Početna Ekonomija Žene u Herceg Novom su vlasnice 4,8% malih ili srednjih preduzeća

Žene u Herceg Novom su vlasnice 4,8% malih ili srednjih preduzeća

2

Podaci pokazuju da mikro, mala i srednja preduzeća čine 99 odsto ukupnog broja postojećih, a žene su vlasnice skoro svakog četvrtog preduzeća.

Herceg Novi

Posmatrano po opštinama, žene su najčešće vlasnice ili izvršne direktorice u Podgorici i to 42,3 odsto, zatim u Budvi devet odsto, Baru i Nikšiću po 7,9 odsto i Herceg Novom 4,8 odsto”, rekli su iz Koordinacionog odbora za žensko preduzetništvo u PKCG

U Crnoj Gori je posljednjih godina povećan broj programa podrške ženskom preduzetništvu, koje je svakim danom snažnije, ocijenili su iz Privredne komore.

Generacije žena u svijetu, različitog nasljeđa i obrazovanja, doprinose svom okruženju i iskazuju vrlo ohrabrujuće znakove preduzetničkog duha.

“I u Crnoj Gori je žensko preduzetništvo svakim danom snažnije, mada je to proces u kojem su svi segmenti društva u prilici da daju doprinos kako bi ostvarili potencijale društveno-ekonomskog napretka”, rekli su iz Odbora.

U Odboru smatraju da se podrškom ženskom preduzetništvu direktno utiče na uključivanje svih potencijala društva.

„To podrazumijeva postepenu transformaciju privrede Crne Gore u funkcionalnu tržišnu ekonomiju, kao i osposobljavanje privrede da se pozicionira na jedinstvenom tržištu Evropske unije (EU)“, dodali su iz Odbora.

Posljednjih godina u Crnoj Gori povećan je broj programa podrške ženskom preduzetništvu. Institucije pružaju različite oblike podrške i integrišu mjere i politike vezane za žensko preduzetništvo.

Važnost podrške ženskom preduzetništvu prepoznalo je devet opština u Crnoj Gori, među njima I Herceg Nvi, koje opredjeljuju sredstava u budžetima za unapređenja ženskog preduzetništva. Prema podacima koje su predstavljeni na sjednicama Koordinacionog odbora, te opštine su tokom 2019. i prošle godine opredijelile 208 hiljada EUR bespovratnih sredstava za žensko preduzetništvo.

Prema Konkursu Opština Herceg Novi je rapsoredila u ovu svrhu 15 hiljada eura.

2 Komentari

  1. Sta sam se sve naplacala, prenaduvanih racuna, kazni jer kad nisu smjeli da dodju da pisu opasnim gazdama mogli su meni i slicnim kao sto sam bila ja…
    Sreca pa zatvorih da se ne razmisljam hocu li imati od cega da platim ili ce mi leci na zivot..

  2. Žene su pametnije, opreznije i manje sklone riziku. Prije nego mnogi muškarci, osjetile su da se privatni posao više ne isplati.

    16
    4

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code