Početna Eco Zlatni koral kod Dražinog vrta i Sopota

Zlatni koral kod Dražinog vrta i Sopota

0

U toku je realizacija projekta “Istraživanje i promocija koralnih zajednica u Bokokotorskom zalivu”, koji se fokusira na zaštitu staništa kolonija zlatnog korala (lat. Savalia savaglia) na lokalitetima Dražin vrt i Sopot.

Foto: Morsko dobro

 

Projekat realizuju Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom i Institut za biologiju mora iz Kotora.

U okviru ovog projekta, nedavno je završena akcija čišćenja koralnih zajednica zlatnog korala (lat. Savalia savaglia) na ove dvije lokacije u Bokokotorskom zalivu, saopštavaju iz Morskog dobra.

Sakupljeno je 1.163 komada čvrstog otpada, najviše plastične i staklene ambalaže, koji je razvrstan i izmjeren prema “Metodologiji za monitoring otpada iz mora na morskom dnu” razvijenoj u okviru “IPA Adriatic DeFishGear” projekta.

Tokom sljedećih aktivnosti ova dva lokaliteta biće ograđena bovama na moru, koje će fizički onemogućiti prolaz i sidrenje plovila, radi zaštite staništa Zlatnog korala (lat. Savalia savaglia), uz prethodno dobijene saglasnosti Uprave za pomorsku sigurnost i Direkcije za inspekcijski nadzor u pomorskom i unutrašnjem plovnom saobraćaju Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Takođe, projektom je planirano postavljanje informativnih tabli i izrada informativnog materijala, kako bi se zainteresovana javnost bolje upoznala sa značajem zlatnog korala (lat. Savalia savaglia) i koralnih zajednica u Bokokotorskom zalivu.

Podaci o stanju ovih koralnih zajednica, prvi put su dobijeni u 2019. godini u okviru projekta GEF Adriatic koji sprovodi Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Mediteranski akcioni plan Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu. Na osnovu podataka dobijenih kroz ovaj projekat, pokrenuta je inicijativa kod nadležnih institucija za zaštitu staništa kolonija zlatnog korala (lat. Savalia savaglia), na lokalitetima Dražin vrt i Sopot.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code