ZIMSKE GUME NA 20-AK STEPENI: LOŠIJA BEZBJEDNOST SAOBRAĆAJA, VEĆI TROŠAK ZA VOZAČE

ZIMSKE GUME NA 20-AK STEPENI: LOŠIJA BEZBJEDNOST SAOBRAĆAJA, VEĆI TROŠAK ZA VOZAČE

124
0
Podijeli

Posjedovanje zimske opreme kao i zimskih pneumatika zakonski je obavezno do 30. marta za sva motorna vozila.

Ovu obavezu moraju da ispoštuju i stanovnici primorskog pojasa Crne Gore, iako u većini slučajeva za to baš i nije bilo potrebe. Relativno su tople zime, sa temperaturama koje se rijetko spuštaju ispod 10 stepeni.
Klimatske promjene koje su ovu zimu uslovile sa jako malo snijega i gotovo bez nesnosnih “minusa” na sjeveru zemlje, ali i u regionu, nameću pitanje – da li su zimske gume zaista bile neophodne na primorju? Jer, od 15. novembra prošle godine, od kada je upotreba zimske opreme bila obavezna, temperature su često prelazile 20-i podiok.
“Ono što je sigurno jeste da se zakon mora poštovati, bez obzira na vrijeme i činjenicu da su crnogorski vozači ovog puta imali samo finansijski trošak, a bezbjednost u saobraćaju nije bila bolja”, kaže nam inženjer saobraćaja Slobo Vlačić, ujedno i vlasnik auto škole “Vlačić” u Herceg Novom. Prema njegovim riječima, vremenske prilike ovog puta nisu “opravdale” zakon.
“Zakon nije dobar, jer prijenjanje zimskih pneumatika za podlogu je najefikasnije kad su temperature u rasponu od +7 pa niže. S obzirom da su nam temperature ove zime stalno u porastu, enormno se troši karkasa pneumatika, a bezbjednost saobraćaja uopšte nije povećana s obzirom na vremenske prilike”.
Na visokim temperaturama zimske gume se brže “troše”. Zmski uslovi podrazumijevaju snijeg veći od 5 cm na kolovozu ili poledicu. Moramo imati temperaturu ispod nule što ne odgovara našem podneblju, pogotovo Herceg Novom u kojem je prosječna zimska temperatura +7, uključujući i 240 sunčanih dana.
– Možda je najgore od svega to što će građani imati sljedeće godine dodatni trošak za nove zimske gume, jer će ovogodišnje zbog ovakvih vremenskih uticaja biti neupotrebljive. Evropske norme propisuju dubinu “šare” 4 mm, ali dodaje Vlačić, zna se za koje su uslove takve gume.
Treba uzeti u obzir i činjenicu da se na našem tržištu ne mogu kupiti “svježe” gume, već polovne, koje su već negdje po evropskim hangarima “odležale” bar godinu.
Sa druge strane, iz Centra bezbjednosti u Herceg Novom kazali su nam da se kontrola motornih vozila redovno obavlja, kao i sankcionisanje onih koji pomenutu opremu nemaju, što nam je potvrdio i pomoćnik komandira za bezbjednost u stanici policije u Herceg Novom, Igor Rakočević:
“Od 28. novemba 2013. do danas, izdata su 4 prekršajna naloga zbog neposjedovanja zimske opreme. Mi ćemo kontrolu sprovoditi i dalje, do 30. marta, do kada je oprema obavezna”.
Da li će “proljećne zime” uticati na promijenu zakona, bar kada je riječ o primorju, ostaje da se vidi. Do tada, ko nema zimske gume i na 20-ak martovskih stepeni rizikuje da bude kažnjen između 500 i 3000 eura.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code