Početna Društvo Zbog klizišta iznad Budve pukla čelična cijev, a Kotor i Tivat tri...

Zbog klizišta iznad Budve pukla čelična cijev, a Kotor i Tivat tri sata bili bez vode

0

Iznad Budve, na brdu Topliš u blizini lokalnog puta kod naselja Svinjište, aktivirano je klizište i došlo je do pomjeranja tla u dužini od oko 60 metara. Oštećena je lokalna saobraćajnica, ali i cjevovod regionalnog vodovodnog sistema. Klizište je bilo značajnijeg intenziteta, što se može vidjeti na osnovu oštećenja koje je pretpjela saobraćajnica.

Kako saopštavaju iz Regionalnog vodovoda, cjevovod regionalnog vodovodnog sistema, pomjeren je iz trase cijelih 1-1,5 m zbog čega je došlo do prekomjernog opterećenja i naprsnuća čelične cjevi prečnika 550 mm.

Regionalni vodovod je, shodno uspostavljenim procedurama, odmah po prijavi kvara na cjevovodu uputio stručne službe i dao nalog za izvođenje radova na popravci izvođaču, koji je angažovan na održavanju hidromašinske opreme. Radovi su, uprkos činjenici da je račun Regionalnog preduzeća u blokadi od 14.avgusta 2018.godine, dakle cijelih 207 dana, uspješno izvedeni.

Saniranje kvara trajalo je dva dana, dok je zahvaljujući dobroj saradnji i koordiniranju aktivnosti Regionalnog vodovoda i vodovoda u Tivtu i Kotoru, prekid u vodosnbdijevanju ove dvije opštine bio samo danas od 9 do 12 sati – izjavio je tehnički direktor Regionalnog vodovoda, Ivan Špadijer.

Ipak, sanacijom dijela čeličnog cjevovoda koji je u jednom dijelu pukao zbog istezanja cjevovoda i pomjeranja iz osnovne rute za 1.5 m, ovaj veliki problem je samo privremeno riješen – upozorava on:

– Ukoliko se ne izvrši sanacija samog klizišta može se očekivati da će doći do novog pomjeranja, a samim tim i pomjeranja i oštećenja cjevovoda Regionalnog vodovoda, što se prioritetno mora spriječiti – dodao je Špadijer, uz napomenu da će Regionalni vodovod pokrenuti inicijativu prema opštini Budva, radi trajnog rješavanja klizišta na ovoj lokaciji, koje ugrožava i kvalitet života lokalnog stanovništva zbog urušavanja lokalne saobraćajnice.

Špadijer kaže i da su, uprkos vanrednim okolnostima u kojima posluju zbog blokade računa Regionalnog vodovoda Strabag AG koja traje preko 200 dana, čekajući odluku Vrhovnig suda Crne Gore i razrješenje situacije izazvane priznanjem neugovorene arbitraže Apelacionog suda Crne Gore, do sada zaposleni i poslovni partneri izvršili nekoliko desetina manjih i većih intervencija na saniranju posljedica koje su mogle ugroziti turističku sezonu 2018.godine.

Prema njegovim riječima stremljenja tog preduzeća usmjerena su ka, što je moguće većem, osiguranju da regionalni sistem za vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja bude spreman za predstojeću turističku sezonu. Ova situacija izazvana klizištem se mora, kako je rekao, dodatno uozbiljiti i usmjeriti ka bržem rješavanju nezasluženog poslovnog izazova sa kojim se suočava Regionalni vodovod, nakon raskida ugovora sa Strabag-om 2009. godine.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code