Zgrada Dnevnog centra se vraća Vrtiću, a Centar seli u Dom Mladost

Zgrada Dnevnog centra se vraća Vrtiću, a Centar seli u Dom Mladost

4
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_objekti_dnevni_centar_igalo_rjOpština Herceg Novi će kao zakupac, najvjerovatnije raskinuti Ugovor o zakupu bivše zadužbine Nikole Ukropine sa Dječijim vrtićem „Naša radost“, u kojoj su trenutno prostorije Dnevnog centra, koje koriste djeca sa smetnjama u razvoju, potvrđeno je Radiju Jadran iz lokalne samouprave.
Naime, zbog ranije odluke ministarke rada i socijalnog staranja, Zorice Kovačević, da sva djeca sa smetnjama u razvoju budu preseljena u prostorije koje se trenutno adaptiraju u Dječijem domu, ovaj objekat biće „vraćen“ Dječijem vrtiću, kojem su neophodni dodatni kapaciteti, kazali su nam u lokalnoj upravi.
„Prema informacijama sa kojima raspolažemo, vrtić ima potrebu za proširenjem prihvatnih kapaciteta za djecu, tako da će uprava te javne ustanove, nakon raskida ugovora o zakupu sa Opštinom, o budućoj namjeni ovog objekta odlučiti u skladu sa svojim potrebama i zahtjevima“, navode iz Opštine.
U ranijem razgovoru za Radio Jadran, zamjenica direktora u Dječijem domu, Slavica Ilić, kazala nam je da su u okviru Plana reorganizacije doma, koji se sprovodi u saradnji sa resornim ministarstvom, već počele aktivnsoti na pripremi jednog dijela prostorija u kojima će biti smještena djeca sa smetnjama u razvoju, odnosno korisnici Dnevnog centra.
“Prednost boravka te djece u instituciji je što ovdje već postoje adekvatan prostor i prateći sadržaji – igralište, fiskulturna sala, ambulanta koja je aktivna 24 h. Planirano je da se u tom Dnevnom centru smještaju i djeca mlađeg uzrasta od 4 – 18 godina”, kazala je Ilić.
Ona je dodala i da su za prostorije Dnevnog centra u Domu već obezbijeđeni namještaj za dnevni boravak, a vrlo brzo bi trebalo da bude opremljena senzorna soba i soba za rad sa terapeutima.
Kada je riječ o preseljenju djece iz Dnevnog centra u Dom mladost u Bijeloj, neophodno je stvoriti sve proceduralne i tehničke uslove, kako bi se briga o djeci sa smetnjama i teškoćama u razvoju nastavila u kontinuitetu, navode dalje u lokalnoj samoupravi. Kako podsjećaju, upravo je to bila tema sastanka prilikom posjete ministarke rada i socijalnog staranja, Zorice Kovačević, sa predstavnicima Opštine Herceg Novi, kada je istaknuto da će nadležne državne i lokalne institucije uložiti maksimum kako bi omogućile kvalitetnu brigu o štićenicima Dnevnog centra.
„Sve aktivnosti Opštine Herceg Novi vezano za stvaranje optimalnih uslova za brigu o štićenicima iz ove ili drugih kategorija djece, biće realizovane u koordinaciji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, o čemu ćemo javnost blagovremeno obavijestiti“, zaključuju u lokalnoj samoupravi.

Ništa od Dnevcnog centra u Sutorini?

Picerija i restoran

Sve ovo upućuje i na zaključak da se neće graditi Dnevni centar u Sutorini, za što su se zalagali dugo godina u JU i prikupljali sredstva za projekat. Ministarka Kovačević je i prilikom posjete Kotoru na naše pitanje hoće li doći do dupliranja kapaciteta ako se otvori Dnevni centar u okviru Dječjeg Doma Mladost i izgradi novi u Sutorini, odgovorila:
– Lokacija u Sutorini nema infrastrukturu i to je veliki iznos sredstava koji treba uložiti za gradnju novog Centra. Bili smo prinuđeni izvještajem EK i Unicefa da uradimo plan transformacije Dječjeg doma u Bijeloj. Vlada je dala saglasnost da u jednom dijelu Doma se naparvi Dnevni centar. Sve aktivnosti smo doveli do kraja. Radi se platforma. Obezbijedili smo agregat i narednih dana ćemo ozvaničiti rad Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju u Domu. Time smanjujemo troškove i imamo već u Domu radnu snagu. Od oko 100 djece, njih preko 50 je sa određenim smetnajma u razvoju. Inače, ovo je i pravi način kako da koristimo državne resurse, jer smanjujemo i troškove lokalnoj samouporavi. JU Dnevni centar ima troškove, potrebno je da ima svu stručnu radnu snagu da bi radio po standardima. Mi nemamo u planu da finansiramo novi Dnevni centar u Sutorini, jer već imamo gotov prostor i stručnu radnu snagu u Bijeloj – naglasila je ministarka Kovačević.

4 Komentari

  1. obišavši juče dom u bijeloj kažem svaka čast i zahvalnost ovoj ustanovi koja je smjestila itako reci odgojima više generacija starosti do 18 godina….
    medjutim za sada uslova za boravak korisnika dnevnog centra u igalo za sada u domu u bijeloj nema i veoma teško će se realizovati..konfiguracija teretena potpuno u neskladu sapotrebama invalidnim licima–puno stepenika do fiskulturne sale,kuhinje i posebno šetališta van doma -donji put-jedino rješenje su liftovi ,po mom skromnom mišljenju,ustanova prima korisnike do 18 godina ,šta sa starijom populacijom koja je sada u igalu i treba joj kontinuitet rada i brige…..gradski oci moraju dati bolji odgovor i pronaći već jednom rješenje-pored tolikorashoda ukalkulisati ovaj program zbrinjavanja ili ici na druge vidove koje zakon predvidja -stanovanje uz podršku..isl.dajte već jednom odgovor ne mučite korisnike i roditelje jer i jedni i drugi i pored zdrastvenih problema kao sundjer upijaju ove priče….šta je sa RADNIM CENTROM,KAKO NAŠA OPŠTINA TO NE OMOGUĆI

  2. Slicno se moglo napraviti i sa skolom u Igalu – drzava kao vecinski vlasnik Instituta Igalo je mogla da “preda” Djeicje odjeljenje Ministarstvu prosvjete i da IGalo uz minimalna ulaganja dobije fenomenalnu skolu koja je neophodna.
    Medjutim, pitam se i da li Ministarstvo prosvjete uopste zna za problem skole u Igalu?!

  3. Ima jedna stvar….niko ne misli o toj djeci, na zalost….samo price za medije, a jedino roditelji znaju kako im je…ona zena tamo je pokusala nesto, sama se borila, ali nije bilo sluha, ni stara ni nova vlast…al nebitno sad to…. Ima jos jedna stvar… Treba udomit 100 radnika djecijeg doma…to je poenta citave price…. da li je tako vidjece se ubrzo…ako tamo organizuju prijem i smjestaj djece starije od 18, pa cak i osoba preko 30, e onda citava prica ima smisla…videce se ubrzo!

  4. Sve što ima veze sa autihtonim novskim proizvodom – država gasi. Sve se centralizuje. Sve što može da znači lokalnu autonomiju, pa I u pogledu djece s posebnim potrebama – treba da bude uništeno. Opština je prethodnih godina uložila veliki napor I novac da saživi Dnevni centar I ova odluka gospođe Ministarke Kovačević je ružna, sramna I ponižavajuća. Da li neko u ovome gradu može da misli svojom glavom, a u interesu sopstvene djece?

Ostavite komentar

*

code