Početna Društvo Završen glavni projekat sanacije dijela puta Ratiševina – Mojdež, a kad će...

Završen glavni projekat sanacije dijela puta Ratiševina – Mojdež, a kad će radovi?

18

Podgorički Institut za građevinarstvo završio je glavni projekat sanacije oštećenog dijela putne dionice Ratiševina – Mojdež, koji bi u ponedjeljak trebalo da bude prezentovan u Agenciji za izgradnju i razvoj grada.

Iako je početak sanacije bio najavljen još u septembru, prije kišne sezone, radovi najvjerovatnije neće moći da počnu prije decembra. Do tada je potrebno da se obavi revizija glavnog projekta i raspiše tender za izbor izvođača, što je procedura za koju će minimum biti potrebno dva mjeseca.

Izvršni direktor Instituta, prof Dušan Lučić za Radio Jadran objašnjava da je riječ o komplikovanoj i finansijski zahtjevnoj sanaciji, ne precizirajući za koliko će to još novca dodatno „olakšati“ opštinsku kasu:

– Radiće se na zaustavljanju klizišta sa potpornom konstrukcijom na šipovima. Klizna ravan je prilično duboko, šipovi će ići više od 10 m i to je jedini način da se zaustavi pomjeranje tla i da kuća Ilije Bačanovića ne „ode“ još  nizbrdo – objašanjava Lučić.

Dodatne probleme prilikom djelimične sanacije izazvali su i zatvoreni stari drenažni kanali:

– Mislim da su na 5 ili 6 mjesta kanali zatvoreni, što je najhitnije da se otvori kako bi voda oticala, da je ne zaustavljaju put i potporne konstrukcije – dodaje on.

Mještani Ratiševine zebu da će prije mašina na ovu dionicu stići veće kiše i pokrenuti opet klizište.

Kako je ranije našem radiju kazao predsjednik Opštine, Stevan Katić, lokalna uprava vjeruje da sanacija neće koštati više od 30 hiljada eura. To uz ranijih 500 hiljada eura, koliko je prvobitno koštala rekonstrukcija i oko 10 hiljada eura za izradu glavnog projekta sanacije, čitavu investiciju povećava na skoro 550 hiljada eura.

Institut za građevinarstvo iz Podgorice konstatovao je da su napravljeni propusti u projektnoj dokumentaciji u dijelu koji se odnosi na loše rješavanje odvođenja površinskih i podzemnih voda, bili glavni uzrok kasnijih deformacija, cijepanja i klizanja cjelokupne kolovozne konstrukcije dijela puta Ratiševina – Mojdež.

Sanacija ove putne dionice počela je u februaru prošle godine, okončana prošlog ljeta, a već u decembru put je na nekoliko mjesta popucao i ulegao do neupotrebljivosti. Stoga je privremeno osposobljena samo jedna kolovozna traka, kako bi mještani mogli funkcionisati.

Katić je najavio da će Opština Herceg Novi preispitati odgovornost ovlašćenih osoba koje su donijele odluku da se uđe u realizaciju rekonstrukcije puta, iako za to nijesu bili ispunjeni zakonski uslovi, tačnije na osnovu dokumentacije koja nije bila u skladu sa tada važećim propisima.

18 Komentari

 1. Manite se politike i tajkuna.
  Narod je na muci.
  Ako mislite na firmu Krušo, više eksperata je utvrdilo da izvođač nije ništa kriv,
  nego projektant i Opština koja nije angažovala reviziju projekta i nadzor, koji treba da kontroliše i projekat i izvođača.

  2
  1
 2. Svaka cast svakome.
  Petar Porobic je mladi kadar koji nema znanja ni moci bilo sta da uradi za Mojdez sto je zalosno jer je Mojdez najljepse pridgracko mjesto al se ne ulaze nista. Zahvaljujuci Andriji Radmanu uradilo se puta koliko se uradilo al ni to nam nije valjalo pa smo i njega ispljuvali.
  Treba da upravlja mjesnom zajednicom neko ko slusa narod sta mu treba i da se izbori za to a ne sta mu kaze partija.
  Zasto nebi Mojdez mogao da ima odvoz smeca nego sekamo svi kese na Gomilu a Suscepan ima?
  Zasto nebi imali neko igraliste za djecu,sve je vise male djece na Mojdezu,doselio se narod?
  Itd..

 3. Projekat će biti prezentovan u ponedeljak u Agenciji za izgradnju i razvoj?!
  Kome?
  Javnosti? Tamo ne može da stane ni desetoro ljudi.
  Agenciji? Zar nije naručilac Opština?
  I od kad se to obznanjuju projekti koji još nisu revidovani?!

  4
  2
 4. Možda bi ovi iz Agencije za zaštitu Orijena i oni iz Planinarskog kluba Subra mogli da ozidaju suvomeđu na šipove, pa bi kompletna sanacija ovog puta bila okončana u tih 30.000€. Da je sreće to bi sve platio prethodni izvođač radova koji je i stare tumbine. Pošto je prethodni izvođač i Tajkun aktuelne vlasti u Crnoj Gori, onda on za sada neće odgovarati za ono što je zatrpao, ali kolo sreće se okreće…!

  8
  2
  • Manite se politike i tajkuna.
   Narod je na muci.
   Ako mislite na firmu Krušo, više eksperata je utvrdilo da izvođač nije ništa kriv,
   nego projektant i Opština koja nije angažovala reviziju projekta i nadzor, koji treba da kontroliše i projekat i izvođača.

 5. Sta radi predsjednik mjesne zajednice Mojdez,Petar Porobic.Ni jednog centa nije ulozeno u Mojdez od kad ste na vlasti.Osim sto ste dogovorili sa MTL-0m i asfaltirali dio puta niz tjesni klanac.

  11
  2
 6. Ma oko čega pravite sprdnju. Nađite dobra dva- tri majstora (tesara, zidara, armirača) i neka to majstorski urade. A svi ovi inženjeri, opštinski funkcioneri itd. ne bi mogli biti ni fizički radnici. Nikakve vajde od njih ne bi bilo. 20 metara puta! Smiješno? Žalosno?

  7
  4
 7. E da vidimo Katicu koga ces ti prozvat na odgovornost po pitanju ovog dijela puta… Ja cu ti reci – NIKOGA!!!
  Zivi bili pa vidjeli.

  15
  3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code