Početna Društvo ZATVOREN SAMO JEDAN OD TRI KAMENOLOMA U GRBLJU

ZATVOREN SAMO JEDAN OD TRI KAMENOLOMA U GRBLJU

0

kamenolomNakon 40 godina rada, pred Novu godinu, zatvoren je kamenolom u Nalježićima. To je nakon uviđaja ekološke inspekcije odlučila Agencija za zaštitu životne sredine, a u  Mjesnoj zajednici Gornji Grbalj tom odlukom, nakon dvogodišnjih protesta, zadovljni. Iz Javnog komunalnog preduzeća Kotor kažu nam da je to samo privremena obustava rada i da neće lako odustati od borbe za kamenolom. On je u njihovom vlasništvu i od njegove eksploatacije žive mnogi.

– Već smo poslali žalbu Agenciji za zaštititu životne sredine, jer nije samo riječ o tome da postoji mogućnost da ostanemo bez godišnjeg prihoda od 1,1 milion eura. U Grblju se graniče tri kamenoloma. Jedan su uz drugi. U sredini je naš i mještanima samo on smeta. One sa lijeve i desne strane, privatne, niko ne dira. Kada smo počeli dobro da poslujemo počeli su i protesti – kaže za Radio Jadran, direktor JKP, Zoran Mrdak.
On tvrdi da jedino kotorsko JKP, na osnovu opštinske odluke o koncesijama izdvaja oko 60 hijada eura za  održavanje lokalnih puteva.
– Nema te aktivnosti u Grblju,bilo da je riječ o MZ, crkvi ili bilo kojoj instituciji da je mi ne dotiramo. Osim toga kamenolom zapošljava  20 ljudi i još 20 koji indirektno zavise od kamenoloma, jer rade u čistoći, zelenilu, mehanizaciji – navodi Mrdak. Praktično kamenlom podržava rad kompletnog preduzeća, koje zapošljava 200 radnika. Kotor je čist grad, jer se poslovi komunalne higijene finansiraju zahvaljujući radu kamenoloma.
Naš sagovornik podsjeća i da su prošle godine izvdojili 92 hiljade eura za koncesiju državi, od toga je 70 odsto ostalo opštini. Uplaćeno je i 170 hiljada  PDV-a. ”Svaki gram pijeska je prikazan”, tvrdi Mrdak i dodaje da je uloženo i  150 hiljada u kamenolom. Remontovano je drobilično postrojenje, izgrađena Upravna zgrada. Prema Mrdaku, upravo kamenolom JKP  u Nalježićima je među najuređenijim u Crnoj Gori i ukoliko bi trajno bio zatvoren to bi značilo ogromnu štetu, ne samo za preduzeće, nego i za lokalnu zajednicu.
Ostaje da istraju u žalbi, a mještani grbaljskih sela da spriječe otvaranje kamenoloma i, kako tvrde, zagađenje životne sredine, ukoliko u JKP ne pribave sve validne dokumente.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code