ZAVRŠETAK IZGRADNJE PODMORSKOG ISPUSTA U MELJINAMA

ZAVRŠETAK IZGRADNJE PODMORSKOG ISPUSTA U MELJINAMA

280
0
Podijeli

potapanje ispusta 1aTurska kompanija Celtikcioglu obavlja finalne radove na podmorskom ispustu u Meljinama. Sa trajekta je juče obavljeno potapanje 350 metara cjevovoda, na oko 30 m dubine, uz pomoć profesionalnih ronilaca.
Danas i sjutra slijede radovi na postavljanju difuzorske sekcije ispusta u dužini od 100 metara, a zatim i gabiona – mreže punjene kamenim materijalom, čija je namjena da stabilizuje cjevovod, kamuflira ga na morskom dnu, ali i načini pogodno stanište za morske biljke i životinje i tako doprinese održanju ravnoteže morskog ekosistema. Time će biti okončana izgradnja podmorskog ispusta, saopšteno je iz turske kompanije.

potapanje-ispusta-2Plaža Lazaret će u naredna tri dana biti vraćena u prvobitno stanje, a sljedećeg vikenda biće izgrađen potporni zid na njoj. Svi radovi će biti završeni do 1. jula, kako propisi i nalažu, te će plaža od tada biti vraćena u funkciju turizma, obećavaju iz Celtikciougla.
Dodaju i da su ovi radovi obavljeni u roku i uz puno poštovanje propisanih ekoloških standarda.
Projekt menadžer kompanije Celtikcioglu, Josip Križanac, povodom polaganja posljednje dionice glavnog dijela podmorskog ispusta u Meljinama i izgradnje kanalizacionog kolektora, objašnjva da se sada, uoči glavne turističke sezone, završavaju radovi na više gradilišta. Oni su počeli 1. oktobra prošle godine, po ugovoru.
– Najaktuelniji su radovi na polaganju podmorskog ispusta. Ostalo bi još par dana do 1. jula da se završi uređenje plaže Lazaret tako da bi se ispoštovali rokovi koji su dati na početku, a to je da se prije turističke sezone. Vratićemo plažu u prvobitno stanje da bi ljudi mogli da se kupaju i uživaju u ljepotama Herceg Novog. Takođe se sve površine na kojima je bilo radova vraćaju u prijašnje stanje, presvlače asfaltom ili betonom i promet se stabilizuje – kaže Križanac.
Kada je riječ o finansijskom dijelu ugovora, on dodaje da je investirano oko pet miliona eura, to je negdje oko 35% predviđenih sredstava. Nakon turističke sezone, gro posla će se odnositi na izgradnju crpnih stanica, polaganje obalnog kolektora, uređenje crpnih stanica i postavljanje mašinske elektroopreme. Tada će cijela kanalizaciona mreža biti ispitana i puštena u probni rad zajedno sa uređajem za prečišćavanje koga izvodi drugi izvođač, tako da bi rokovi bili ispoštovani i ugovor završen krajem februara sljedeće godine, objašnjava Križanac.
Pored firme iz Ankare – Celtikcioglu, u projekat su uključena i dva crnogorska partnera firma Semper iz Nikšića koja djeluje kao podizvođač i firma Sigillum iz Podgorice, kao najveći dobavljač.potapanje-ispusta-3cjevovod meljinecjevovod meljine2

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code