. Još uvijek nijesam ništa preduzela, ali želim da u nekom narednom periodu napravimo neki dogovor. Ako oni smatraju da nismo u pravu, postoje papiri kojima ćemo dokazati naše tvrdnje”.
Ona je ranije rekla za Radio Jadran da se uveliko spremaju da staru zgradu poptuno adaptiraju, vrate joj stari sjaj, ali i namjenu i da je opreme novim instrumentima.
Kako bilo, u ovom momentu slaba je vajda od zatvaranja kluba Hercegnovskog pozorišta, (mada je dozvoljen ulazak u druge prostorije zgrde), ali ni od iseljenja ovog kolektiva. Jer, gdje će biti organizovana studentska selekcija Montenegro film festivala, gdje će se okupljati ekipe nakon pozorišnih predstava u Dvorani Park? Je li potrebna nova antireklama Hreceg Novom i onima koji vode politiku kulture?
U svakom slučaju, novi momenat sa inspekcijskom intervencijom i zatvaranjem kluba, trebalo bi, ipak, da ubrza nalaženje rješenja za siguran smještaj, izmirenje obaveza i bolji status Hrecegnovskog pozorišta.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code