Početna Društvo Završena restauracija Kuće Iva Andrića, ali odloženo svečano otvaranje

Završena restauracija Kuće Iva Andrića, ali odloženo svečano otvaranje

30

Nakon skoro dvije godine uređenje spoljnjeg i unutrašnjeg dijela Kuće nobelovca Iva Andrića na Toploj privedeno je kraju. Svečano otvaranje bilo je predviđeno za Dan Opštine, 28. oktobar, ali je prigodna ceremonija, ipak, odložena jer zdanje treba opremiti.

Očekuje se namještaj, a otvaranja je neophodno i pripremiti u skladu sa epidemiološkim mjerama, potvrdila nam je rukovoditeljka Kancelarije za međunarodnu saradnju, Opštine Herceg Novi, Simonida Kordić.

Izgled i „duh“ Kuće u potpunosti je sačuvan, što je i bila namjera, kako bi reflektovali ono što je bio duh pisca, njegove supruge i njihovo viđenje kulture stanovanja kao i našeg grada, kojeg su izabrali za život, kaže Kordić:

„Osim „kostura“ kuće, sve drugo je bilo oronulo. U potpunosti je izvršena restauracija enterijera, neki dodaci i intervencije koje su napravljene kada je kuća nažalost bila kafana su sklonjeni i vraćeno je sve u izvorni izgled. Obavljeni su zidarski, molerski, stolarski radovi, zamijenjene instalacije, novi podovi, pločice, nova kupatila“, navodi ona.

Prilikom opremanja enterijera, vođeno je računa da to neće biti kuća za život, već muzeološko kulturološki prostor. To znači da je obezbijeđen slobodan protok posjetilaca kroz kuću, pristupne rampe za OSI, adekvatne sanitarne čvorove prema javnom prostoru i slično:

„Kad je riječ o namještaju, sačuvali smo neke stvari koje su ostale, iako ih nije bilo mnogo – ogledalo sa konzolom, polica za knjige… Sada moramo nabaviti adekvatnu rasvjetu, fotelje, stolice, pultove i slično, kao i eksponate koje ćemo naknadno nabavljati, a koji moraju odražavati duh tog vremena – 60-te, 70-te godine prošlog vijeka“, dodaje Kordić.

U planu je postavljanje interaktivnog totema – stuba sa led ekranom, koji će moći da koriste posjetioci, preko kojeg će dobijati informacije ne samo o događanjima u kući i životu Andrića, već i o drugim dešavanjima u gradu.

Bašta oko Kuće dobiće posebno osvjetljenje, kao i novo hortikulturno uređenje. Od oko 50 vrsta raznih biljaka prije početka radova, sačuvane su neke, koje su mogle da „prežive“ radove, druge su uklonjene i zamijenjene novim zasadima.

U dvorištu je obavljena drenaža terena, a isparcelisane zelene površine zasute su „novom“ zemljom, dok je čitav spoljni prostor obložen kamenom.

Jedna od naknadnih izmjena, koje su tražene mimo projekta, bilo je uklanjanje „verande kružnog oblika“ u južnom dijelu bašte. To guvno nije postojalo za vrijeme dok je zdanje koristio Andrić, već je kasnije postavljeno dok je u kući bio restoran.

Za uređenje Kuće utrošena su projektom Co Co Tour sva predviđena sredstva u iznosu od 119 hiljada eura. Svi dodatni radovi koji su, prema riječima Kordić, separatno ugovarani ( promjena kamena u bašti ) finansirala je lokalna uprava.

Rekonstrukcija Kuće Iva Andrića, vrijedna preko 120 hiljada eura, sprovodi se kroz prekogranični projekat Co.Co. Tour, realizuje Kancelarija za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi. Odobren je u okviru programa prekogranične saradnje Italija-Albanija-Crna Gora. Građevinske radove izvodio je međunarodni konzorcijum „Hills & Waters“ i „Boka gradnja“, koja je dio tog konzorcijuma.

Radovi su počeli u novembru 2018. godine.

30 Komentari

 1. srbi nisu u stanju da zive bez lazi i obmanjivanja. tako je i sa ovom autenticnom bastom nobelovca – prica za sitnu djecu. ima i ocevidaca i fotografija da se covjek uvjeri kako je onda bilo i kako je sada.

  8
  1
 2. Završena restauracija Kuće Iva Andrića …
  Opa bato, Kuća Iva Andrića velikim slovom!!!
  Da nastavimo sa daljnjim počastima: Kaput Iva Andrića, Šešir Iva Andrića, Cvikeri Ive Andrića, Cipele Ive Andrića … Veoma me čudi da još nema Vino Ivo Andrić, Vinjak Ivo Andrić, Sir Ivo Andrić…

  7
  1
 3. “Jedna od naknadnih izmjena, koje su tražene mimo projekta, bilo je uklanjanje „verande kružnog oblika“ u južnom dijelu bašte. To guvno nije postojalo za vrijeme dok je zdanje koristio Andrić, već je kasnije postavljeno dok je u kući bio restoran.”
  Kao prvo, drago mi je da Redakcija nije napravila stamparsku gresku…
  A i da jeste, HN je grad skerci.
  Kao drugo, sta je to u danasnjoj verziji vrta i ranije postojalo?

