Početna Društvo ZEMLJE MEDITERANA OBILJEŽAVAJU “DAN OBALE”

ZEMLJE MEDITERANA OBILJEŽAVAJU “DAN OBALE”

0

dan_obalePromovisanje upravljanja i zaštite obale i mora za “Dan obale” 25. septembar organizovano je u Splitu, pod sloganom “Glas obale – The voice of the coast”. Slogan nosi poruku da očuvanje obale, pejzaža i prirodne kulturne baštine moraju biti imperativ za sve one koji žive na obali, od obale, sa obalom i za obalu.

Na proslavi “Dana obale” učestvuje i JP Morsko dobro Crne Gore, koje će prezentovati aktivnosti koje se u Crnoj Gori realizuju u okviru projekta “EU IPA ADRIATIC SHAPE”.

“Projekat koji se finansira iz IPA jadranskog programa prekogranične saradnje ima cilj da uspostavi jedan “okvir” za integralno upravljanje obalnim područjima, a posebno da se fokusira na prostorno planiranje mora i formiranje zajedničke baze podataka Jadranskog mora“ rekla nam je PR Morskog dobra, Sandra Radulović. dan_obale2U ovaj projekat uključene su i sve italijanske regije koje izlaze na Jadransko more, Slovenija, Hrvatska, BiH, Albanija i naravno Crna Gora. Povodom Dana obale JP Morsko dobro pripremilo je i poster na temu “Pomorstvo minulih epoha”, koji će se početkom oktobra dijeliti u školama na primorju.

“Cilj ovog postera je da se djeci osnovnih škola što više približe teme koje su značajne za očuvanje obale i mora. I ovaj poster je edukativnog karaktera kao i svi prethodni koje smo radili, a koji su bili bazirani na biodiverzitetu mora, staništima na crnogorskoj obali kao i fizičko-hemijskim procesima u moru”, kaže za kraj Radulovićka.

Splitskom “Danu obale” prisustvuju predstavnici ministarstava i relevantnih institucija mediteranskih država koji su zaduženi za zaštitu obale i mora, kao i predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih organizacija, koji će diskutovati o integralnom upravljanju obalnim područjima Mediterana, u sklopu Barselonske konvencije, koja je stupila na snagu 2011. godine i u Crnoj Gori.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code