Završena restauracija ikone Sv. Tome

Završena restauracija ikone Sv. Tome

1882
6
Podijeli

Poslije dugogodišnjeg čamljenja u depou Gradskog muzeja „Mirko Komnenović“ izvanredna i vrijedna ikona Svetog Apostola Tome iz 1833. godine konačno je priključena izloženoj zbirci ikona u muzeju, obavještavaju iz Javne ustanove Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković.

Autor ikone je Hristofor Rafailović iz Risna, pripadnik  čuvene ikonopisačke škole Rafailović i Dimitrijević koja je  kroz pet generacija dala 11 slikara, od kraja 17 do druge polovine 19 vijeka.

Picerija i restoran

–  Davnih pedesetih godina ikona je otkupljena od Maksima Rašovića iz Herceg Novog, a pod zaštitu kulturnih dobara je stavljena 1962 godine.

U nedavnom postupku revalorizacije kulturne baštine Crne Gore predloženo je da se ikona kategorizuje kao dobro od nacionalnog značaja, kazao je direktor Muzeja, Đuro Beli Prijić.

Ikona je rađena na drvetu, dimenzija 44 x 51 x 2 cm i bila je u izuzetno  lošem stanju. Na njoj je predstavljen Sveti Toma kako sjedi na prijestolu sa knjigom u ruci. U uglovima su islikana četiri Jevanđelista, i to: Jovan, Matej, Luka i Marko. Iznad Sv.Tome nalazi se scena krunisanja Bogorodice gdje Isus sa jedne, a Bog sa druge strane drže u ruci krunu i polažu je Bogorodici na glavu. Lijevo od Sv.Tome nalazi se figura Jovana krstitelja, a desno Sv.Sava.

Izvanrednu restauraciju je za rekordno  vrijeme izveo  zaposlenik Gradskog muzeja, Viši likovni restaurator i konzervator Aleksandar Vukasović pa je ikona zasjala u punom sjaju i time umnogome obogatila respektabilnu zbirku Gradskog muzeja.

Već za desetak dana, kada se završi rekonstrukcija krova Gradskog muzeja, koja je u toku, ikona će biti dostupna posjetiocima.

6 Komentari

  1. Od dvadeset i kusur zaposlenijeh u ustanovi,jedino ko nesto radi i pere donekle obraz firmi su:Djuro Prijic direktor,Aco Vukasovic konzervator,Radmila i Djordje Ćapin arheolozi,Nada Markovic vodic,Branka Vučkovic vodic,Rada čistačica i Božo kucni majstor.Ove ostale da posaljes doma,nebi niko ni primjetio da ih nema,pogotovo sto se STRUKE tiče!

    10
    1
  2. Beli svaka cast tebi,a onda pojedincima,jer im je zadnjih 30 god bilo tesko ustati iz kreveta sa mislju da moraju na posao sat vremena.Kamo srece da svaka javna ustanova ima bar pola ovakvog direktora.BRAVOOOO!!!

    8
    14

Ostavite komentar

*

code