ZELENO SVIJETLO ZA NASTAVAK REKONSTRUKCIJE BIVŠEG DOMA VOJSKE U HERCEG NOVOM

ZELENO SVIJETLO ZA NASTAVAK REKONSTRUKCIJE BIVŠEG DOMA VOJSKE U HERCEG NOVOM

115
0
Podijeli

zidine_Sg2Betoniranje oko 4 metra visokog zida u južnom podgrađu hercegnovskog starog grada u funkciji je bezbijednosti okolnih objekata, objašnjava za Radio Jadran, Alkesandar Beljakov – izvršni direktor Slovenske alijanse, koja na toj lokaciji već sedam godina gradi  tzv. Rusku slikarsku koloniju.

Obilne padavine u maju pokrenule su klizište i ugrozile temelje već renoviranog objekta nekadašnje austrougarske kasarne, objašnjava Beljakov i kaže da su uz saglasnost nadležnih učvrstili teren kaskadnim betoniranjem. On dodaje da je u planu da se sve obloži kamenom kada od septembra ponovo bude otvorena sezona građevinskih radova.

Ljetna pauza biće iskorišćena za pripremu za sada već izvjesni nastavak radova na zgradi bivšeg Doma vojske, i istočne fasade koja je urušena i opasna za prolaznike. On objašnjava da je okončana procedura oko donošenja DUP-a starog grada, koji je dobio i zeleno svijetlo u resornom Ministrstvu, pa se još samo čeka potvrda odbornika loklanog parlamenta na julskoj sjednici.

Picerija i restoran

– Time je nađeno rješenje i za osporavane planove oko rekonstrukcije Doma vojske, kaže Beljakov uz očekivanja da će od oktobra ponovo nastaviti radove započete prije skoro sedam godina. Po planu koji je prošao sve instance – dio fasade biće u kamenu, prozori će biti  starinski sa škurama, predviđeni su stubovi i voltovi, sve kako bi se što bolje uklopio u okruženje starog grada – kaže Beljakov.

Na nekada poznatoj terasi ispred Doma planiran je bazen, a u zgradi koja je izašla za jedan sprat izvan gabarita stare, planirano je 12 apartmana.

Na najčešće pitanje građana da li će Ruska slikarska kolonija biti otvorena za turiste i građane Beljakov odgovara potvrdno. Završeni dio terase i galerije u kompleksu Marka cara biće otvoren krajem jula. Kaže da za posjetioce pripremaju postavku koju će činiti stara sidra koja će biti izložena – na vidikovcu uz već postavljene replike četiri topa od 120 mm sa ruske fregate „Dvanaest apostola“ iz 1807. godine.

Tako najatraktivniji  dio hercegnovskog starog grada i po sadržaju i po formi postaje ruski.zidine_stari_grad

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code