Zdravko Bato Sijerković 226 puta dao krv

Zdravko Bato Sijerković 226 puta dao krv

2989
7
Podijeli

zdravko sijerkovicMeđunarodni Dan doborovoljnih davalaca krvi bio je povod da se sjetimo i rekordera po broju donacija dragocjene tečnosti, a to je  Zdravko Bato Sijerković iz Baošića. On je krv  donirao rekordnih 226 puta. Nagrađen je za humanitarni rad, pored mnogih priznanja i Oktobarskom nagradom 2008. godine.

Prvu donaciju imao je, kako kaže, u aprilu 1966. godine, kad  još nije bio ni punoljetan. Krv je donirao drugu iz razreda.

Picerija i restoran

– Kad sam dao taj prvi put, to mi se svidjelo, pa sam nastavio. Te godine sam dao krv 6 puta i onda sam počeo stalno da doniram, a to radim punih 49 godina – kazao nam je  ovaj neumorni humanitarni radnik.

Zdravko ne čeka poziv, nego  je stalno aktivan i stalno donira krv. Starosnu je granicu prešao prošle godine, ali dozvolu još ima, pa nema namjeru da odustane. Po zakonu, davalac može donirati krv jednom u 3 mjeseca.

– Ja sam već postao ovisan i ne mogu da čekam tri mjeseca. Ali eto, kad je po novome, mora tri mjeseca da prođe, plus jedan dan – kaže Sijerković.

Posljednji put je Bato Sijerković dao krv prije 10-ak dana, pa ne vjeruje da će mu dozvoliti da u srijedu, kada u Novom budu obilježavali Međunarodni dan dobrovoljnih davalaca krvi, učestvuje u akciji. Nestrpljivo očekuje mogućnost da ponovo da krv onima kojima je potrebna.

7 Komentari

 1. Nevjerovatna humanost i dobročinstvo koje u ovoj državi nije valorizovano. Tačno je da je g. Sijerković dobitnik Oktobarske nagrade, ali ne, kako u tekstu stoji 2008. godine, već 1998. godine (za dobrovoljno davanje krvi 137 puta) kada je bilo čak 10 dobitnika Oktobarske nagrade čime je nagrada devalvirana, a sam čin dodjelele nagrade obesmišljen i velika humanost g. Sijerkovića izjednačena sa činom švercovanja i falcifikovanja. Isto je i sa, nedavno ovdje pomenutim, g. Deretićem iz Bijele koji je dobrovoljni davalac krvi više od 120 puta, a od države je čašćen velikom koncetracijom suzavca na protestima u oktobru prošle godine.
  1  0
 2. Zadnji put kada sam u Bolnici Meljine krenuo da dam krv nisam mogao, rekoše da im je fond to pravo uskratio i da treba ići u kotorsku bolnicu… Nije isto svratiti u svom gradu i dati krv ili potegnuti 50 km i tamo to isto obaviti.
  0  0
 3. svaka čast i ja sam davao krv kad je trebalo hitno ,ali pitam državu i zdravstvo šta lsu oni izašli u susret humanim ljudima…..ništa…ali još jednom bravo ljudino
  0  0

Ostavite komentar

*

code