Početna Sport Željko Dabović zablistao na 2. Ramskom polumaratonu

Željko Dabović zablistao na 2. Ramskom polumaratonu

2

U organizaciji SRU “Rama u srcu” i Agencije za lokalni razvoj opštine Prozor-Rama, u BIH, protekle nedjelje, uspješno je održan 2.Ramski polumaraton. Nastupilo je 160 takmičara iz 9 zemalja, a Crnu Goru predstavljali su triatlonci iz Herceg Novog. Pobjednici su Srđan Samardžić (1:12:21)u muškoj i Tunde Szabo (1:19:49) u ženskoj konkurenciji, ali su i Novljani Marina Nišavić, Željko Dabović i Boris Kosović bili uspješni.

Kažu nam da je ovo jedan od najtežih polumaratona koji su trčali, što zbog jakih uzbrdica i nizbrdica, kao i zbog velike vrućine koja ih je pratila.

U TK X Herceg Novi posebno ističu mladog Željka, koji je u jakoj muškoj konkurenciji osvojio 4. mjesto, sa vremenom 1:23:50, što je u isto vrijeme i njegov lični rekord i siguran pokazatelj da ga pobjednička postolja tek čekaju.

Boris, sa vremenom 1:38:03 zauzeo je 15. poziciju, dok je Marina bila 10.u ženskoj konkurenciji, istrčavši stazu za 2:01:36.

Projekat Ramskog polumaratona od velikog je značaja za cijelu Ramu, posebno ramski sport i predstavlja za ovaj kraj sportski događaj godine.

Trka ima AIMS certifikat za stazu na 21,097.5m, a organizatori su je predstavili kao najbrži polumaraton u BiH i regiji sa startom na 800 metara nadmorske visine, nakon čega se lagano spušta 17 km, zatim slijedi blagi uspon od 400 metara nakon kojeg ponovo slijedi ravni dio trke s ciljem na poluotoku Šćit.

Organizatori su se potrudili da sve bude kako treba i od svih učesnika, mogle su se čuti samo pohvale za organizaciju, mada što se postizanja ličnih rekorda tiče, mnogi su se vratili razočarani, jer izgleda da staza, ipak, nije tako brza kako su se nadali.

Stazu, inače, karakteriše i najljepši pogled na Ramsko jezero. Opšina Prozor-Rama nalazi se na ušću rijeke Rame u Neretvu, u sjevernoj Hercegovini, a pripada Hercegovačko – neretvanskoj županiji / kantonu.

2 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code