Početna Kultura ZAVIRIMO “IZA KOLTRINE” DUBRAVKE JOVANOVIĆ

ZAVIRIMO “IZA KOLTRINE” DUBRAVKE JOVANOVIĆ

0

iza koltrine dubravka jovanovicPromocija knjige „Iza koltrine” kotorske pjesnikinje Dubravke Jovanović biće upriličena večeras u 21 sat na terasi Instituta za biologiju mora u Dobroti.
Recenzent Tonko Maroević, akademik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti kazao je između ostalog:
„Zanesena svojom Bokom, obilježena ljubavlju prema bližnjima, nadahnuta doživljajima „male” svakidašnjice i „velike” povijesti svog zavičaja, potaknuta viđenjem, slutnjom, čežnjom ili sjećanjem na pojave i ljude koji joj znače, Dubravka Jovanović nastavlja ispisivati svoj lirski kanconijer, objavljivati zbirke svoje neravnodušnosti prema svijetu i sudbini, prema ljepoti i ljubavi”.
Nakon knjige istančanih stihova i skladnih pjesama „Na šotani bokeljske otmenosti” sada se Dubravka Jovanović javlja novom rukoveti pjesama za čitanje i pjevanje, lijepo naslovljenom „Iza koltrine”. Već ta naslovna sintagma otkriva kako je riječ o osobi istančanog senzibiliteta, koja piše o onome što se zbiva iza zastora na prozorima, iza velova prozirne, izvezene i ornamentirane tkanine, koja svjedoči svoju intimu, ali doista otmenom suzdržanošću i diskrecijom, nježnošću i elegancijom”.
Maroević je napisao da je upravo ova autorka sada najdostojnija nasljednica dr Miloša Miloševića na istom polju, “najuvjerenija i najmotiviranija čuvarica prebogate bokeške kulturne baštine”.
Na promociji će, pored akademika Maroevića govoriti i Slavko Mandić, novinar i publicista. Stihove će govoriti Mašo Čekić, takođe novinar i publicista, a u muzičkom dijelu nastupaće Dragana Bokan i klapa „Bokeljski mornari” koji će izvoditi kompozicije na tekstove Dubravke Jovanović, pjesnikinje i novinarke. Program će voditi novinari Skala radija Karolina Radulović i Branislav Knezović.
Izdavač knjige „Iza koltrine” je Skala radio iz Kotora.
Inače, Dubravka Š. Jovanović, rođena 1958. godine u Kotoru. Do sada objavila zbirke pjesma „Dijalog postanka” 1991. godine, „Kamenov cvat „1994. „Na šotani bokeljske otmenosti” 2007, „Boka plavo ćuti” 1995. godine sa pjesnicima Milanom S. Kosovićem, Nadeždom Pavlović, Branislavom Cvetković Vitić i Branislavom Bojićem. Brojne pjesme Dubravke Š. Jovanović dobile su muzičko ruho i zaživjele u narodu, pa su neizbježna pratnja autentičnim bokeškim feštama, ali i na radiju i televiziji u izvođenju klapa i vokalnih interpretatora.
Zastupljena je u Antologiji pjesama o vodi „Lirika vode”. Autor je brojnih eseja, reportaža i tekstova iz kulture i književnosti. Dobitnica je nagrade grada Kotora „21. novembar” kao i više književnih nagrada u SFRJ i Crnoj Gori.
Živi i radi u Kotoru kao glavna urednica „Skala radija”, prve nezavisne radio stanice u Kotoru.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code