  • Ako neki poljski ambasador ili neka druga visoka licnost iz Poljske zabasa u kucu nobelovca ne pominjite ni slucajno guvno. To kod njih znaci isto kao i kod nas kad napravite stamparsku ili jezicnu gresku

 4. Kada danasnja smartfon generacija dodje u zrele godine, HN ce dobiti gradonacelnika koji ce sigurno projektorom emitovati hologram kako Ivo Andric zamisljeno seta vrtom ili balkonom, a turisti ce to zadivljneno posmatrati!

 5. Ovo nije kuca Iva Andrića. Ovo je kuca koja je bila njegova, a onda je prodao Opstini. To je kuca u kojoj je živio Ivo.i treba da bude muzej, divno da smo dočekali i ovo. Bravo za opstinu koja radi prave stvari. Garaža pun pogodak . Konacno da neko brine. Nisam bila vas glasač ali od sada jesam.

  5
  8
 6. “Izvorni izgled……” pogorovo kad postave interaktivni totem(kao 1960-70te)
  Inače Gosp. Kordić je isla tu u vrtić pa joj je poznat “duh’ kuće koji je sačuvan…….
  Śor Ivo se u grobu okreće……

  10
  1
 7. Kuća Nobelovca i Kuća Gradske Muzke na Karači me sada podsjećaju na svojevremenu školu samoupravljanja u Kumrovcu. Samo što se ovdje neće predavati samoupravljanje nego srbovanje…

  11
  5
 8. tuga na sta lici. Tu sam nekad isla u vrtic. Korisnije bi bilo da su opet uredili tu vrtic ili jaslice za okolno stanovnistvo naravno jer kuca nema ni prilaz za aute ni parking pa se samo pjeske moze pric. Ali s ovolikim betonom i posjecenim drvecem je to postalo bespredmetno naravno. A zasto se posjeklo drvece? Za to se niko nije bunio, a kad se u Savinskoj dubravi opila truli dub ili grana u onoj dzungli odmah frku dizu

  28
  2
 9. sramota sta je napravljeno..nadam se da ce uci u najnoviji turisticki katalog i da ce se uzet neki euro od izdavanja ljeti jer ovakva nije nista nego za izdavanje..

  25
  4
 10. Ne priznajem renoviranje ako nije napravljen bazen za kupanje u vrtu, ako nije postavljen bilijar u podrumu i astronomska opservatorija u potkrovlju. Prvi gost u obnovljenoj kući može biti jedino Nobelovac Peter Handke iz Austrije! On je veliki srboljub! HN ga mora proglasiti počasnim građaninom i ustupiti mu Andrićevu kuću na neograničeno korištenje!

  19
  12
 11. U jednom dijelu ovog članka kažete “od onoga što je ostalo”, a za pretpostaviti je da je veliki nobelovac Ivo Andrić ostavio mnogo vrijednih stvari, naročito knjiga. Gdje su nestale te stvari? Ko je do sada brinuo o zadužbini? Ako su brinuli o zadužbini i njenoj imovini kao baošićani o imovini Miroslava Štumbergera, koja je pokradena i ogoljena, onda je treba potražiti u kućama lica zaduženih da je u ime države čuvaju.

  38
  1
 12. Da li vas je uopste sramota? Da li znate sta je restauracija i sta ona podrazumjeva? Kome prodajete maglu i pricu o duhu proslosti? Vasa duznost je bila da se zastiti i ocuva zateceno stanje, odnosno ono kakvo je bilo u vrijeme kada je Ivo Andric boravio u njoj, a sta ste vi napravili ?

  41
  4
 13. Meni je ovo ružno i ne liči na onu kuću koju pamte mještani.Kada se prvi put tu otvorio restoran bilo j dosta originalnog namještaja. Izgubila se ljepota vrta pa izgleda kao da je kuća zasuta betonom u koji je lagano utonula.

  32
  3
 14. “. Od oko 50 vrsta raznih biljaka prije početka radova, sačuvane su neke, koje su mogle da „prežive“ radove, druge su uklonjene i zamijenjene novim zasadima.” – molim vas ne sprdajte se sa nama! Od baste je ostala prasina, svo drvece ste posjekli, onu prelijepu magnoliju koja je krasila bastu takodje. Uzeli ste dusu i kuci i basti, tako da je suludo pricati da ce trenutno stanje odrazavati duh tog vremena.

  42
  2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code