Početna Ekonomija Zelenika trgovačka, Portonovi i Lazure luke nautičkog turizma, a Bijela i Bonići...

Zelenika trgovačka, Portonovi i Lazure luke nautičkog turizma, a Bijela i Bonići brodogradilišne

10

Luka Zelenika još uvijek ne ispunjava sve standarde predviđene zakonom i podzakonskim aktima potrebnim za promet putnika, ali svakako postoji značajan prostor za adekvatnu valorizaciju i njeno otvaranje za prihvat brodova kao alternativa Kotoru. To se navodi u novoj Strategiji razvoja pomorske privrede za period od 2020. do 2030. godine.

Luka Zelenika ima funkciju trgovačke luke otvorene za međunarodni pomorski saobraćaj i shodno tome funkciju graničnog prelaza na kome strana nautička plovila (pleasure crafts) obavljaju neophodne procedure pri ulasku u teritorijalne vode Crne Gore.

Velike dubine na prilazu luci i u lučkom akvatorijumu, uz odsustvo prepreka za plovidbu omogućavuju nesmetano i sigurno uplovljavanje u luku. Dubine na gatovima su velike: na NW gatu minimalna dubina uz samu obalu je 6.6 metara, dok je na SW gatu minimalna dubina uz obalu 7.7 metara. Treba imati u vidu da su vezovi u luci izloženi S i SW vjetrovima i talasima koje ovi vjetrovi stvaraju.

Granični prelaz koristi NW gat luke dužine 134 metra i fizički je odvojen ogradom od ostalog dijela luke. Na gatu graničnog prelaza nalazi se osam bitvi za privez plovila, dva priključka za struju, dva priključka za krcanje pogonskog goriva i hidranti za vodu.

Luka koristi SW gat dužine 130 metara. Na gatu se nalazi devet bitvi za privez brodova, dva priključka za struju I hidranti za vodu.

Luka Kumbor Portonovi sa 238 vezova

Vladinom Odlukom Luka Kumbor Portonovi određena je kao luka nautičkog turizma velika servisna marina. U sklopu Portonovi rizorta u Kumboru počela je sa radom marina Portonovi (Luka Kumbor − Portonovi) u avgustu 2019. godine. Luka Kumbor – Portonovi posjeduje 238 vezova na kojima se mogu privezati plovila od 7 do 70m, a tokom sezone i ona najveća od 120m. Ova moderna marina, zaklonjena na ulazu u Bokokotorski zaliv, nudi svojim klijentima i nedavno otvoreni granični prelaz kao i benzinsku stanicu.

Lazure Marina sa 156 vezova

Osim marine u Kumboru, u Bokokotorskom zalivu je 2019. godine završena izgradnja lučke infrastrukture za luku nautičkog turizma Lazure u okviru kompleksa Lazure Marina & Hotel u Meljinama. Marina raspolaže sa 156 vezova i ostalim pratećim sadržajima (hotel, restorani, spa i fitnes centri).

U toku sezone prisutan je veliki broj dolazaka stranih plovila u luke nautičkog turizma u Crnoj Gori, koji ima tendenciju rasta. Samo u posljednjih deset godina broj dolazaka stranih plovila je povećan za 67,8%. U strukturi dolazaka plovila prisutan je trend dolazaka plovila veće dužine, precizira se u Strategiji.

U skladu sa Odlukom o određivanju luka prema namjeni brodogradilišne luke su Brodogradilišna luka Bijela i Brodogradilišna luka Bonići – Tivat.

10 Komentari

 1. Luka Zelenika je prije II svjetskog bila pretovarni punkt bosansko-hercegovačke željeznice, za razvoz po Crnogorskom primorju pa i do Italije. Tokom italijanske aneksije dokazala je sposobnost za istovremeni prihvat i dva transportna prekookeanska broda. Zatim međutim podleže prioritetu Bara, po ukidanju željeznice gubi i pozadinu te postaje tek jedna ispostava Lučke kapetanije Kotor. Rehabilitacioni program je pak ovaj: Trajekt Rose, Trajekt Barleta, (pravac Napulj), Putnički pristan, Kruzer pristan, Autobuska stanica, Teretna luka, Carinski areal (ex-vojni logor), Marina, Marina-servis (postoji), Marina-hotel i Batel. Ovaj program je međutim zavisan od pozadinskih veza. Republički je tokom ove decenije planirana brza saobraćajnica iz Ploča (veza na postojeću autostradu Hrvatske) do Skadra, koja prolazi poviše Zeleničke vale, sa dva čvora: za Trebinje i za Grahovo-Nikšić. Prostorni urbanistički plan Opštine Herceg Novi je međutim zanemario vezu Luke Zelenike na te čvorove.

 2. Luka maeljine je Ribarska luka još uvijek a ne turistička luka Lazure oni su kupili zemlju ali ne i Ribarsku luku za profesionalni ribolov …. Država ovaj problem mora da riješi u korist Profesionalnih ribara zbog prvog iskrcaja ribe a riješenje mora da se traži sa zakupcima tog akvatorijuma….

  15
  6
  • Tako je,investitor je dobio sve sto je trazio.Moraju se traziti odgovori kakav je dogovor postignut i da li se to nalazi u papirima.Ne smije se dozvoliti da se prave dilovi izmedju pojedinih ribara i vlasnika da se ribarima daje novac a da se taj problem ne resava.86

   10
   1
    • Male Rose su jedino mesto u Boki gde je još moguć tradicionalni ribolov sitne plave ribe mrežama potegačama.
     Poslednji put sam to video pre 20 godina u Petrovićima pored Krašića, a onda su i to betonirali.
     Dakle ti se nosi neznalice. Knjige čitaj umesto što buljiš u telefon.

     6
     4
 3. To nije PUP, takav dokument ne bi usvojila nijedna opstina ni u Tunguziji, to je moguce samo kod nas.Isti ovi koji su ga izglasali ce vrlo brzo poceti da se zale ,kao da ga je donio neko drugi.Zasto ne objave uporedne pokazatelje zadnjh godina godina prihoda od gradjevinskih dozvola i broja izdatih dozvola.

  12
  2
  • PUP za Herceg Novi,koji je prošle godine donešen,najgori je planski dokument u istoriji Herceg Novog(krivac: direkcija za izgradnju grada i neki manji)…PUP nije razvojni,smanjio je ljudima koeficijente izgrađenosti,mijenjao je namjenu površina na grđe,a sve protiv stanovnistva i investitora,kojih je zato nažalost u Novom jako malo.Naravno i protiv interesa grada i građana,jer se grad može i mora razvijati planskom izgradnjom većih razmjera. Pa kad se sliju milioni od dozvola u budžet grada,biće novca da se sve potrebe grada i građana odrade u potpunosti. Bez novca i sa dugovima,ostaćemo bojim se jako dugo…

   20
   3
   • Niko od odbornika nije ni procitao PUP kao sto nece ni Strategiju razvoja.Mnogi su u ovom gradu zanocili kao milioneri , a posle ovog PUPa su puka sirotinja jer imaju zemlju za koju trebaju da plate porez a ne mogu da grade niti da je prodaju. Mnogi to i ne znaju i jos uvijek misle da ono sto se generacijama stvaralo nesto vrijedi.A mladjani odbornici i da su procitali nemaju kapacitet da to shvate

    19
 4. Luka Zelenika u PUP opštine Herceg Novi nije urbanistički dovoljno razrađena za pozadinske veze Trebinje i Grahovo-Nikšić. Sljedstveno nedostaje i investicioni interes u samoj luci.

  27
  2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code