Početna Kultura Završen III Međunarodni horski festival u Herceg Novom

Završen III Međunarodni horski festival u Herceg Novom

2

Najbolji na III Međunarodnom horskom festivalu u Herceg Novom je Mešoviti hor KUD-a „Svetozar Marković“ iz Novog Sada, sa 91 poenom. Festival je nakon tri dana zatvoren jutros revijalnim koncertom na platou ispred Muzičke škole, odnosno Trgu od muzike. Nastupali su Akademski ženski hor Studentskog kulturnog centra iz Niša, Kamerni hor Lavirint iz Zaječara i Mešoviti hor Somborskog pevačkog društva iz Sombora.

Inače, Novosađani kao pobjednici festivala su ujedno i dobitnici zlatne diplome, priznanja LAUREAT i novčane nagrade od 500 eura. O nagrađenima je jednoglasno odlućivao tročlani žiri, u sastavu: Girgio Guiot, Dragana Jovanović i Aleksandra Knežević.
Srebrne diplome dobili su Dečiji hor „Sanjalice“ Doma kulture iz Prokuplja, uz 85 bodova žirija, kao i Akademski ženski hor Studentskog kulturnog centra Niš, sa 81-im bodom.

Bronzanu diplomu osvojio je Mješoviti pjevački zbor HPGD Zoranić iz Zadra sa 76 bodova, kao i Mešoviti hor Somborskog pevačkog društva iz Sombora, sa 78 osvojenih bodova.

Dirigentica pobjedničkog hora, Suzana Lazar zahvaljući kolegama dirigentima na podršci, ali i pjevačima, kazala je da je još mlada i treba dosta toga da nauči:

– Ipak, voljela bih da sve kolege dirigenti primjene u radu to da nije važno takmičiti se, već poštovati i voljeti horsko pjevanje, poručila je Lazar.

Iako se takmičilo samo 7 horskih ansambala, žiriranje nije bilo lako, primjetila je jedna od članova žirija, Dragana Jovanović:

– Veoma dobro znamo koliko je teško savremenim dirigentima i koliko se bore i koliko je truda potrebno da se održi jedan horski ansambl. To vidimo i po tome što sve više imamo vokalnih grupa, a sve manje pravih horova i jasno je šta se događa kod nas i u region, ali i šire. Veoma je teško doći do sredstava za opsatnak horova, zato budite sigurni da veoma cijenimo to što radite i što uspijevate da se održite u ovakvim uslovima i što svi zajedno uspijevamo da stvorimo jednu horsku zajednicu – kazala je Jovanović.

Amaterizam je jako važan za horsko pjevanje, dodala je ona, uz podatak da u Evropi oko 33 miliona ljudi amaterski pjeva u horovima.

Festival je i ovoga puta s uspjehom organizovala NVO Fortuna, u saradnji sa Muzičkom školom i crkvom Sv. Jeronima.

2 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code