ZATVOREN PUT KA “BORIĆIMA” – STALNO UNIŠTAVANJE PLANINSKIH STAZA

ZATVOREN PUT KA “BORIĆIMA” – STALNO UNIŠTAVANJE PLANINSKIH STAZA

49
0
Podijeli

Pravac Herceg Novi – bivši motel „Borići”, u neposrednom zaleđu sela Kameno, već tri dana je u prekidu. Na lokalitetu Lećevine, eksploatacijom pijeska uništena je staza u dužini od oko 100 metara, obavještavaju iz PK “Subra”.

Istovremeno najavljuju da će sekcija za markacije obaviti novo trasiranje, čišćenje i markiranje, zaobilazeći ovaj potez i upozoravaju nadležne na obavezu da moraju reagovati. Jer, ovaj incident je u proteklim godinama samo jedan u nizu sličnih u kojima su dijelovi ovog drevnog pješačkog javnog puta oštećeni, ili čak potpuno uništeni.
– U blizini Svetog Nikole, takođe u selu Kameno imali smo gotovo identični slučaj kad je pri vađenju pijeska stradao i javni put, baš kao i pri gradnji lokalnog rezervoara za vodu. Pri probijanju puta Meljine – Petijevići pješački put kroz Kotobilj je uništen deponovanjem stijenskog materijala. Niti jedno od ovih mijesta do danas nije dovedeno makar u približno prvobitno stanje – navodi predsjendik PK “Subra”, Duško Avramović.
Iz “Subre” zbog ovih oštećenja na javnim putevima izražavaju veliku uznemirenost jer imaju informacije da u Kotobilju predstoje veliki građevinski radovi na apartmanskom naselju. Geodetski radovi su već u toku.
– Budući da kroz tu zonu prolazi jedan od najbolje očuvanih pješačkih puteva koji Herceg Novi spaja sa zaleđem, a koji je u međuvremenu uvršten i u državni registar planinskih staza, ne smijemo čekati radove na terenu kako bismo se uvjerili da li će planeri i investitori poštovati zakonsku regulativu ili neće. Zato preventivno upućujemo zahtjev da nadležni doslijedno i kvalitetno obave svoj dio posla, kako u ovom, tako i u ostalim slučajevima u kojima mogu biti ugrožene planinske staze – upozoravaju iz “Subre”.
Za razliku od planinara mnogi investitori i nadležne institucije nijesu svjesni da su pješački putevi dio naše graditeljske baštine, spomenik prošlosti, ali i važan zalog daljeg razvoja kako planinarstva, tako i aktivnog turizma.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code