Zimska zabrana za samostalno korišćenje planinarskih staza u nacionalnoj mreži

Zimska zabrana za samostalno korišćenje planinarskih staza u nacionalnoj mreži

0
Podijeli

Sve uređene i markirane planinarske staze nacionalne mreže na teritoriji Crne Gore od juče su zatvorene za korišćenje u zimskom periodu, odnosno do 1. maja sljedeće godine, shodno Zakonu o planinskim stazama, saopštila je stručna komisija Planinarskog saveza Crne Gore (PSCG) za markacije, planinske staze, pješačke puteve i Registar.

Međutim, ova zabrana ne odnosi se na organizovane pješačke ture, već samo na pojedince koji bez najave i konsultacija sa planinarskim klubovima kreću na pješačke ture, kaže za Radio Jadran predsjednik PK Subra, Duško Avramović:

Picerija i restoran

“To je navedeno samo za samostalne akcije, za one koji samostalno idu po planini, kako bi se “skinula odgovornost” sa Planinarskog saveza i klubova koji realno sa tim imaju problem. Jer, oni ne koriste ni usluge klubova niti traže informacije. Stoga je donijeta takva odluka kako bi se izbjegle posljedice u zimskom planinarenju”, pojašnjava Avramović.

I ove zime biće pješačkih tura, uz dozvole Planinarskog saveza, jer se Orjen zbog ove zabrane “neće zatvarati” za aktivnosti onda kad je i Novljanima i gostima najatraktivniji. Avramović kaže da je na Orjenu oko 80 km uređenih i markiranih staza, međutim:

“U zimskom periodu se ne koriste sve  staze, samo manji dio, onaj koji je najbezbjedniji, naročito za one koji nemaju iskustva sa zimskim pješačkim turama. Mi ostali koji imamo iskustva sa zimskim planinarenjem koristimo čak neke staze koje zaobilazimo ljeti jer su prohodnije i ljepše za hodanje kad ima snijega”, naveo je on.

Najznačajnija zimska pješačka tura svakako je “Noć punog mjeseca” koja će biti organizovana u februaru. Do tada, kalendarom zimskih aktivnosti “Orjen, planina kraj mora”, u saradnji sa Agencijom za razvoj i zaštitu Orjena biće organizovan niz izletničkih i edukativnih aktivnosti. Sljedeća je već u nedjelju. Riječ o volonterskoj radionici na očuvanju starog pješačkog kamenog puta pred Perovim dolom.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code