Početna Društvo Zdravo je smijati se

Zdravo je smijati se

3

Svjetski je dan smijeha, kojeg je utemeljio Indijac Madan Kataira, s namjerom da podstakne sve ljude na svijetu da se smiju što češće. Slavi se od 1998. godine, – 10. januara, ali i 2. maja.

Foto: Pexels

Cilj je podstaći ljude da se što više smiju, jer će se osjećati bolje, rasteretiti stresa, smanjiti brige i depresiju i tako ojačati imunitet, tvrde brojni naučnici i ljekari. Oni poručuju da se smijati treba svakoga dana.

Jer, kada se čovjek smije aktivira se čak 80 mišića, a od toga njih 17 na licu. Osim toga, smijehom se “treniraju” hormone, jer se tada proizvodi više endorfina, kojega nazivaju i hormonom sreće. Stručnjaci takođe tvrde da je par minuta smijanja isto kao i 15 minuta vježbanja na sobnom biciklu.

Odrasle osobe se smiju oko 17 puta dnevno, a najmlađi to čine oko 300 puta dnevno. Žene se češće smiju muškarcima, nego muškarci ženama. Dokazano je da su se ljudi nekad smijali u prosjeku 18 minuta dnevno, a danas je to svedeno na samo 6 minuta.

Indijac Madan Kataira kada je 1998. utemeljio Svjetski dan smijeha lansirao je krilaticu koja je i naučno dokazana “Smijeh je najbolji lijek”.

3 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code