ZBOG BOLJE PROMOCIJE HERCEG NOVOG U TURISTIČKOJ ORGANIZACIJI MOŽE I ZAPOŠLJAVANJE BEZ...

ZBOG BOLJE PROMOCIJE HERCEG NOVOG U TURISTIČKOJ ORGANIZACIJI MOŽE I ZAPOŠLJAVANJE BEZ KONKURSA

76
0
Podijeli

Turističku organizaciju Herceg Novog ovog ljeta promovisaće novinar na period od 2 ili najviše 3 mjeseca, što je i naznačeno u izmjenjenom finansijskom planu, ali za ovo mjesto neće biti raspisan konkurs.

Izvršni odbor ove organizacije želio je da se rad TO i njene donacije za sufinansiranje određnih programa, bolje plasiraju u javnosti nego li je to bilo u proteklom perodu.
– Smatrali smo da naš rad nije dovoljno poznat javnosti, te da informacije ni do vas novinara o tome ne stižu kako bi trebalo i zato smo bili mišljenja da bi u periodu kada se održava najveći broj manifestacija tokom ljeta, to sve najbolje pratio, promovisao i o tome informisao ”mobilan novinar” – kaže nam predsjednik Izvršnog odbora, TO Mirko Mustur.
Raspisivanja konkursa za ovo mjesto neće biti, potvrđuje nam Mustur i objašnjava da je razlog za to, što će angažovanje novinara promotera, biti na kratak vremenski rok, te da će odluku o tome ko će biti izabran donijeti Izvršni odbor, a ne direktor Turističke organizacije Bogdan Kočetanović.
– To nije novi zaposleni u Turističkoj organizaciji na određeno vrijeme, nego samo privremeno angažovanje – objašnjava Mustur.
On kaže da su već obavili razgovore sa nekim kandidatima za koje smatraju da bi kvalitetno obavljali posao, ali nije htio da otkrije njihova imena, kao ni početak angažovanja.
Kako u ovom gradu ni mnogo ”krupnije tajne” to odavno više nisu, Radio Jadran sazanje da su za ovo i više nego primamljivo angažovanje zainteresovani za sada, Nebojša Mandić i Jelena Bijelić. Da je bilo konkursa, vjerovatno bi bilo i više onih koji bi se javili na materijalno unosniji posao od novinarskog, jer za to “kratko” angažovanje predviđeno je 2400 eura.

Picerija i restoran

”ZAKON I POSTOJI ZATO DA BI SE KRŠIO”

Statut Turističke organizacije opštine Herceg Novi u članu 48. kaže da o zapošljavanju radnika u Organizaciji i raspoređivanju radnika na određena radna mjesta, te o prestanku rada u skladu sa aktom o Upravljanju i sistematizaciji Stručne službe Organizacije uz saglasnost Izvršnog odbora, odlučuje direktor.
Direktor Bogdan Kočetanović tvrdi da on u ovom odabiru nije učestvovao niti donosio bio kakve odluke. On je, kako objašnjava, raspisao konkurs samo za 12 lica koja će biti angažovana za rad u info biroima, kao i za dvoje koji će raditi na Anketi turista.
– Konkurs je objavljen 30.6. i traje do 8.7. što je u skladu sa Zakonom, to sam i uradio, o ostalom ne znam ništa, jer sam izuzet da o tome odlučujem i raspisujem konkurs, odlukom Izvršnog odbora – kaže Kočetanović.
U Zavodu za zapošljavanje Crne Gore, kažu da je poslodavac, u ovom slučaju TO Herceg Novi bio u obavezi da raspiše konkurs i za ovo mjesto bez obzira što je riječ o privremenom angažovanju.
Po njihovoj logici onda se ne bi raspisivao ni jedan konkurs za sezonsko zapošljavnje od tri mjeseca – pojašnjavaju u Zavodu.
U suštini oni krše zakon, ali odluka je na poslodavcu hoće li objaviti slobodno radno mjesto, a stvar inspekcije hoće li to provjeravati i u slučaju zatečenih nepravilnosti sankcionisati.
Ovdje, dakako, nije riječ, o pokušaju diskreditacije bilo koga od kandidata za novinanra-promotera, ali „bode” oči. Jer, upravo zbog insistiranja na zakonitosti i navodnog nepoštovanja Statuta oko sazivanja 6. sjednice Skupštine TO HN, ova organizacija je 4 mjeseca bila u blokadi. Sada oni koji su insistirali na zakonitosti i sami zaboravljaju na to.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code