ZEMLJANA BRANA U KORITU RIJEKE ZELENIKA ZAGAĐUJE SREDINU I MOŽE IZAZVATI POPLAVU

ZEMLJANA BRANA U KORITU RIJEKE ZELENIKA ZAGAĐUJE SREDINU I MOŽE IZAZVATI POPLAVU

129
0
Podijeli

Velika količina zemlje deponuje se već desetak dana u koritu rijeke Zelenika, neposredno uz most jadranske magistrale i tridesetak metara od ušća rijeke u more, upozoravaju ekolozi Boke Kotorske i osuđuju ovakav postupak.

Riječ je o količini od oko 80 kubila zemlje, koja je u koritu rijeke napravila zemljanu branu. Svaki zahvat u rijekama, pa i rijeci Zelenika moda da ima svoj projekat i poziv na elemente zaštite životne sredine, a sve u skladu sa vodnim dozvolama i saglasnostima, podsjećaju iz Ekološkog društva Boke. Srećom što je za sada vodni režim u rijeci na minimumu.
Međutim, ušće rijeke Zelenika, kao i Sutorine, Nemile i drugih potoka, zbog izmjene vodnih količina kopnenih i morskih voda, postali su ugrožena mjesta ribljih staništa. Vremenom se nanos nataložio da je stvorio čep za proticaj vode ka moru, kao i za ulazak morske vode u korito rijeke.
Ekolozi ukazuju da je odavno trebalo uraditi mjere produbljavanja korita rijeke sve do prve kaskade i upućuju nadležne kako bi to sada moglo da se uradi u skladu sa zakonskom regulativom. Jer, tvrde da je Zelenika odvano neželjeno mjesto za odgovorne u opštini, zbog nestručnih radova na kolektoru i vodovodnoj mreži, kao i čestih prekida vode.
Predsjedmica Ekološkog društva, Olivera Doklestić, poziva inspekcije i nadzor nad ovim radovima da problem riješe, što je moguće prije, kako zbog Zeleničana, tako i svih drugih koji su u tranzitu kroz ovo malo, priobalno mjesto.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code