Početna Društvo Završen idejni projekat staze Bijela-Kamenari, radovi na jesen

Završen idejni projekat staze Bijela-Kamenari, radovi na jesen

18

Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog je izradila idejno rješenje za uređenje dijela obale, odnosno izgradnju trotoara uz magistralni put Bijela-Kamenari, u zoni morskog dobra.

Izgradnja ove dionice koštaće 150.000 eura. Opština se obavezala preko Agencije da uradi projekat koji će biti doniran Morskom dobru, a ono će preuzeti finansiranje radova, podsjećaju iz Agencije.

Ovim je započeta faza kreiranja jedinstvene funkcionalne povezanosti Bijele sa Kamenarima, formiranjem sigurne pješačke komunikacije, u skladu sa odgovarajućim standardima i tehničkim propisima. Biće dostupna svim korisnicima, uključujući i lica sa smanjenom pokretljivošću.

Projekat je predat glavnoj gradskoj arhitektici na saglasnost, nakon čega bi trebalo da bude dostavljen Morskom dobru koje će izabrati izvođača radova i nadzor.

Kako su Radiju Jadran kazali u Agenciji za izgradnju i razvoj, uređenje pješačke komunikacije – šetališta, obuhvata potez u dužini od 640 m, uključujući uređenje dijela slobodnih površina sa južne strane raskrsnice lokalnog puta za Bijelu prema moru, zatim postojeću pješačku stazu koja vodi do rta Sv.Neđelje u dužini od 460 m, kao i dva postojeća proširenja u okviru ove trase.

Na ukupnoj površini zahvata od 2.053 m2, predviđene su minimalne i ekonomične intervencije, uz maksimalno uvažavanje izuzetnih vizura i svih elemenata postojećeg stanja, radi sanacije, uređenja i valorizacije prostora.

Parterno i hortikulturno uređenje podrazumijevaće: betoniranje podnog zastora šetališta, uvođenje dodatne kontinualne “bočne” rasvjete šetališne staze (trotoara) u okviru parapeta potpornog zida prema moru, sanaciju oštećenih dijelova postojećeg parapetnog kamenog zida uz magistralni put prema konzervatorskim principima, kontinualni nastavak ovog zida linijskom sadnjom žive ograde u dužini od 203 m (bezbjednosna barijera), odgovarajući razvod površinskih atmosferskih voda, uređenje dijela obalne linije kamenim nabačajem na mjestima postojećeg proširenja šetališta, kao i opremanje ovih proširenja – vidikovaca adekvatnim urbanim mobilijarom (klupe, korpe za otpatke i slično).

Osnovni koncept pejzažnog uređenja terena bazira se na kombinovanju pošljunčanih i travnih površina po principu preplitanja “talasa”, radi lakog održavanja, uz sadnju agava i lavande, kao autohtonih mediteranskih vrsta otpornih na uslove sredine.

Predviđeno je uklanjanje, redefinisanje ili dislociranje svih postojećih elemenata koji degradiraju prostor (bilbordi, turistička i saobraćajna signalizacija postavljena na samoj stazi, niše za kontejnere postavljene na najatraktivnijim mjestima koje kvare vizuelni identitet prostora sl.).

Takođe, izdvojen je odgovarajući parking prostor za parkiranje automobila uz lokalni put ka Bijeloj, kao i proširenje za privremeno zaustavljanje vozila interventnih ekipa, na način da se ne remete pješački niti saobraćajni tokovi.

Direktor Morskog dobra, Predrag Jelušić, kazao je prošle sedmice tokom obilaska slične, ali 4 puta duže šetnice Risan-Perast, da bi radovi u Bijeloj trebalo da počnu na jesen.

18 Komentari

  • A mogao bi da finansira i Pomorski saobraćaj, naročito od kada je privatizovan i ubira milione, zar ne? Pa valjda nesto “duguje” lokalnoj zajednici u kojoj zaradjuje toliki novac – pjesacku stazu npr? Glavno je da su svoju zgradu sredili i ono oko catare. Kakva sebicnosti i bezosecajnost…

   13
 1. 1. Nije Bijela- Kamenari, nego samo do Svete Neđelje,
  2. Prostora ima i za biciklisticku stazu,
  3. Kad se vec pravi setaliste, treba napraviti i plažu, uslova ima

  22
 2. Vazno je da za Prijevor i Sutorinu ima para. Sela su vam bitnija od ulaza u opstinu, prometnog poteza izmedju 7 hotela koje imate u krugu od 7 km.
  Svaka cast na strucnosti, viziji i menadzerskim sposobnostima!

  15
  2
 3. Volio bi da griješim ali nigdje nisam pročitao da je predvidjena i biciklistička staza kao dio projekta. Nepotrebno je napominjati koliko je neophodna jer je povećan broj različitih paketa od strane turističkih agencija koje nude ovaj vid promocije kao i broj turista koji su zainteresovani za obilazak zaliva biciklom ili cak dolaze biciklom. Vizionarski cilj bi trebao biti da imamo biciklističku stazu cijelom dužinom Bokokotorkog zaliva. Takva ponuda bi sigurno dugoročno umnogome doprinijela kako na atraktivnosti obilaska zaliva tako i na turističkoj promociji na zapodno evropskim tržištima i u ekonomskoj valorizaciji Boke kao jedinstvene prirodno kulturološke sredine. Ovo je idealna prilika da se počne takav projekat koji bi trebalo da podrže sve tri Bokeske opstine. U svakom slučaju teško da moze biti lošija i nefunkcionalnija od nedavno završene Risan-Perast.

  38
  • Kod nas treba na svakom projektu dva puta uzet pare. Doce na red i biciklisticka staza,sa velikim pompeznim najavama. Kad odijednom oni otkriju toplu vodu i umjesto o jednom trosku,pocnu da ruse tek napravljeno,da bi doradili i ugradili se jos jednom..
   Kao kruzni tok na Kotorskoj raskrsnici.. Zna se da ce tu biti bulevar, a napravili su jedini kruzni sa jednom trakom u drzavi..

   26
 4. Kad će na red doći da se povežu Kumbor i Zelenika pešačkom stazom (koja bi možda bila i lakša za izgradnju obzirom da odmah pored ulaska u Kumbor sa magistrale pored obale postoji put ka Zelenici, doduše sa objektima kojima ne znam koja je namena) pa da se sve lepo spoji u celinu

  23
  3
 5. Ostao sam bez texta koliko dobar proekat, ako se moze nazvat proektom, sto niste dali vise slika da pokazete ustvari sta se treba radit, sve vec postoji samo treba nasuti betona, da je srece to bi odavno bilo zavrseno

  18
  3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code