Završeni „Zimski gušti na Orjenu“, sa preko 600 učesnika

Završeni „Zimski gušti na Orjenu“, sa preko 600 učesnika

1789
3
Podijeli

U protekla tri mjeseca organizovano je na Orjenu i njegovom zaleđu čak 16 događaja, sa 606 učesnika. Jedinstvenu prirodu, zanimljivosti  i istoriske lokalitete po kalendaru manifestacije „Zimski gušti na Orjenu“ mnogi su prvi put upoznali zahvaljujući Agenciji za razvoj i zaštitu Orjena Opštine Herceg Novi.

– Već drugu godinu Agencija koordinira i organizuje zajednički program sa  sportskim klubovima, NVO-ima i vlasnicima ugostiteljskih objekata, uz podršku Opštine Herceg Novi i lokalne Turističke organizacije. Cilj nam je animiranje prvenstveno Novljana da kroz razna dešavanja upoznavaju naše zaleđe, jer će upravo oni sjutra biti njegovi najbolji prezenteri. Nadamo se da ćemo na taj način doprinijeti razvoju ovog segmenta ponude Herceg Novog – kazao je rukovodilac Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, Željko Starčević.

Picerija i restoran

Protekle zime održana su dva događaja više nego prošle, pa je i broj učesnika bio nešto veći. U prosjeku, 38 po događaju.

Kada saberemo broj učesnika za dvije sezone, dobijamo podatak da je 30 dešavanja okupilo ukupno 1174 učesnika svih uzrasta, navodi Starčevcić:

– Zimski program daje dobre rezultate i vidno doprinosi obogaćivanju sadržaja našeg zaleđa. Sve to ne bi bilo moguće kad bi Agencija ovaj posao radila sama. Naš cilj je bio, a tako će biti i ubuduće, da u ovaj zajednički kalendar uključimo što veći broj ostalih subjekata, te da zajedno kreiramo još atraktivnija i raznolikija dešavanja – poručio je Starčević.

„Zimske gušte na Orjenu“, uz Agenciju, organizovalo je još 10 pojedinaca i organizacija. Njima su proteklog vikenda, povodom uspješnog završetka ovosezonskog zajedničkog programa, uručene zahvalnice na platou Kotobiljskog izvora.

Kao organizatori  pojedinačnih dešavanja u programu su učestvovali: Planinarski klub „Subra“, Paraglajding klub „Adriafly“, NVO „Orjen Outdoor“, Alpinistički klub „Niskogorci“, Kafe bar „Karakas“, konoba „Sikimić“, Hrvatsko planinarsko društvo „Dubrovnik“, konoba „Vrbanj“, NVO „Eko Boka“, konoba „Trebesin“ i NVO „Orka“.

 

Što su bili „zimnski gušti“?

Na listi uspješno organizovanih događaja od kraja decembra do prvih dana aprila su:

-“Kićenje kleke” (kod pl. doma „Za Vratlom“)

-“Prvi dan u prirodi” (izlazak do Kotobilja)

-“Predstavljanje trail ranning-a” (na terenima Rekreacione zone Kameno)

-Otvaranje Rekreacione zone „Kameno“ (dešavanje priključeno kalendaru)

-“Speleološko veče”(prezentacija u „Orki“)

-“Speleološki dan” (na poligonu Šilobod)

-Trail trčanje (pješačkom stazom do sela Žlijebi)

-Školica zimskog guštanja: “Moj Snješko Bijelić” (takmičenje u izradi Snješka Bijelića na Vrbanju)

-“Na granici Boke” (kod crkve Sv. Ilija iznad Žvinja)

-“Rimsko utvrđenje Čakotin”

-“Noćni uspon na Subru” (1679 m)

-“Riblja večera na snijegu“ (konoba „Vrbanj“)

-“Tajne Ljutog krša” (okolina motela „Borići“)

-“Selo Žlijebi – tradicija upotrebe kamena”

-“Praglajding dan na Orjenu” (poletište „Dizdarica“ na Žljebskoj lastvi)

-“Proljeće na snijegu” (Orjensko sedlo, 1600 m)

 

Planirane aktivnosti Agencije ove godine

Za Dan planete Zemlje (22. april) najavio je organizovanje volonterske akcije na uređenju Kotobiljskog izvora.

