Početna Kultura Završava “Španjola 017” uz “tvrđi” elektronski zvuk

Završava “Španjola 017” uz “tvrđi” elektronski zvuk

0

Novi Festival “Španjola 017”, koji u Herceg Novom traje od 7. do 12. avgusta, do sada je publici ponudio nekoliko različitih programa, dva dana su bila naučnog karaktera, sa okruglim stolovima, razgovorima, kreativnom radionicom koju je vodila Ana Bulatović.

Organizovana je i predstava za djecu i Brljok – klub društvenih igara, nekoliko izložbi, kazao je Radiju Jadran arhitekta i aktivista Vuk Čvoro, jedan od nosilaca ove višednevne manifestacije i osnivač NVO “Sinergija”.

Picerija i restoran

Jedna od interesantnijih izložbi u okviru festivala bila je pop art izložba instalacija i slika mladog autora iz Beograda, Orjena Đurića. On se bavi reciklažom materijala koje koristi u kreiranju radova, objasnio je Čvoro. Pored njegove, bila je organzovana još jedna samostalna izloba fotografija Aleksandra Pavlovića, kao i dvije grupne izložbe – Udruženja likovnih umjetnika i fotografa Herceg Novog.

Takođe, na izložbenom prostoru u Merzanskoj bateriji našla su se i konkursna rješenja za hotele “Boka” i “Topola”.

Čitavoj manifestaciji je prethodila velika akcija čišćenja tvrđave i adaptacija za potrebe festivala. Ta akcija ispraćena je fotografijama koje su izložene u okviru jedne postavke unutar tvrđave, navodi Čvoro, pa posjetioci imaju i uvid kako su protekle pripreme.

– Izložbe su bitan dio programa. Pokazalo se da prostor može da pruži taj galerijski, umjetnički ambijent, gdje može da se izlaže i uz jako male intrevnecije objekat može da se prilagodi takvom karakteru – objašnjava Čvoro.

Pored izložbi, u okviru festivala upriličene su dvije predstave od kojih je jedna bila namjenjena djeci, pod nazivom “Hate free school” i ženama “Moramo li ga čeka’?”, u poželjnoj, ali i neočekivanoj interakciji sa publikom, koja je osvjetljavala pola predstave, s obzirom da je nesatlo struje.

Održana je školica streljaštva u organizaciji SK Savina, kao i radionica društvenih igara. Centralni događaj bio je nastup nikišićkog benda Džanum, koji njeguje kombinacuju izvorne muzike, narodne poezije i teškog gitarskog zvuka.

Čvoro je kazao da je čitava manifestacija za sada jako dobro posjećena. Pojedini posjetioci prenijeli su glas o našoj Španjoli van granica naše zemlje, pa se o ovoj akciji čulo u Londonu, Firenci, Beogradu i slično, navodi Čvoro.

U nastavku festivala uslijedile su sinoć žurke na dvije bine: South gate i Novi, plesni performans Dorsen, Bojane Popadić, japanski ples “Butoh”. Tvrđavu su nakon toga ispunili i prvi zvuci elektronske muzike.

Na glavnoj bini nastupio je južnoafričkiDJ Maramaza, uz lokalnu podršku DJ-eva Bodzie b2b Afrobati, Zgoobi Dan i Sharlo, dok su na manjoj bini nastupali Bocho, Nessuno, Luka Papan, Budo S.

Posljednjeg dana festivala večeras, na programu je nešto tvrđi elektronski zvuk koji donosi producent iz Londona poznat pod imenom Paleman. Podršku večeri pružaju Marija S, 2Beat, Goto&NV, dok će na bini Novi nastupiti Toni Kise, Velebeat, Vuk Brajović i Trlla. Ulaznice za posljednju noć festivala “Španjola 017” iznose 7 eura.

Za organizaciju cjelokupnog festivala su zaslužni NVO Sinergija, Omladinski kulturni centar, Urban Nova i Udruženje likovnih umjetnika Herceg Novi.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code