Početna Kultura Završena 33. filmska priča u Herceg Novom, valja odmah pisati scenario za...

Završena 33. filmska priča u Herceg Novom, valja odmah pisati scenario za novu

5

Uručivanjem festivalskih nagrada i projekcijom filma “Parazit”, ovogodišnjeg pobjednika u Kanu, na Kanli kuli, završena je sedmodnevna filmska rapsodija, 33. Hercegnovski filmski festival. Publika je u dvije revijalne i dvije takmičarske selekcije vidjela preko 50 filmova.

Smisao festivala i njegov značaj precizno je odredila slavna glumica Mira Banjac, ovogodišnja dobitnica nagrade “Milan Žmukić” riječima koje obavezuju: “Festivali traju, a mi opstajemo”.

– Proteklih sedam dana festivala, koji simbolizuju mitsko stvaranje svijeta na četiri lokacije u gradu, koje simbolizuju četiri strane svijeta, prikazani su filmovi iz raznih krajeva vaseljene, održavajući bogatstvo stvaralačke raznovrsnosti i univerzalnost filmske kulture – podsjeća glumac Miloš Pejović.

Program festivala na Kanli kuli pratilo je svake večeri oko 1000 gledalaca, a domaća produkcija je ove godine imala vidan udio. U programu dugometražnog igranog filma prikazano je osam većinskih i manjinskih crnogorskih produkcija. Uz to, prikazana su i dva fulma, snimana na lokacijama u Herceg Novom, dugometražni “Ti imaš noć” i kratkometražni “Peloid”.

Za toliki broj nacionalnih produkcija i koprodukcija zaslužno je Ministarstvo kulture i Filmski centar kulture Crne Gore. Obilježeno je i 70 godina Lovćen filma uz podsjećanje na filmske stvaraoce Novljane, Sima Čolovića, Stevana Lepetića, Antona Lukatelija, Aleksandra Sekulovića, Milana Žmukiča i Steva Radovića.

Podsjetimo da je Gran PRIX festivala, Velika Zlatna mimoza za najbolji film dodijeljena filmu “Bog postoji, ime mu je Petrunija” sjevernomakedonske rediteljke, Teone Strugar Mitevske.

Producentkinja Dunja Klemenc, predsjednica žirija, obrazložila je da je film Strugar Mitevske politički provokativna moderna bajka, koja odjekuje, boli i zasmijava.

Jedan od glumaca u filmu, Stefan Vujičić, zahvalio je na nagradi:

“Petrunija je simbol i krst, krst drugim ljudima, krst onih koji se boje skočiti po njega – kazao je Vujičič

Najbolji režiser na 33. FFHN-MFF je Ivan Salatić, za film “Ti imaš noć”, gdje je pokazao radikalno vizuelan i duboko promišljen postupak kojim piše vanvremensku hroniku Herceg Novog:

“Zahvaljujem svim ljudima koji su radili na ovom filmu, Opštini, gradu, Turističkoj organizacji , Minitarstvu kulture i svim ljudima koji su pomogli, a bilo ih je puno”- poručio je Salatić s pozornice Kanli kule.

Najbolji scenarista je Rumun, Marius Olteanu, za film Monstrumi. Zlatna mimoza za najbolju mušku ulogu pripala je turskom glumcu, Alikanu Jucesoju, a najbolju žensku ulogu ostvarila je Nataža Ninković u filmu “Ajvar”.

Nagrada publike pripala je filmu “Šavovi” Miroslava Terzića, a nagrada Fedeora filmu “Ti Imaš noć”, Ivana Salatića. U studentskoj selekciji nagrađeni su filmovi Nikole Polića, Ane Trebše i Dušana Zorića.

Ostaje da glavni pokrovitelji, Opština i Ministarstvo kulture, te izvršni producent Herceg fest, pokušaju da institucionalizuju festival sa trodecenijskom tradicijom. Jedino tako može postati kvalitetniji, poboljšati programski koncept u vrijeme kada u Crnoj Gori, u regionu i svijetu raste konkurencija i sve je više filmskih festiivala. Neki, poput onog u Sarajevu, preuzeo je primat Puli i postao dominantan u regionu. Hercegnovski mora pratiti taj korak u filmskoj industriji i pripremati se tokom cijele godine. Uostalom, treba i dalje da opravdava status od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, kojeg baštini od 2009. godine.

5 Komentari

  1. Bila je jaka dodjela nagrada. Ko muve bez glave po onoj sceni, ne znaju dje udaraju, a ona baba ne dade Nataši Ninković da progovori. Gordana Krcunovic nagrada za najduze hodanje po sceni.

  2. Ove godine ovo sigurno nije bio festival
    Nadamo se da ce neki drugi ljudi narednih godina ispraviti sve sto se ne profesionalnim odnosmo prema festivalu radilo ove godine

    14
    5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code