Početna Društvo ZAVRŠENO ISKOPAVANJE CRKVE IZ XIII VIJEKA

ZAVRŠENO ISKOPAVANJE CRKVE IZ XIII VIJEKA

0

KotorNakon novembarskih i decembarskih iskopavanja ostataka crkve Sveti Stasije u Kotoru, iz kraja XIII vijeka, posao je završen. Ipak, zbog novih nalaza istraživanje je produženo još 10 dana i u januaru.

– Otvorili smo raspoloživi prostor i pronašli ostatke crkve koja se pominje u XIV vijeku, a vjerovatno je sagrađena krajem XIII, koja je bila ispunjena grobnicama. I van crkve smo pronašli grobove. Pored ostataka građevine imamo jednu nekropolu koju smo pokušali detaljno da istražimo. Na to nas je obavezivala i profesija i svakako neki pokretni nalazi koje smo u tim grobovima pronalazili – kaže za Radio Jadran arheološkinja, koja je vodila istraživanja, Vilma Kovačević.

Ona objašnjava da sve otkriveno nije baš od velikog značaja, ali “svi ti prilozi nam dopunjuju sliku o ljudima i periodu kada su sahranjeni” – ističe Kovačevićka.

Picerija i restoran

Biće sačinjen izvještaj o arheološkim radovima, o onome  šta je nađeno i biće proslijeđen Upravi za kulturna dobra koja će odlučiti o daljoj sudbini lokaliteta. Mora biti odlučeno i o  trasi kanalizacionog voda koja treba da prođe ovim mjestom.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code