ZAVRŠNICA FESTIVALA BRUNA ŠPILER: UČENICI I ŽIRI PJEVALI ZAJEDNO SANTU LUĆIJU

ZAVRŠNICA FESTIVALA BRUNA ŠPILER: UČENICI I ŽIRI PJEVALI ZAJEDNO SANTU LUĆIJU

0
Podijeli

bruna_sKako je to već tradicija, koncertom Belcanto za sjećanje u Herceg Novom je proteklog vikenda završeno peto međunarodno takmičenje solo pjevača Bruna Špiler. Ako nismo za Evropu još po mnogo čemu, onda je ovaj festival ipak pokazao da smo spremni za evropske operske scene, opšta je ocjena muzičkih eksperata.
Santa Lućiju su na sceni u Dvorani “Park” zapjevali zajedno, 24-oro nagrađenih učesnika i članovi žirija. 
Podsjetimo da je festival utemeljen prije pet godina na inicijativu profesorke Mirele Šćasni. Danas je stasao u respektabilno takmičenje, koje je ove godine privuklo čak 137 pjevača iz svih država bivše Jugoslaviji i mnogih evropskih.

Žiri je u različitim kategorijama najboljim dodijelio sedam nagrada. Predsjednica žirija, proslavljena dirigenkinja Darinka Matić Marović, koja je s ovih prosrora, potvrdila je da većina učesnika takmičenja  može stati na scene evropskih operskih kuća.

– Ovaj festival im na najljepši način otvara tu mogućnost – kazala je Darinka Matić Marović. Na festivalu je promovisana knjiga “Umjetnost solo pjevanja” , profesorke Brune Šplier – Novljanke po kojoj je festival dobio ime.
Umjetnička direktorka festivala primadona Radmila Smiljanić , kazala je na promociji da je knjiga zapravo udžbemik koji će biti od neprocjenjive koristi svima koji se bave pjevanjem. Učesnicima festrivala i novskoj publici na otvaranju je prikazana i opera „Sestra Anđelika“ Đakoma Pučinija, rađena u produkciji Muzičke škole Vida Matjan iz Kotora i NVO Bruna Špiler iz Herceg Novog.

Picerija i restoran

Profesorka Mirela Šćasni najavila je da će za narednu godinu pokušati da pripremi drugi dio Pučinijevog triptiha.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code