ZAVRŠNICA VIII GUITAR ART SUMMER FESTA

ZAVRŠNICA VIII GUITAR ART SUMMER FESTA

208
0
Podijeli

guitar art logo 2013Poznati dvojac, gitaristkinja Bojana Brajović i flautista Boris Nikčević, zatvoriće večeras 8. Guitar Art Summer Festa na Trgu Mića Pavlovića u Herceg Novom.
Bojana Brajović diplomirala je sa najvišom ocjenom na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u klasi prof. Vere Ogrizović, kao prvi diplomirani crnogorski gitarista.
Počela je da uči gitaru u barskoj muzičkoj školi kod prof. Ranka Domazetovića. Završila je Srednju muzičku školu “Vasa Pavić” u Podgorici, u klasi prof. Srđana Bulatovića i gimnaziju “Niko Rolović” u Baru.
Tokom školovanja, osvojila je brojne prve i specijalne nagrade na republičkim i saveznim takmičenjima, kao i dvije II nagrade na međunarodnim takmičenjima u Sloveniji i na I Guitar Art Summer Festu u Herceg Novom, 2006. godine.
Usavršavala se na master-klasovima i seminarima kod renomiranih svjetskih gitarista kao što su: R. Andia, R. Dyens, E. Karamazov, T. Hoppstock, P. Steidl, S. Prieto, A. Mouzourakis i drugi. Nastupala je u okviru festivala Barski ljetopis, Budva Grad teatar, Montenegro Music Festival, Bar Guitar Fest, Guitar Open Festival u Subotici, Guitar festival Kras u Sloveniji i mnogim drugim. Solističke koncerte imala je u Baru, Podgorici, Petrovcu, Nikšiću.
Sarađivala je sa crnogorskim Simfonijskim orkestrom i muzicirala u kamernim ansamblima sa flautom, u duu, triju i kvartetu gitara. Od 2005. godine predaje gitaru u muzičkoj školi “Vasa Pavić” u Podgorici.
Boris Nikčević je rođen 1971. godine u Francuskoj, gdje je i pohađao privatnu muzičku školu, u klasi prof. Kristin Godri. 1986. godine nastavlja školovanje u muzičkoj školi “Vasa Pavić”, u klasi prof. Mila Asića, a 1989. godine, upisuje muzičku Akademiju u klasi profesora Miodraga Azanjca. Usavršavanje nastavlja na muzičkom Konzervatorijumu u Versaju, u klasi prof. Žan Mišela Varaša, gdje nakon četiri godine studija dobija sertifikat višeg stepena.
Tokom boravka u Francuskoj redovno nastupa na koncertima po Parizu ali je i pedagoški veoma aktivan. Predavao je u više škola: konzervatorijum Rahmanjinov u Parizu, konzervatorijum Klod Debisi u C. Essonnes-u, u muzičkoj školi u Guillancourt-u i u muzičkoj školi u St-Quentin en Yvelines, a 1995. godine počinje da radi kao profesor kamerne muzike u muzičkoj školi “Vasa Pavić”, zatim
1996. godine završava započete studije u Podgorici, u klasi prof. Miodraga Azanjca. Postaje profesor flaute u muzičkoj školi “Vasa Pavić”, a imenovan je i za šefa duvačkog odsjeka.
Od 2004. godine do danas, Nikčević je sa svojim učenicima osvojio četiri međunarodne nagrade u Francuskoj i veliki broj prvih i specijalnih nagrada u Crnoj Gori. Osnivač je i predsjednik Asocijacije flautista Crne Gore od 2009. godine.
U okviru ovog festivala još večeras se može pogledati izložba fotografija legendarnih Bitlsa u galeriji Sue Ryder na Belavisti. Izložba “The Beatles On” upućuje na značaj liverpulske četvorke, koja je redefinisala tadašnje muzičke obrasce i stvorila nove muzičke forme, koje se koriste i danas.
Robert Vitaker spada u istaknute fotografe koji su razvijali koncept koncertne fotografije 60-tih godina. Britanski fotograf je poznat po svom inovativnom fotografskom stilu. U impozantnom fotografskom opusu, najznačajnije mjesto zauzimaju fotografije Bitlsa iz perioda 1964-1966.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code