Početna Društvo Zlatko Ćirović: Planinari nam se nisu obraćali, pratimo situaciju na Orjenu

Zlatko Ćirović: Planinari nam se nisu obraćali, pratimo situaciju na Orjenu

1

Navode iz PK Subra, nakon što se sinoć, nošen vjetrom, raširio požar na Orjenu, da je ranija akcija novskih vatrogasaca to mogla spriječiti demantovao je v.d. načelnik Službe zaštite i spasavanja, Zlatko Ćirović

– Naše kolege su konstantno na terenu koji je jako nepristupačan, tu ni mali auto ne može da izađe, nego pod rizikom, a ne kamion. Teren se konstantno obilazi i ono što mi možemo da sagledamo sa pozicije naše Službe jeste da još ne možemo da djelujemo. Ni naprtnjačama ne možemo proći, jer je velika maršuta, a doveli bismo u rizik i ljudstvo i mehanizaciju – kazao je Ćirović.

On je istakao da Službu zaštite i spasavanja niko iz Agencije za zaštitu Orjena niti iz PK Subra nije kontaktirao, ali da su pripadnici Službe konstantno na dežurstvu od izbijanja požara na Orjenu i pored velikih problema koje su uzrokovala požarišta na Luštici i Debelom brijegu.

Kako je kazao, juče su dva puta izlazili na Orjen u obilazak, a kontrola je uredno obavljena i jutros.

– Situacija je takva da se malo smirlio, ali kolege nam javljaju da postoji tendencija da se požar proširi, jer je veliki vjetar – navodi Ćirović.

Iz Službe zaštite i spašavanja kazali su nam da se jedan plamen kreće kroz Ubaljsku planinu ka Ubaljskoj pjaci, jedan od Jelovice ka Grdnom dolu, kao i jedan od Komarčevog dola ka Žitnom dolu. To su trenutno najkritičnija požarišta na Orjenu.

Kada je riječ o požarištu na Debelom brijegu, situacija je znatno bolja nego prethodnih dana, uprkos buri koja je duvala juče, kazao je Ćirović. Ekipe su konstantno na terenu, dežuraju 24 časa dnevno i natapaju teren vodom, jer koliko god da se natopi, uz pojačan vjetar vatra se negdje pojavi.

Novska Služba zaštite juče je dobila apel kolega iz Tivta, pa je jedno vozilo sa dobrovoljcima sa hercegnovskog dijela Luštice poslato u pomoć u ugrožena naselja Mrčevci i Vrijes. Poslije 12 sati borbe sa vatrom odbranjene su kuće.

Osim vatrogasaca tivatske Službe zaštite i spasavanja i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Krtoli, u gašenju je učestvovao sastav vatrogasno-spasilačke jedinice sa Aerodorma, a pritekli su i kotorski, budvanski i dobrovoljci iz Perasta. Smirivanjem vjetra u akciju gašenja uključuje se i avijacija Direkorata za vanredne situacije.

1 komentar

  1. “Prate situaciju” sa glavica sa kojih posmatraju požar sa sigurne udaljenosti. Požar se proširio nekontrolisano, ali novi direktor Agencije za Orjen smatra da je bolje ćutati i gurati probleme pod tepih. Važno je da on i Pajo traže da se formira DOO kako bi zaposlili kadrove DFa. Katić ne treba da pristane na ovu ucjenu, i ne treba dozvoliti formiranje DOO Orjen dok tu Agenciju vode sadasnji direktor i lovac

    20
    13

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code