Ženski odbojkaški klub Herceg Novi – Ne zavisi sve od novca

Ženski odbojkaški klub Herceg Novi – Ne zavisi sve od novca

4
Podijeli

Ženski odbojkaški klub Herceg Novi, koji se takmiči u najvećem rangu takmičenja u Crnoj Gori, funkcioniše i opstaje zahvaljujući ogromnom radu, velikom broju djece. Tu je snaga, volja i ambicije direktorice kluba, jedne od samo dvije trenerice koje rade u klubu, Sanje Jovović. Sa malim budžetom, koji se iz opštinske kase odvaja na godišnjem nivou, nije lako odigrati 20 utakmica i 10 puta odlaziti na gostovanja i to samo u 1. A ženskoj odbojkaškoj ligi Crne Gore.

O teškoj finansiskoj situaciji u klubu, o velikoj volji i entuzijazmu, kao i uslovima rada pričali smo sa Sanjom Jovović.

Picerija i restoran

– Nemamo nikakvog sponzora osim Opštine. Prošle godine smo od njh dobili nekih 9 hiljada eura, što nije dovoljno, jer je nama za sve troškove u toku jedne sezone potrebno oko 30 hiljada – kazala je ona.

Finansije kao najveći problem kluba rješavaju se pomoću članarina, ali i uz dobru volju roditelja djevojaka koje igraju u klubu. Oni ponekad uplate novac za odlazak na gostovanje. U ovoj polusezoni, koja je startovala u decembru, OK Herceg Novi posluje sa 0 sredstava, jer Opština još nije dodjelila sredstva za pomoć sportskim kolektivima, a klub je odigrao već 5 kola u 1. A ženskoj odbojkaškoj ligi Crne Gore.

– Mi se praktično vrtimo u začaranom krugu, ja iskreno ne mogu ni da objasnim na koji način mi izgaramo sa sredstvima koje imamo – kazala je kroz osmjeh Jovovićka.

Visina članarine je 25 eura na mjesečnom nivou, ali to se nikad ne može sve naplatiti, kaćž nam Sanja Jovović. Pri tom, u klubu postoji pravilo da sestre ne plaćaju duplu članarinu, već iznos od 35 eura, a više od polovine članova su sestre u različitim uzrasnim kategorijama.

Na gostovanja putuju autobusima agencije Trend travel, ali u obavezi su da svako putovanje uredno plate, jer sa tom firmom nemaju sponzorski ugovor. Jedino olakšanje je što ih čekaju za plaćanje.

Iako klub posluje sa malim budžetom, uslovi rada su solidni. Treninzi se svakodnevno održavaju u sali OŠ “Dašo Pavičić” i Sportskom centru u Igalu. Ekipe koje nastupaju u 1. i 2. ligi treninge imaju svako veče, pionirska selekcija 3 do 4 puta sedmično, u zavisnosti od rasporeda utakmica, a tri treninga sedmično imaju generacije 2005. i 2006., kao i školica odbojke za najmlađe, koja radi pri klubu.

Sa odbojkašicama rade dvije trenerice, Sanja Jovović i Mina Iković, koja je angažovana tek prošle sezone. Treba napomenuti da OK Herceg Novi postoji od 2007. godine i od tada Sanja Jovović je obavljala sve funkcije u klubu, od trenera svih generacija, do direktorice kluba. Sanja je ujedno i osnivač ovog, prvog ženskog odbojkaškog kluba u Herceg Novom. Ona je sve genracije od 2007. do sezone 2015/16. sama trenirala i vodila na utakmice.

– Voljela bih da se pojavi neko ko bi nam pomogao, rado bih ustupila mjesto direktora kluba. Mi stvarno imamo jedan jako stabilan temelj, gdje bi sa minimalnim ulaganjima mogao da se ostvari jedan zapažen rezultat na državnom nivou –  kazala je Jovović.

Kroz klub u toku jedne školske godine, kroz četri uzrasne kategorije, prođe oko 100 djevojčica, od čega je, kako je kazala Jovović, 50 stalnih članica, koje su u klubu duže vremena.

I pored jako loše finansijske situacije, klub napreduje. U 1. A ženskoj odbojkaškoj ligi OK Herceg Novi se nalazi na solidnoj 5. poziciji na tabeli. Pored toga, klub učestvuje i u 2. ligi, ali i u ligama za mlađe uzrasne kategorije.

Kao upsjeh kluba Sanja navodi veliki broj turnira na kojima je osvojeno jedno od prva 3 mjesta, a osvojeno je i 3. mjesto u kategoriji pionirki u sezoni 2014/15.

