ZENIT SEZONE 2013

ZENIT SEZONE 2013

446
0
Podijeli

kotor 2013U Boki i Budvi je preko 85 hiljada prijavljenih turista i zenit sezone. Posjeta gotovo ista kao lani u ovo doba. Na budvanskoj obali, prema podacima Turističke organizacije, odmara 56.300 turista, od kojih 14.080 u hotelima, dok ih je, kako se procjenjuje, u privatnom smještaju 41.350. Iako je u Budvu stiglo oko 130 autobusa sa novim turistima iz Crne Gore i zemalja regiona, turista je za jedan odsto manje nego prošle godine u isto vrijeme.
U Tivtu je 3.445 gostiju, a u Kotoru ih je oko 3.000, isto kao prošlog avgusta. U Herceg Novm 1 % više turista u TO bilježe otkako smo ušli u glavnu sezonu. U Novom je 22.347 gostiju, od čega je stranaca 19.702, a domaćih 2.645. Veći broj, njih 15.439 smješten je u privatnom smještaju, dok je samo 3.763 izabralo da odmor provede u hotelima. Pamti se da je do 90-ih godina prošlog vijeka, u hotelima u Novom bilo duplo više gostiju, ali bilo je i duplo više hotela. No, uspjeh sezone se ne može gledati samo po broju gostiju, već i koliko oni troše. Opšta ocjena je da turisti imaju “plići džep” i manje troše u lokalima, za izlete i drugu vanpaniosnsku ponudu, izuzev u trgovinama, gdje mogu biti zadovoljni pazarima. igalo setaliste 2013Jedna od karakteristika sezone, bar u Herceg Novom, pored hronične nestašice vode u mjestima duž rivijere, jesu dileri. I pored svih inspekcija i obećanja da će im ovoga ljeta “staviti soli na rep”, dilera je na pretek.
Imaju puno posla, teško da im može promaći neko od gostiju koji izađu iz autobusa i teško da se mogu gosti od njih probiti do neke agencije. Izgleda da je taj ulični-dilerski, često drski stil zakupa soba i apartmana, postao neprikosnoven. I pored bukinga internetom, što praktikuju savremeniji turisti i stanodavci. Dilera je najviše u parkiću i na petlji u Igalu, kod autobuskih stajališta, benzinske pumpe u Igalu. Zna se već da je kako oni to kažu “prva noć njihova”, pa ne čudi što se ovim biznisom bavi sve veći broj ljudi. Ili se bave stanodavci koji na ovaj način nude svoje krevete, jer im se ne isplati da od zarade daju deset odsto agenciji ili dileru. Naplaćuje se sve, krevet, korišćenje kuhinje, negdje čak i parking ispred kuće ili luksuzno opremljenih apartmana, 3 eura dan.
U takvom smještaju cijena apartmana je u ovom špicu do 20. avgusta do 60 eura, a onda 10 eura niža. Mada ima i visokokategorisanih stanova i apartmana od 80 i više eura.
Cijene ležajeva za jednu noć mogu se naći za 10, 12 ili čak 20 eura. Interesantno je da u većini slučajeva kartice ne prolaze kao sredstvo plaćanja. Keš je keš! Uplata borvišne takse je 70 centi i to je obaveza gosta, a stanodavca da prijavi turiste i uplati boravišnu taksu.
bluefin nocKulturnih dešavanja i zabave ne manjka, od dnevnih žurki, sa puno koktela i dobre muzike, pa do onih večernjih, koncerata, filmskih projekcija, izložbi i provoda u noćnim klubovima.
Svjedoci smo kako obične kafiće oko 22 časa vješti konobari munjevito pretvaraju u mjesto za noćni izlazak. Igalo kao i svake godine kako avgust odmiče živi svoj vašarski život, kome ne nedostaje ništa osim reda i primorskog šuga. Mješaju se muzike, prodorni falševi, jeftina ponuda, u kojoj i ono što nije tako, gubi privlačnost.
U Herceg Novom je drugačije, odnosno već od teniskih terena na Toploj ponuda i potražnja uslovljavaju drugačiji ambijent. Sve manifestacije iz kulture održavaju se u gradu, a i nekako je i muzika u lokalima odabranija, sastavi kvalitetniji. Tako je i restoranu-baru iznad bazena “Jadran”, na Škveru, koje je možda i “hit” ljeta i podsjeća na neka stara vremena kada se, ne samo slušala muzika, nego se uz nju i plesalo.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code