Foto: Život s osekom

Foto: Život s osekom

14
Podijeli

oseka 4Dalo se ovih dana primjetiti u zalivu Boke kako „more diše“. Velika je oseka pa se šetačima u Topljanskom zalivu začas noge nađu „na suvom“. Uz morske struje i valove jedini prirodni pokretači vodenih površina su redovne morske mijene, plima i oseka.
Nastaju naizmjenično dizanjem i spuštanjem nivoa mora pod uticajem gravitacione sile između Mjeseca i Sunca u odnosu na Zemlju. Razmak između jedne plime ili jedne oseke je 6 sati, 12 minuta i 30 sekundi.
oseka 3Jake plime i jake oseke se javljaju u razdobljima punog i novog Mjeseca kada je uticaj Mjeseca na privlačnost prema Zemlji pojačan uticajem položaja Sunca naspram Zemlje, to jest za vrijeme punog i mladog Mjeseca sva tri tijela se nalaze u ravnini, te je zbog toga uticaj na plimu i oseku najjači.
U područjima velikih razlika između plime i oseke može doći do poremećaja u pomorskom prometu, ribarstvu, priobalnom turizmu i odvijanju prometa na kopnu. U nekim južnim morima razlika u plimi može biti i nekoliko metara.
oseka 2Međutim, na Jadranskoj obali, razlika između plime i oseke je otprilike 50 do 70 cm i ta pojava ne utiče mnogo na život ljudi.
Svaki ribar ima svoje sretne pošte i vrijeme kad na njima posebno dobro lovi, pa možda i nema strogog pravila „za mjeseca“ ili po “škurome”, za plime ili oseke. Oviih dana su posti i mniogi su se dali u ribanje.

oseka 1oseka 5oseka 6

14 Komentari

  1. I dalje tvrdim da si Veliki brate samo usamljni šetač i ne vidiš stvari dobro.Samo si potvrdio.Ja bar šetam psa i čistim za njim, za razliku od mnogih što ne čiste ni za sobom ni za drugima već samo zagađuju ovaj svet.

  2. Danko, sam sebe praviš smiješnim jer si upravo rekao da šetaš po suvom bez obzira na blizinu mora. Poenta teksta je sasvim nešto drugo, ali kad naučiš da misliš, biće ti sve jasno i nećeš imat kontre u svojoj glavi. Do tada, opušteno, ima ko misli za tebe a ti samo šetaj psa i možda se jednom nađeš “na suvom”!

  3. Veliki brat je izgubljeni setac,ja sa mojim psom svaki dan setam obalom i to bas suvim dijelom odakle se povuklo more.Zivot nije samo biti kontras.

  4. A kako se to šetačima noge nađu na suvom? Intezivno šetam ovih dana i ne naiđoh na šetače koji šetaju po vodi, svi šetaju kao i obično, po suvom sem kad pada kiša….

Ostavite komentar

*

code