– Dva puta smo uspjeli uvesti klub u 1. A Ligu. Priznanje za postignute rezultate dobili smo 2013. godine, a ja sam te godine bila proglašena za najboljeg sportskog radnika u Opštini Herceg Novi. U jednom od međunarodnih turnira u Makarskoj igrali smo finale u konkurenciji od 12 ekipa. U sezoni 2015/16 kadetkinjama je izmaklo finale za nekoliko procenata, ali ove godine očekujemo medalje – kazala je ona.

Sanja je objasnila da u 2. ligi, koju inače igraju igračice seniorske kategorije, klub angažuje djevojke iz kategorije pionirki. Istina, ne mogu se pohvaliti osvajanjem državnih titula, ali klub je relativno mlad i vidno napreduje, pa se titule mogu očekivati u budućnosti.

Pojedine igračice pojavljivale su se u nacionalnim selekcijama. Izdvaja se Kristina Bečanović, koja je branila boje Crne Gore na Balkanijadi 2015. godine. Član kadetske nacionalne selekcije je i Angelina Kapor, koja je redovna na reprezentativnim pripremama ali nije u mogućnosti da nastupa za reprezentaciju, jer njen status državljanina Crne Gore još nije riješen.

Odbojkaški klub Herceg Novi osnovan je u martu 2007. godine. Osnovala ga je Sanja Jovović, inače profesorka fizičkog vaspitanja i nekadašnja odbojkašica.

– Rano sam doživjela povredu i više nisam mogla da nastavim da igram, ali bila mi je želja da ipak nastavim sa odbojkom, da tu priču završim. Onda sam napravila jednu odbojkašku sekciju, radili smo kao škola odbojke, jer klub još uvjek nije postojao. Školica je trajala oko 8 mjeseci, a kako je sve veći broj djece dolazio odlučila sam da registrujem klub – priča nam Sanja.

U jednom periodu, dok je postojao dovoljan broj termina, OK Herceg Novi u svim kategorijama brojao je preko 150 djevojčica.  Danas je ta brojka mnogo manja, svedena na onaj broj djece sa koliko su njih dvije kao trenerice u mogućnosti da rade. Drugi problem predstavlja i deficit odbojkaških kadrova u Herceg Novom. Sanja Jovović je došla iz Foče, a Mina Iković iz Vrbasa.

OK Herceg Novi je dokaz da se rezultati mogu postizati sa malim ulaganjima, samo ako postoje volja, želja i entuzijazam. A kad bi finansije bile bolje, Herceg Novi bi mogao da se pohvali i uspjesima u ovom, u svijetu još uvjek popularnom sportu.

4 Komentari

 1. Zaboravih prokomentarisati, zauzimate skromno peto mjesto, smiješno. Da ste svjesni ovoga šta ste pisali nikada se više ne bi pojavili u medijima.

  1
  2
 2. Draga gospođo odbojkašice, vjerovatno bi ste bili uspješniji da ovaj članak nije objavljen, jer ne znam kome pokušavate da mažete oči, budući da se sve može provjeriti. Ja sam jedan od roditelja djevojčice koja trenira kod Vas i ove žalopojke su smijesne. Nas roditelje zanima zbog čega je vama potreban toliki novac, jer, imate samo dvije takmičarske kategorije, Odbojkaški savez je sve klubove oslobodio plaćanja kotizacije ( placa se samo 100e na godišnjem nivou), sve klubove je oslobodio plaćanja sudija i delegata na domaćem terenu, a jedini trošak koji vi imate je da platite autobus kada gostujete. Opština Herceg Novi Vam plaća zakup sale za treninge u O.Š”Dašo Pavičić”, a Vi naplaćujete mjesečnu članarinu 25e. Da ste rekli da od Opštine dobijete 900e godišnje i to bi bilo puno, a ne 9000e. Molim Vas da nas obavijestite gdje i na što trošite toliki novac, jer naša djeca sve plaćaju, čak i kompletnu opremu.

  1
  4
 3. na zalost niste jedini sportski kolektiv u HN kog opstina ne pomaze kako bi trebalo i koji krpi kraj sa krajem i jedva na razne nacine uz pomoc roditelja uspjeva da zatvori finansijsku konstrukciju.Mnogi od nas ne spadaju u red sportova ciji se budzeti dopunjavaju sa ciframa od 5 i 6 nula jer navodno nismo reprezentni i perspektivni po opstinskoj nekoj racunici i za nas nema strdstava.Ali zato kad treba odredjene veterane koji su svoje odigrali nedje poslat ne neki revijalni turnir onda se moze izdvojit koja cifra od 4 ili cak 5 nula iz sekretarijata za sport i kulturu.Ili za koje kakve NVO-e placat im setnje po okruzenju kako bi nas prezentovali kako treba jer mi sportisti to ne znamo i nama ne treba dat.

Ostavite komentar

*

code