Početna Pogled Željko Starčević: Vučji do oduševio izletnike

Željko Starčević: Vučji do oduševio izletnike

5

Datum proljećni – slika tipično zimska: pejzaž pokriven svježim snijegom koji škripi pod nogama. Da nije šafrana koji se probija da nadvisi bijeli pokrivač, pomislili bismo da smo usred zime.
Skromne kamene kolibe razbacane po rubovima dolaca koji se sad jedva naziru. U ovom uspavanom i avetinjski praznom okruženju nestvarno djeluje grupa od 34 šetača, koja, ne obazirući se na snijeg što ponovo počinje da pada, sa znatiželjom obilazi tradicionalne ljetnje stanove Kruševičana.


Na zid urušene kolibe rasprostiremo za okrepu piganice i suve smokve. U njoj domaćina nažalost već odavno nema. Kolibe odišu starinom i nekom posebnom ljepotom, ali život u njima i rad oko njih nisu bili nimalo laki. Kroz dugo razdoblje agrarne prenaseljenosti, orjenski katuni su omogućavali opstanak, koristeći se prednostima planinskog klimata. Kroz drugu polovinu prošlog vijeka, ovaj način ljetnje upotrebe planine postepeno se gasio, baš kako su i stanovnici napuštali podorjenska sela. Revitalizacija sela, pa sa njima i orjenskih katuna, nameće se kao prijeka potreba. Opustjeli agrarni pejzaži unutrašnjost planine mogli bi ponovo oživjeti kroz spoj posebnih oblika turizma sa tradicionalnom poljoprivredom i stočarstvom, uz brendiranje hrane i obnovu starih katuna, ali i neminovnu upotrebu savremene tehnologije.

Na ovu pješačku, ali ujedno i edukativnu turu, krenuli smo sa Kruševica, starom pastirskom stazom, a isto tako se i vratili, sve vrijeme uživajući u pogledu na selo i njegovo malo, ali izuzetno plodno polje. Položaj i izgled mjesta privlači naše interesovanje, a sigurni smo da bi sjutra, makar jednako, moglo da privlači i pažnju turista. U tom smislu je potrebno zajedno poraditi na turističkim izletničkim programima, kao i na očuvanju tradicionalnog izgleda sela, jer je on upravo glavni adut Kruševica.

Pješačka tura Kruševice-Vučji do je izvedena u organizaciji PK „Subra“, a u okviru zajedničkog programa „Orjen, planina kraj mora“, čiji je koordinator Agencija za razvoj i zaštitu Orjena. Program se realizuje uz podršku Opštine i Turističke organizacije Herceg Novi. Osim navedenih, u njemu učestvuju u svojstvu organizatora pojedinih događaja: NVO Orjen Outdoor, AK „Niskogorci“, Sekretarijat za komunalne djelatnosti, ekologiju i energetsku efikasnost, MZ Kameno-Žlijebi, MZ Sušćepan-Ratiševina-Trebesin, MZ Ubli, NVO „Orka“, konoba Sikimić , NVO ”Eko Boka”, HPD „Dubrovnik“ i paraglajding klub “Adriafly”.

5 Komentari

 1. SRAMOTA je da u Krusevicama vec skoro 15 godina nije odrzan nijedan zbor mjestana radi rjesavanja svakodnevnih problema i sto vec skoro 5 godina Krusevice nema mjesni odbor i predsjednika mjesne zajednice koga su mjestani izmedju sebe izabrali na zboru.SRAM VAS BILO.

  10
  1
   • Ma da,Kruševice su krive za svu nedaću. Ajde ne dipr,živimo ovako već iha ha,ne samo mi nego cijela CG. Na lokalnom nivou ne mogu cvjetat ruže dok je na državnom kako jeste. Država nam je u rasulu,svi živimo na rubu egzistencije. Ču Kruševice. Ne vidite dalje od nosa.

    12

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code