Od 26. do 28. maja  zajedno sa PK „Subra“ organizuju tradicionalnu manifestaciju „Orjenski maraton“ za ljubitelje planinarenja, planinskog trčanja i aktivnog turizma. Ovim će  prezentovati Orjen kao planinsku izletničku destinaciju.

Drugi Sajam domaće trpeze i tradicionalnih jela hercegnovskog zaleđa zakazan je za 11. jun, na istoj lokaciji kao lani – dvorište crkve Sv. Jovana na Kamenom. Cilj Sajma,  koji se organizuje u saradnji sa Turističkom organizacijom Herceg Novi i Mjesnom zajednicom Kameno-Žlijebi, je čvršće povezivanje proizvođača hrane s područja hercegnovske opštine sa ugostiteljstvom, turističkom privredom i samim turistima, znajući da je domaća trpeza višegodišnji svjetski turistički trend.

Za 24. i 25. jun planiran je još jedan događaj u saradnji sa PK „Subra“ – manifestacija „Čovjek i kamen“, koja će obuhvatiti dva događaja: obilazak staze Orjensko sedlo – Veliki kabao, svojevremeno građene za izlazak princa Rudolfa Habzburga i drugo „Prvenstvo Crne Gore u gradnji suvomeđe“. Cilj ove manifestacije je istaći naslijeđene materijalne vrijednosti, odnosno tradicionalne vještine gradnje u kamenu.

U julu slijedi prva „Kamenska noć“. Plan je ova turistička manifestacija sa rekreativnim i kulturno-istorijskim sadržajima bude održana 8. jula, u noći punog mjeseca, i da se njome na inovativan način predstave prednosti i atrakcije zaleđa u ljetnjoj sezoni.

Za 5. i 6. avgust najavljeno je treće revijalno bućarsko prvenstvo „Orjensko sedlo 2017“. Ovim događajem Agencija nastoji da  oživi stari duh zaleđa, gdje je bućanje bilo sastavni dio života, i predstaviti ga turistima kao dio zajedničke tradicije istočnog Jadrana. Orjensko sedlo kao mjesto održavanja pruža idealne klimatske uslove, te zahvaljujući svojoj planinskoj klimi, omogućava aktivnosti na otvorenom i u najtoplijem mjesecu. Zbog toga je nedavno i obnovljen bućarski zog, najviši u Crnoj Gori, a drugi po nadmorskoj visini na cijelom Jadranu.

U oktobru AK „Niskogorci“ i NVO „Orjen Outdoor organizuju treći „Orjenski đir“, takmičenje u planinskom trčanju, koje i Agencija podržava računajući na potrebu razvoja sporta i rekreacije na području Orjena, pogotovo onih vidova koji ne zahtijevaju veće startne izdatke, već se baziraju na prirodnim uslovima.

Kako je Starčević dodao, uz navedene aktivnosti ostaje niz veoma važnih poslova vezanih za usvajanje Studije zaštite Orjena, određivanje upravljača, transformaciju Agencije u DOO, kao i aktivnosti na različitim zajedničkim projektima, među kojima se ističe Adrenalinski park, okosnica buduće ponude Vrbanja.

 

3 Komentari

  1. jesen 2016 – popravka starog puta za kameno i postavljanje signalizacije januar 2017 -otvaranje biciklističko pješačke staze april 2017 – biciklističko pješačkom stazom po čitav dan prolaze teško natovareni kamioni dok iznad “zatvorenog ” kamenoloma tutnja teška mehanizacija
    3    0

Ostavite komentar

*

code